Špajza 28. kolovoza 2013.

Kulinarijat, Zagreb

kulinarijat470.jpg
1/2
gastro postao gastro.24sata.hr
Nekadašnje ultimativno mjesto za dnevne i večernje izlaske, zagrebačka Opatovina, posljednjih desetak godina nije ni sjena nekadašnjeg života Zagreba.

Sam dolazak u tu povijesno bogatu ulicu ispunjava čudnim osjećajem napuštenosti, praznine i jednostavno, nedostatka života. Svaki pokušaj revitalizacije tog nezasluženo zaspostavljenog prostora vrijedan je pohvale. Stoga smo se s optimizmom zaputili u Kulinarijat, novootvoreni restoran o kojemu uglavnom kruže pozitivne priče.

Ulaskom u lijep, čist, prostran i nov prostor prepun bjeline i sklada oslobodili smo se osjećaja praznine i zastoja vremena koji je ostao iza vrata Kulinarijata. Zaputili smo se na kasni ručak u radni dan, a u restoranu pozamašnog kapaciteta bila su popunjena tek dva stola na gornjoj, poluzatvorenoj terasi koja gleda na Tkalčićevu ulicu s visine. Odlučili smo se kušati dnevnu ponudu – salatu s kozicama i zelenom jabukom i potom file brancina na zelenom pireu. Odmah smo se uvjerili da kuhanje nije spektakularno i odaje dojam kućne radinosti zarobljene u neuspjelom pokušaju izvedbe visoke kuhinje. Salata je bila ukusna, svježa, sa solidnim i zanimljivim umakom, međutim, ne opravdava cijenu od 50 kuna. File brancina bio je dobro ispečen, lijepo serviran, ali je pire od špinata i krumpira imao suviše gumastu konzistenciju. Slični su dojmovi i s telećim butom punjenim pršutom i pecorinom u umaku od kadulje i vina koji je poslužen uz basmati rižu.

Vino kuće je solidan Jarec Cuvee koji se dobro sljubio s fileom brancina. Cjelokupni doživljaj je pozitivan, jelo je ukusno i korektno, ali je filozofija kuhinje još uvijek u traženju. Dojam bi vjerojatno bio potpuno drugačiji da su stolovi popunjeniji, cijene nešto niže i životni sokovi vreliji. Restoran funkcionira i kao kafić, i kao slastičarna, štoviše vrlo se često ističu slastice koje nastaju u Kulinarijatu.

Zanimljivo je i da se ideja o restoranu pojavila nakon lansiranja domaćih džemova pod istoimenim brendom. Naš susret sa desertima u Kulinarijatu ostvarili smo kušavši preporučenu pitu od jogurta koju možete vidjeti u kućama nekih mama i baka u domaćoj izvedbi. Pita od jogurta u Kulinarijatu ima taj poznati, domaći okus. Cijene ozbiljnijih jela poput bifteka s tartufima i kozicama uz ravnini su malobrojnih profiliranih vrhunskih zagrebačkih restorana, a dosežu 180 kuna. Međutim, to ne znači da Kulinarijat neće opravdati svoju viziju, mi im držimo palčeve i želimo im da vrate život na Opatovinu.

Vrsta: restoran
Adresa: Opatovina 35, 10000 Zagreb, Croatia
Grad: Zagreb
Telefon: +385 (0) 1 4880 209
Radno vrijeme: 07 – 23, nedjeljom zatvoreno
Kapacitet: 100 osoba unutra i 50 na terasama

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.