Špajza 17. listopada 2012.

Lokma from Istanbul, Zagreb

lokma470x312.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Turski restoran Lokma u Tkalčićevoj ulici nismo posjetili zbog masovne fascinacije turskim habitusom izazvane popularnim turskim TV sapunicama, već smo mali restorančić zamijetili još ljetos, kada nam se na prvu svidio koncept.

Ne, to nije još jedan fast food kebab za kasnonoćno ubijanje gladi nakon izlaska (iako može i tomu poslužiti) već mjesto na kojem su turskoj hrani odlučili pristupiti nešto ozbiljnije. Vidljivo je to čim stupite u ovaj neveliki prostor. Uređenju, čistoći i vizualnom identitetu posvećena je velika pažnja, kao i ponudi jela. Od orijentalnih pločica, bakrenih cijevi i crtarija po zidu do otvorene kuhinje, vidljivo je da su voditelji željeli ostaviti jasan pečat osobnosti i autentične atmosfere.

Isto tako, malim info karticama vlasnici su se potrudili približiti jela koja su većini, ipak, nepoznata. Dürumler (originalni turski kebabi s pilećim, janjećim ili goveđim komadićima mesa), Sigara Bőregi (rođaci „naših“ bureka, punjeni sirom ili krumpirom), Kumpir (u kori pečen krumpir preliven aromatiziranim maslacem s dodatnim preljevom po izboru), Tatli (slatki zalogaji), Kőfte i slično jela su s kojima se redom trebate krenuti upoznavati.

Janjeće meso na drugačiji način
Najzanimljivija novost možda je ipak upotreba janjećeg mesa, koje se u našim restoranima vrlo rijetko pojavljuje, osim u kombinaciji janjetine „na kilo“. Upravo stoga za uvod u tursku kuhinju odabrali smo Istanbul kőfte, malene pljeskavice od miješanog janjećeg i junećeg mesa koje su nam poslužili s rižom i salatom u sastavu luk-rajčica-salata. Ručno kosano meso bilo je fino prožeto specifičnim orjentalnim začinima i bio je pravi užitak uživati u „nešto drugačijoj pljeskavici“. Riža se pokazala pravom prigodnom pratnjom dok je salata bila začinjena problematičnim maslinovim uljem u čije se djevičanstvo ne bismo kladili.

Kao slatki zalogaj odabrali smo Tatli, toplo slatko tijesto od griza kojem su specifični okus dali prženi pinjoli, da bi sve zajedno bilo posluženo sladoledom od vanilije. Pio se banana milk, ustvari shake od banane, koji je isto tako rijetka pojava u našim restoranima ili kafićima. U ponudi su među pićima još turska kava, limunada, i ayran (osvježavajuća mješavina zasoljenog jogurta, mente i voće). Sve u svemu, pozdravljamo otvaranje zanimljivog etničkog restorana i želimo im puno zadovoljne publike.

Opći dojam: zanimljiva, drugačija ponuda uz pristupačne cijene

Vrsta: turski restoran
Adresa: Tkalčićeva ulica 59 , Zagreb
Grad: Zagreb
Telefon: 01 5999 355
Radno vrijeme: pon-čet 12-24h, pet 12-2:00, sub 10-02:00, ned 12-22:00 h
Kapacitet: 15-ak unutra, 15-ak vani

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.