Špajza 17. studenoga 2017.

Leonardo Fonseca u El Toru ostavio dašak Kolumbije

foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
U srijedu je u restoranu i baru El Toro održano zaista posebno gostovanje, ono kolumbijskog chefa Leonarda Fonsece. Originalna kolumbijska večera u pet slijedova prema komentarima gostiju i brojnih istinskih gurmana postala je najinteresantnija gurmanska večer u Zagrebu ove godine.

Chef El Tora Mario Mihelj svoju je kuhinju prepustio kolegi iz Kolumbije, chefu Leonardu Fonseci iz restorana El Chato u Bogoti, koji je zajedno s Mariom i timom od još 14 kuhara predstavio pet jednako spektakularnih sljedova.  

 

 

 | Author: Promo foto: Promo

 

 

Modernu visoku kolumbijsku kuhinju tako su predstavljali specijaliteti poput arepe kolumbiane s crnim grahom, hogao šalšom, kiselim lukom i prahom od hrskave svinjske kožice, pilećih srca preko 16 sati pripremanih u vakuumu s prezerviranim žumanjkom, fermentiranim začinjenim mlijekom, kiselicom i konfitiranim mladim krumpirom, spektakl okusa bila je kamenica pripremljena na pari s uljem bora, borovnicama i mangom, taco od celera sa sporo kuhanim svinjskim obrazima u kukuruznom listu, čili morita umakom i svježim krastavcima te desert “Četiri mlijeka” s crnim ribizlom i kupinama.

 

 

 | Author: Promo foto: Promo


 
El Toro restoran ovom je večerom koja je bila rasprodana nekoliko dana prije pokazao kako je ozbiljan igrač na gastro sceni koji nas barem jednom mjesečno iznenadi s novim programom, tematskom ili posebnom večerom u sljedovima. S obzirom na to kako je latinoamerička kuhinja jedan od najvećih svjetskih gastro trendova, raduje nas vidjeti što nam još sprema El Toro.
 
Inače, chef Leonardo Fonseca svoje je iskustvo između ostalog stjecao u najboljem svjetskom restoranu Nomi u Copenhagenu, nakon čega je u restoranu El Chato u Bogoti došao na poziciju Head Chefa. Restoran El Chato u manje od godinu dana od otvaranja osvojio je nepce istinskih ljubitelja hrane i postao jedan od najboljih restorana u Bogoti, gradu za koji se predviđa da će kroz par godina postati gastronomsko središte latinoameričke hrane, s najboljim latino restoranima i tako preuzeti tu titulu od Lime u Peruu.

 

 | Author: Promo foto: Promo

 

 

Zadnjih par mjeseci, Leonardo je odlučio upoznati i nešto drugačije okuse i namirnice i proširiti svoje vidike te radio je u kuhinji najbolje svjetske chefice Ane Roš i njenog restorana Hiša Franko iz koje je došao u kuhinju El Tora kako bi prezentirao kolumbijsku kuhinju njegovim gostima.
 
Za desert “Četiri mlijeka” je uz Leonarda bila zadužena njegova prijateljica i kolegica, chefica slastica Ivana Čuljak Lošić, iskusna, kreativna i šarmantna slastičarka koja je svoja iskustva stjecala po školama i restoranima diljem svijeta, a veliki dio svog staža odradila je u Čileu.

 

 

 | Author: Promo foto: Promo


 
Leonardo Fonseca tako je zagrebačkoj publici pokazao svoj prepoznatljiv kulinarski identitet kojeg označavaju tehnički besprijekorno pripremljena jelima, vrlo sofisticirani i čisti okusi ukorijenjeni u lokalnim tradicijama u kojima uvijek naglašava punoću namirnice, dok je njegova prezentacija skladna i moderna.  

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.