Špajza 07. studenoga 2012.

Kosovec, Frankovka 2011

Kosovec Frankovka
gastro postao gastro.24sata.hr
Na hrvatskoj vinskoj sceni jednostavno nedostaje Frankovki, čak i onih uvoznih. Teško je shvatiti zašto sorta koja se tradicionalno uzgaja na ovim prostorima ne zaokuplja u većoj mjeri pažnju proizvođača i konzumenata.

Frankovka je sorta koja, uz primjerenu pažnju u vinogradu (nešto čega je u prošlosti nedostajalo i što je djelomični razlog nedovoljne zastupljenosti), prirodno daje vina naglašenog potencijala za sljubljivanje s hranom. Razlog većoj zastupljenosti vinari bi trebali potražiti i u činjenici što podjednako uspješno daje vina spremna za konzumaciju u godini nakon berbe kao i primjeraka koji će dodatnu dimenziju dobiti odležavanjem u drvetu spremajući se za nešto duži životni vijek.

Doprinos boljoj zastupljenosti i prezentnosti ove sorte odnedavno daje i Ivan Kosovec - mladi vinar koji je ozbiljniji iskorak u vinske vode napravo sadnjom vinograda u moslavačkom kraju ne tako daleke 2005. Riječ je o vinaru s jasnom filozofijom prirodnosti koji podjednako dobro radi i bijela i crvena vina, s jasnim osjećajem za prostor i vrijeme te tradiciju kraja u kojem proizvodi.

Vrlo skromnih 1.5 kg grožđa po trsu u kombinaciji s maceracijom od 19 dana dalo je vino vrlo naglašenog ekstrakta i koncentriranosti kako u boji (kompaktna, duboka i neprozirna rubinsko-granatna boja) tako i na nepcu. Za razliku mnoštva mladih vina s dominantnom 'prisilnom' primarnom voćnošću, ovdje je prirodna voćnost tamnog voća tek u drugom planu dok su mirisi prvenstveno obilježeni bogatnim sortnim aromama kože i začina te svojevrsnom herbalnošću lista rajčice kao obilježju mladosti samog vina. Upravo ove arome predstavljaju određeni potpis terroira koji sam primjetio kod još nekih Frankovki ovog kraja.

Na nosu je još primjetna i manja doza hlapivih kiselina koja na sreću ne narušava cjelinu te na određeni način dodaje nijansu zanimljivosti. U ustima je vrlo bogato i puno, s dosta alkoholne topline te slasti koje su odlično uravnotežene s visokom prirodnom kiselinom pa unatoč 'težini', u ustima ostaje dojam lepršavosti i živosti s tek slabije primjetnim zelenim rubovima koji će se kroz vrijeme 'popeglati'. Tanini su iznimno gusti ali sitni i dobro uklopljeni te i oni uz kiselinu daju protutežu toplini kao obilježju suhih vina ove berbe.

Iako je pojam 'ekološko' i 'prirodno' poprilično rastezljiv, vina Ivana Kosoveca se svakako mogu svrstati u obje kategorije budući da kroz minimum intervencija u vinogradu i podrumu pokušava proizvesti vina terroira s jasnim osobnim potpisom. S obzirom da je riječ o nedavno podignutom vinogradu, dosege Frankovke pod ovom etiketom ćemo tek vidjeti u budućnosti, kako vinogradar bude upoznavao mogućnosti i ograničenja svojih vinograda a vinar polako brusio svoj stil.

Vrsta: crno vino
Sorta: Frankovka
Berba: 2011.
Proizvođač: Kosovec
Najbolje pristaje uz: junetina kao divljač s okruglicama od kruha, lagano dimljene krvavice s restanim krumpirom, domaći dimljeni kravlji sir
Temperatura posluživanja: 18 ºC
Cijena: 45 - 50 kn

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.