Špajza 14. veljače 2013.

Korta Katarina, Pošip 2010.

Krota Katarina Pošip
gastro postao gastro.24sata.hr
Nakon većeg broja vrućih, masnih i visokoalkoholnih Pošipa iz 2011. (od kojih je većina bila prilično neuravnotežena) iznimno sam se radovao povratku svježijem primjerku iz 2010. kakav je uostalom i bio vegetacijski ciklus.

Kortini su Pošipi uvijek tu negdje pri samom vrhu ponude s položaja Čara iako uz određene godišnje stilske varijacije koje su vjerojatno proizašle više iz karakteristike same sirovine nego iz vinifikacijskog procesa. U čaši je neočekivano viskozno i kompaktno, izražene zlatne boje koja odaje dojam starijeg vina nego što to uistinu jest.

Nos je obilježen prepoznatljivom pošipskom voćnosti – zrele dinje i marelice uz lagane mirise maslaca i kvasca te obilje suhog bilja. Citrusna svježina produbljuje i „diže“ aromatiku na sasvim novu razinu. Osim toga iskreni vinozni mirisi čine ga primamvljivim pravim vinskim zaljubljenicima. Na nepcu više bačve nego na nosu ali još uvijek umjereno i na mjestu. Punog je tijela, uz lagane arome spaljene trave i začinsku pikantnost. Srednji dio i završetak su ugodni, bez alkoholne vrućine i neugodnog peckanja već obilježeni samo laganim i dugotrajnim grijanjem donjeg dijela grla.

Integrirane vinske kiseline su prisutne tijekom cijelog gutljaja. Unatoč iznimnoj zaokruženosti a zahvaljujući strukturnim predispozicijama možete bez straha uživati u ovoj berbi još najmanje 2 godine.

Vino za recenziju osigurao „G.E.T. - udruga za kulturu stola."

Vrsta: mirno bijelo suho vino
Sorta: Pošip
Berba: 2010.
Proizvođač: Korta Katarina
Najbolje pristaje uz: salata s piletinom i mladim sirevima, bijela riba na žaru
Temperatura posluživanja: 12 ºC
Cijena: oko 130 kn

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.