gastro postao
Ove aromatične kruške zagrijat će sva vaša osjetila u hladnim jesenskim danima.
Ovaj desert jako je efektan, lak za pripremu čak i za totalne početnike, a tako aromatičan i fin.
Reducirano vino u spoju s omekšalom kruškom zadivit će vaše nepce i zaista ćete se pitati zašto ovaj desert niste već ranije kušali.
Sastojci (za 2 osobe):
- 2 veće kruške
- 6 ravnih žlica šećera
- polovica limuna
- 400 ml crnog vina
- 100 ml vode
- 1 korica cimeta
- 1 čajna žličica (škrobnog) brašna
Priprema:
- Kruške ogulite, no ostavite im peteljke.
- Dno kruške nožem odrežite kako bi one mogle samostalno i uspravno stajati.
- Sok od limuna pomiješajte s otprilike 100 ml vode te u tu mješavinu odložite kruške dok pripremate vino. Ovo činimo kako kruške ne bi potamnile.
- U lonac prikladne veličine ulijte crno vino i 100 ml vode, dodajte šećer i koricu cimeta te pustite da zavrije.
- Odaberite lonac u kojem kruške neće puno izvirivati nakon što ih polegnete u mješavinu vina, jer je potrebno da ravnomjerno upiju boju i aromu.
- Dodajte obje kruške te ih na laganoj vatri kuhajte 20-ak minuta, odnosno dok ne omekšaju.
- Tijekom kuhanja uputno je polijevati kruške mješavinom u kojoj se kuhaju i povremeno ih nježno okretati u loncu.
- Kuhane kruške izvadite na desertni tanjur.
- Sada pripremite sirup. Iz lonca izlijte veći dio vina, ostavite u njemu otprilike 2 decilitra te dodajte žličicu (škrobnog) brašna.
- Brašno dobro izmješajte, odnosno umutite kako se ne bi stvorile grudice, te nastavite kuhati dok se umak ne zgusne.
- Prije serviranja umak polijte po kruškama, počevši odmah ispod peteljke, ravnomjerno ga raspoređujući.
- Na taj način kruška dobiva još intenzivniju boju i aromu.
Uživajte!