Špajza Kad te život baci u vatru, zapali roštilj! 16. lipnja 2021.

Kratki vodič za pripremu finih domaćih pljeskavica!

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Kako napraviti najbolje pljeskavice bez puno muke? Jednostavno - manje je više (barem u slučaju pljeskavica)...

Sezona roštilja uvelike je otvorena, a domaće, sočne pljeskavice neizostavna su delicija svakog roštilja. Svaki gurman posjeduje svoj ultimativni recept za omiljeni odrezak od mljevenog mesa, no iako mnogi smatraju da je za ukusne pljeskavice ključan dodatak tajnih sastojaka i začina, savršenstvo pljeskavica zapravo se krije u jednostavnosti.

Možda zvuči pomalo čudno, ali kvalitetno meso, sol i papar je sve što dodajemo našem jednostavnom receptu za pljeskavice.

Najbolje meso za pljeskavice

Pljeskavice možeš napraviti od junetine, svinjetine ili ovčetine (Ili od kombinacije ovih mesa) ovisno o tvojim preferencijama. Uvijek izaberi najkvalitetnije mljeveno meso. Odaberi meso s 15 do 20 posto masti. Niži postotak masti rezultirat će suhim pljeskavicama, koje želimo izbjeći.

Kako oblikovati savršene pljeskavice?

Za pripremu jedne pljeskavice, 100-200 g mljevenog mesa oblikuj u kuglicu, zatim ju pažljivo spljošti u kružni oblik željene debljine. Kuhinjska vaga može biti korisna u pripremi približno jednakih pljeskavica. Prije pečenja uputno je izdubiti jamicu u sredini svake pljeskavice. To će spriječiti da se pljeskavica napuše u sredini tijekom pečenja.

Također, nema potrebe za miješanjem soli i papra u meso. Samo začini gornji i donji dio pljeskavica (poput odreska). Što više miješaš meso, to će ono postati tvrđe i žilavije tijekom pečenja.

 | Author: Shutterstock Pljeskavica, foto: Shutterstock

Najbolji način pečenja

Naš omiljeni način pečenja pljeskavica je u tavi od lijevanog željeza ili na običnom grilu. Zagrijavamo tavu na umjerenoj vatri, dodajemo malo maslaca i pečemo pljeskavice dvije do tri minute sa svake strane. I to je to!

Za pripremu i kuhanje trebat ćeš izdvojiti ukupno 20 minuta. Vjeruj nam, priprema domaćih pljeskavica nikada nije bila jednostavnija.

Sastojci:

  • 450 g mljevene govedine
  • Sol i svježi mljeveni crni papar
  • Maslac, po potrebi

Priprema:

  1. Izvadi mljeveno meso iz hladnjaka i ostavi ga da odstoji na sobnoj temperaturi oko pet minuta prije formiranja pljeskavica.
  2. Mljeveno meso rasporedi na tri jednaka dijela te oblikuj u tri pljeskavice. Palcem utisni jamicu u sredini svake pljeskavice (to sprječava da se sredina pljeskavica napuhne tijekom pečenja).
  3. Obje strane pljeskavica začini solju i paprom.
  4. Otopi žlicu maslaca u posudi od lijevanog željeza na srednje jakoj vatri.
  5. Peci pljeskavice tri do četiri minute sa svake strane, ovisno o svojim preferencijama.
  6. Nakon pečenja, ostavi pljeskavice da se odmore pet minuta, lagano pokrivene aluminijskom folijom, a zatim ih posluži.

Uživaj!

 | Author: Chill & Grill 2021.

Dođite na Chill&Grill! Uživajte u klopi, cugi i live svirkama od 24. lipnja do 4. srpnja na Jarunu, a nagrade i inspiraciju potražite na chillgrill.hr.

Partneri projekta su Karlovačko, Pevex, Mesna industrija Ravlić, Visa, Meggle, Zvijezda, Cromaris, Vezak vina, Labud, Studenac market, Kotanyi, Citroën, Make It Count i Hrvatska obrtnička komora.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.