Špajza 02. svibnja 2023.

Kulinarski svijet šokirala smrt slavnog chefa

Chef Jock Zonfrillo
Iznenada preminuo chef Jock Zonfrillo foto: Jock Zonfrillo Facebook
gastro postao gastro.24sata.hr
Škotsko-australski chef Jock Zonfrillo pronađen je mrtav u hotelskoj sobi 30. travnja i još nije objavljen uzrok smrti. Mnogi slavni chefovi poput Jamieja Olivera i Curtisa Stonea opraštaju se od njega emotivnim objavama

Kulinarski svijet šokirala je iznenadna smrt slavnog 46-godišnjeg chefa Jocka Zonfrilla, koji je 30. travnja pronađen mrtav u svojoj hotelskoj sobi u Melbourneu. Uzrok smrti nije objavljen, a predstavnici policije potvrdili su na ovaj slučaj ne tretiraju kao sumnjivu smrt.

 | Author: Jock Zonfrillo Facebook Chef Jock Zonfrillo foto: Jock Zonfrillo Facebook

"Potpuno slomljenih srca i bez ideje kako ćemo dalje kroz život bez njega, u dubokoj boli dijelimo s vama informaciju da je Jock jučer preminuo.

Toliko je riječi kojima bismo ga mogli opisati, toliko priča mogli bismo ispričati, no trenutačno smo previše shrvani da bismo to mogli izraziti riječima. Za sve one čiji su se putevi susreli s njegovim, koji su postali njegovi prijatelji, ili su imali sreće da budu dio njegove obitelji… sjetite se ovog ponosnog Škota sljedeći put kad popijete čašu viskija.

Molimo vas za razumijevanje, da poštujete našu privatnost i pustite nas da žalujemo u miru i nekako se naučimo nositi s ovom situacijom, ali također i da njegujete uspomenu na našeg dragog i nezamjenjivog supruga, oca, brata, sina i prijatelja", poručila je obitelj chefa Zonfrilla u službenoj izjavi koji su objavili i na njegovu Instagramu.

Od dragog kolege na društvenim mrežama opraštaju se brojni slavni chefovi. Jednu od najemotivnijih poruka napisao je Jamie Oliver koji je sa chefom Zonfrillom bio u žiriju australskog MasterChefa čija se nova sezona trebala početi emitirati 2. svibnja, no premijera je odgođena zbog iznenadne smrti chefa Zonfrilla.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jamie Oliver (@jamieoliver)

"U potpunom sam šoku otkako sam se danas probudio i čuo vijest o smrti chefa Jocka Zonfrilla. Odlično smo se zabavljali snimajući australski MasterChef, ne mogu vam ni opisati koliko je dobro bilo raditi s njim! Jock posvetio mi je puno vremena i za to ću mu zauvijek biti zahvalan… Melissa, Andy i Jock bili su najinspirativniji članovi žirija i mentori i svaki od njih na snimanju je pokazivao vlastiti stil i poglede na kuhanje.

Jock će nam svima jako nedostajati. Ne mogu vjerovati da ovo pišem… Želim njegovoj obitelji i prijateljima, te njegovoj drugoj obitelji – onoj iz MasterChefa, izraziti duboku sućut, a šaljem im i puno ljubavi. Jock, voli te Jamie!", poručio je Jamie Oliver na Instagramu.

 | Author: Jock Zonfrillo Facebook Chef Jock Zonfrillo i chef Curtis Stone foto: Jock Zonfrillo Facebook

Pretužan je i australski chef Curtis Stone, čije emisije povremeno možemo pratiti na kanalu 24Kitchen

"Svijet je izgubio nevjerojatno ljudsko biće kad smo izgubili Jocka. Tijekom godina nas dvojica postali smo odlični prijatelji - zajedno smo se smijali, uživali u finoj hrani ili se prisjećali mladih dana kada smo obojica rintali u Londonu. 

Nikad mu ništa nije bilo problem. Brinuo je o svemu i svakome. Kada sam ga slušao kako priča o svojoj obitelji to me diralo u srce. Jako ćeš nam svima nedostajati, prijatelju moj. Počivaj u miru, frende!", poručio je chef Stone.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Curtis Stone (@curtisstone)

Mnogi chefovi reagirali su ispod objave na Instagramu chefa Zonfrilla, a među njima su Nigella Lawson, Virgilio Martinez, Maksut Askar, Clare Smyth i brojni drugi. Posebno šokirani bili su natjecatelji i producenti te cijeli tim vezan uz MasterChef Australia.

"Na setu svi iz našeg tima su ga voljeli zbog njegove velike strasti prema hrani i zarazne energije. Od natjecatelja je stalno izvlačio ono najbolje. Svima nama u timu MasterChefa chef Zonfrillo jako će nedostajati. U ovim teškim trenucima naše misli su uz njegovu obitelj", poručio je Peter Newman, direktor produkcijske kuće Endemol Shine Australia.

Chef Zonfrillo rođen je prije gotovo 47 godina u Glasgowu kao Barry Zonfrillo. U kuhinji je počeo raditi već kao 13-godišnjak kada se zaposlio kao perač posuđa. Sa 15 godina napustio je školu te započeo naukovanje u hotelu Turnberry kao jedan od njihovih najmlađih naučnika.

Sa 17 je počeo raditi sa slavnim chefom Marcom Pierreom Whiteom, a u svojim memoarima 'Last Shot' objavljenim 2021. godine otkrio je da je u to vrijeme postao ovisan o heroinu te živio kao beskućnik. Chef White, jedan od prvih mentora chefa Zonfrilla, jučer nije objavio ni slova o iznenadnoj smrti chefa Zonfrilla, što je naljutilo njegove pratitelje. Oni su jako burno reagirali na fotografiju koju je jučer objavio – kako se sa sinom Lucianom odlično provodi u kineskoj četvrti u Bangkoku.

 | Author: Jock Zonfrillo Facebook Chef Jock Zonfrillo i chef Marco Pierre White foto: Jock Zonfrillo Facebook

Chef Zonfrillo već u ranim danima svoje karijere okušao je sreću u Australiji, potom se vratio u Veliku Britaniju, no nakon toga otišao je ponovno u Australiju gdje je postao chef restorana Forty One u Sydneyju. Dobio je otkaz dvije godine kasnije jer je zapalio hlače naučniku Martinu Krammeru jer je – presporo radio. Morao mu je platiti 75.000 dolara odštete, nakon čega je Zonfrillo proglasio bankrot.

 | Author: Jock Zonfrillo Facebook Chef Jock Zonfrillo foto: Jock Zonfrillo Facebook

Nakon toga, tijekom godina otvorio je više restorana u Adelaideu – Orana, Street ADL, Bistro Blackwood, Nonna Mallozzi. Godine 2019. postao je član žirija australskog MasterChefa, a dvije godine kasnije objavio je svoje memoare 'Last Shot' čije dijelove su neki osporavali. Primjerice, chef Marco Pierre White izjavio je da je velika većina onoga što je Zonfrillo o njemu napisao nije istina.

"Ovo je priča o mom životu. Proživio sam svaku minutu, i dobro i loše, i stojim iza toga što sam napisao", poručio je Zonfrillo.

Često kontroverzan, ali zanimljiv i pun osebujnog karaktera, ovaj neponovljivi chef iza sebe je ostavio suprugu i četvero djece te brojne prijatelje i kolege koji su ga jako cijenili i koje je njegova smrt jako pogodila.

 | Author: Jock Zonfrillo Facebook Chef Jock Zonfrillo i obitelj foto: Jock Zonfrillo Facebook  | Author: Jock Zonfrillo Facebook Chef Jock Zonfrillo i obitelj foto: Jock Zonfrillo Facebook

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.