Špajza 02. travnja 2019.

Korta Katarina predstavila je nova vrhunska vina

foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Dolaskom proljeća, ugledna je vinarija Korta Katarina, u prekrasnom ambijentu Pucić Palace wine bara, predstavila vina berbe 2018. godine i vina starijih godišta. Već dobro znana po visokoj kvaliteti vina, svakim novim predstavljanjem iznova nas uvjeri da je u samom vrhu hrvatske vinske scene.

"Važan dio upravljanja u vinogradima Korta Katarine jest održavanje balansa između vinogradarstva i prirode. Korta Katarina vjeruje u odgovornost prema okolišu i posvećena je prirodnim tehnikama proizvodnje. Vinarija Korta Katarina koristi tradicionalne metode uzgoja kako bi osigurala optimalnu kvalitetu grožđa. Prirodni uzgoj grožđa u vinariji Korta Katarina znači raditi u harmoniji s prirodom kako bi se proizvela najkvalitetnija vina", istaknuo je direktor vinarije Ivo Cibilić.

Enologinja Nika Silić Maroević te Ivo Cibilić iz Korta Katarine, uz stručno vođenje sommeliera Siniše Lasana, predstavili su karakteristike novih etiketa.

 

 | Author: Promo foto: Promo

 

Degustacija je započela pjenušcem Sabion, prvim pjenušcem proizvedenim od sorte pošip, koji je iz teške berbe 2014. godine dao izvrstan rezultat, a daljnje mu odležavanje itekako godi te ga čini još punijim i zaokruženijim. 

Jedan od povoda ovog susreta bila je i pretpremijera novog stila Rosé vina, proizvedenog od 100% plavca malog, svjetlije boje i svježijih nota, u privlačnoj i modernoj ambalaži.

Na red su došli i plavci, perjanice vinarije – Plavac mali 2012, Winemaker Selection 2011 i Reuben's Private Reserve 2009 i pokazali nam sjajan potencijal odležavanja Plavca.

 

 | Author: Promo foto: Promo

 

Korta Katarina Plavac mali 2012 vrhunsko je crno vino, proizvedeno od istoimene sorte grožđa. Ovaj je Plavac mali gladak, uravnotežen i elegantan. Vino je dinamično i prepoznatljivog aromatičnog profila zrelih okusa, sušenih i pirjanih plodova te mediteranskog bilja i začina. Korta Katarina Plavac mali 2012 vino je s velikim potencijalom za odležavanje.

Korta Katarina Winemaker Selection 2011 vino je koje je na tržište plasirano nakon dugogodišnjeg odležavanja. Vino je u isto vrijeme jako, s karakterističnim zemljanim i voćnim karakterom te savršenih tanina. Ima sve što bi Plavac mali trebao imati; sunce, more, suhe šljive, rogač, suhe smokve, čvrsto tijelo. Vino je potrebno dekantirati 10 – 15 minuta prije posluživanja, kako bi pokazalo sve svoje karakteristike, a najbolje će se sljubiti uz odrezak ili crveno meso. Korta Katarina Winemaker Selection 2011 vino je koje možete čuvati i nekoliko godina.

Korta Katarina Reuben's Private Reserve 2009 vino je s karakterom, dominantno i harmonično te lijepo zaokruženo. Vino je zrelo, ali s odgovarajućom voćnosti. Lijepo razvijeno i dugotrajno na nosu, u smjeru sušenog tamnog voća, bobica i koštičavog voća, ali i biljnih i zadimljenih nota. Završetak je dug i dugotrajan, s ugodnom gorčinom. Korta Katarina Reuben's Private Reserve 2009 idealno će se sljubiti uz meso na žaru, zreli sir, ali i tamnu čokoladu.

 

 | Author: Promo foto: Promo

 

U vinariji Korta Katarina vjeruju da su vina odraz njegova podrijetla. Vina Korta Katarina izražavaju terroir dalmatinske obale i položaja Dingač i Postup na poluotoku Pelješcu i položaja Čara na otoku Korčuli. Kombinacija smeđe zemlje i vapnenca, koja je prisutna na ovom području, karakterizira dobra pozornost, srednji kapacitet za sakupljanje vlage i povoljna toplinska svojstva. Bijeli šljunak i stijene površinski apsorbiraju toplinu, što sprječava prekomjerno zagrijavanje tla, kako bi se smanjio gubitak vlage tijekom vegetativnog razdoblja. 

Za kraj, posjetitelji su se osvježili uzorkom svježeg Pošipa berbe 2018., koji je oduševio prisutne, a njegov će se puni potencijal vidjeti tek kroz narednih nekoliko mjeseci, kada vino izađe na tržište.

 

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.