Špajza 14. srpnja 2016.

Lavazza i top gastronomija: priča o odnosu punom okusa

Bottura
foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Na svečanoj ceremoniji dodjele nagrade World’s 50 Best Restaurants Awards 2016. održanoj 13. lipnja 2016. u New Yorku, Massimo Bottura i Lavazza proslavili su prvo mjesto ovog talijanskog chefa – talijanski restoran Osteria Francescana iz Modene proglašen je najboljim restoranom na svijetu!

Lavazza surađuje s Massimo Boturom već cijeli niz godina i iznimno je ponosna je što može biti dio tog gastronomskog odnosa koji se oplemenjuje iz godine u godinu. S ukupno tri Michelinove zvjezdice i svjetskom slavom koja ga prati, Massimo Bottura jedan je najboljih svjetskih kuhara koji su prepoznali kvalitetu koja se nalazi u poznatom torinskom brendu kave, zbog čega je Bottura svoju kreativnost odlučio ponuditi upravo Lavazzi.

Lavazza je prva talijanska kompanija koja je započela suradnju s renomiranim međunarodnim kuharima od kojih je prvu ostvarila već 2002. godine s Ferranom Adrià. Ta suradnja rezultirala je Èspessom – potpuno nevjerojatna kava u krutom stanju, prva takva u povijesti. Poput alkemičara, Lavazzin tim u Centru za obuku i tim kuhara Adrià udružili su snage te se otisnuli na putovanje okusima. Kao plod njihove suradnje lansirana je Coffee Design Lavazza, te su stvoreni novi tehnološki procesi i namjenski alati kao što su CoffeeCooler i Spherification (kulinarski proces oblikovanja tekućina). Ostale suradnje sa slavnim šefovima kuhinja ostvarene su u Italiji s Carlom Craccom, Davideom Oldaniem i Massimom Botturom, u Španjolskoj s Albertom Adrià, Oriolom Castrom i Ricardom Camarenom te u Francuskoj s Richardom Toixiem, Simoneom Zanoniem i Denny Imbroisiem.

Tradicija, eksperimentiranje, intuicija i kvaliteta samo su neke od vrijednosti koje su zajedničke Lavazzi i današnjim vrhunskim talijanskim i svjetskim kuharima. Lavazzina konstantna predanost izvrsnosti i posvećenost istraživanjima savršeno se poklapaju s vrijednostima svjetske top gastronomije. Kvaliteta kave krije se u pomnom odabiru sastojaka, naprednim tehnološkim procesima i istraživačkoj intuiciji što Lavazza kavi daje dobro poznato “ono nešto posebno”. Lavazza i kuhari svjetskoga glasa njeguju zapravo isti kreativni 'modus operandi' – kvaliteta sastojaka, vještine i mašta koju kuhari koriste svaki dan prilikom pripreme vlastitih jela. Upravo iz tog razloga odnos Lavazze i najuglednijih međunarodnih kuhara nametnuo se spontano i prirodno, praćen mnogobrojnim suradnjama i partnerstvom koje je preraslo u maštovitu suradnju u najboljim restoranima diljem svijeta.

Prepoznavanje top gastronomije od strane Lavazze započelo je još 1996. godine partnerstvom između Lavazze i globalne organizacije Slow Food, koje je spojila strast za okusima i poznavanje talijanske tradicije. Upravo ta strast kasnije je okrunjena novim partnerstvom s talijanskim sveučilištem posvećenom hrani i gastronomiji – Sveučilište gastronomskih znanosti Pollenzo. Kompetentnost i iskustvo kompanije potvrđene su od strane Sveučilišta osnivanjem Lavazzinog centra za obuku, iz kojeg izlaze diplomirani stručnjaci za kavu. Lavazza je nastavila razvijati svoje inovativne kvalitete osnivanjem posebnog tima posvećenog eksperimentiranju s proizvodima još 1998 godine. Intuitivne ideje Lavazzinog tima prerasle su u nove načine uživanja u ispijanju i pripremi kave. Uz hrabar, inovativan duh te međunarodne i talijanske poznate kuhare, zvijezde visoke kuhinje, ubrzo se stvorilo partnerstvo.

Kuhar s tri Michelinove zvjezdice, Massimo Bottura i Lavazza sa svojim Centrom za obuku dijele iste vrijednosti te već godinama, kao i Lavazza, postiže izvrsne rezultate. I Lavazza i Bottura njeguju jednake etičke i estetske principe kada je riječ o hrani i dijele entuzijazam kada su u pitanju novi okusi u kojima je kava centar novog svijeta.

Botturina kulinarska kreacija ‘It’s Just a Dessert’ – razigrana interpretacija klasičnog talijanskog tiramisua - nastala u suradnji s Lavazzom i predstavljena je na međunarodnom događanju posvećenom top gastronomiji “The World’s 50 Best Restaurants” u Londonu. Drugi Botturin recept, "Come to Italy with me, „Vieni in Italia con me" predstavljen 2012. na Salone del Gusto, a preispituje koncept ispijanja kave nakon jela igrajući se pritom s percepcijom i očekivanjima ljudi. Lavazza također surađuje s nekoliko važnih gastro događanja kao što su „Lo Mejor de la Gastronomia“ u Španjolskoj, „Identità Golose“ u Italiji te „Festival Omnivore Food Festival” u Francuskoj.

kava | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Lavazza, kompanija koja je postala sinonim za talijansku izvrsnost, prva je razvila umjetnost miješanja različitih vrsta kava metodom „blendinga“ – miješanjem arabica i robusta kava. I danas je Lavazza inovator u pogledu mljevene kave, te u suvremenim načinima pakiranja (jastučićima i kapsulama). Danas Lavazza predstavlja izvornu talijansku kvalitetu „Made in Italy“, potvrđujući svoju autentičnost i predanost tradiciji. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.