Špajza 06. rujna 2013.

Lokalna kuhinja u Kantinonu

konoba kantinon.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Kantina, kantinon, podrum, vinski podrum. Veliki vinski podrum kojim dominira vinska bačva od par tisuća litara, logistički smješten tik uz obalu. Fantastičan primjer kako se može zadržati autentičnost prostora i prenamijeniti ga u jedan ozbiljan, ali ne i pretenciozan ugostiteljski objekt.

Iako iza ovog projekta stoje Maistrini chef Tom Gretić i sommelier Emil Perdec, u Kantinonu ne treba očekivati visoku kuhinju i zastrašujuće popise vina. Naprotiv, ovo dvoje stručnjaka svoje znanje i iskustvo iskoristili su kako bi ponudili jednostavna, ali nikako zastarjela ili dosadna, jela rovinjskog kraja, plus zaista širok odabir vina cijele Hrvatske na čaše (!!) s pristojnim cijenama. Od toga svaki put padamo u trans. Nažalost, to se ne događa prečesto.

Pljukanci s istarskim kobasicama i vongolama asociraju na španjolske tapase u samoj ideji spajanja mora i kopna, ali i veličinom porcije. Jednostavno, ali prepuno okusa, pa relativno mala porcija uz malo domaćeg kruha i maslinovog ulja može biti i zasitna. U koncept grickalica i malih jela uklapa se i na ploči raskošno raspisana ponuda pršuta, kobasica, ombola, lokalnih kozjih i kravljih sireva, srdela na savur i dondola na ledu.

No, preskačemo suho i uzimamo klasik, dagnje na buzaru, u pokušaju borbe s nepodnošljivom vrućinom kojoj je nemoguće pobjeći sve do kasno u noć. Osvježenje pak stiže u vidu "obične zelene salate" rikolom i rajčicama, garnirane prženom pancetom, parmezanom i krutonima. Tako neočekivano sočne „sitnice“ pokazuju da se u Kantinonu ozbiljno odnose prema namirnici. Daruvarski sauvignon i Dobravčeva (rovinjska) malvazija uspješno nadopunjuju zadovoljno mljackanje koje dopire s našeg stola.

Kasnije tijekom večeri vraćamo se u Kantinon, jer moramo probati prvo hrvatsko ozbiljno pivo, Bujski San Servolo, u crvenoj i svijetloj varijanti. Odnekud se stvara i domaćin, Emil Perdec i donosi stari kozji Kumparička sir, toliko jak da ga je teško konzumirati bez pripadajućeg karamela od kozjeg mlijeka. Poseban kušački doživljaj! Bez obzira bili gastro geekovi ili samo željni autohtone domaće hrane za pristojne novce, uz iznimno profesionalnu uslugu, Kantinon je mjesto gdje ćete se osjećati dobrodošlo. Stotinama godina stari zidovi savršena su kulisa za predstavljanje lokalne kuhinje na način koji ona to zaslužuje. Drago nam je da iza koncepta stoje ljudi koji su ovu misiju shvatili maksimalno ozbiljno, pa je već sada jasno da su turisti koji drže do svog novčanik i želuca to prepoznali u moru stranputica i navlakuša, na istoj toj rovinjskoj rivi.

Vrsta: konoba
Adresa: Obala Aldo Rismondo bb
Grad: Rovinj
Telefon: 052/ 816-075
Radno vrijeme: 12 – 22 h, svaki dan osim ponedjeljka
Kapacitet: 85 unutra, 6 na terasi

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.