Špajza 13. travnja 2016.

Mađarica: I to ona bake Marte!

Mađarica
Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Znamo da pita mađarica neodoljivo podsjeća na svoje mađarske rođake - doboš tortu i žarbo kocke, no ona je sve samo ne mađarska pita. ..

Tanki slojevi finih kora premazanih bogatom čokoladnom kremom šarmiraju svojom elegancijom i jednostavnošću.

Zato i nije čudno da su svečana okupljanja i proslave nezamisliv bez ovog tradicionalnog kolača kontinentalne Hrvatske.

Recepti za mađaricu brižljivo se prenose iz bilježnice u bilježnicu, s generacije na generaciju. Iz jedne od takvih starih bakinih bilježnica izvukli smo recept za prste polizati i odlučili ga podijeliti s vama.

Mađarica bake Marte

Sastojci:

KORE (sastojci za 8 kora)
• 650 g prosijanog glatkog brašna
• ½ praška za pecivo
• 2 jaja
• 200 g šećera
• 200 g kiselog vrhnja
• 100 g omekšalog maslaca
• 1 dl mlijeka (po potrebi)

KREMA
• 300 g šećera
• 7 žlica oštrog brašna
• 4 „štangice“ (reda) čokolade (120 g)
• 1,5 l mlijeka
• 2 žlice kakaa
• 250 g maslaca 

ČOKOLADNA GLAZURA
• 4 „štangice“ (reda) čokolade (120 g)
• 4 žlice šećera
• 100 g margarina

Mađarica | Author: Thinkstock Thinkstock

PRIPREMA

1. U većoj zdjeli pomiješajte omekšali maslac s prosijanim brašnom. Dodajte preostale sastojke za koru i zamijesite glatko tijesto. Ako je tijesto presuho potrebno dodajte malo mlijeka.
2. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
3. Pleh za pečenje kora namastite i pobrašnite. Tijesto podijelite na 8 dijelova, razvaljajte ga na tanko i prebacite na pripremljeni pleh.
4. Pecite u pećnici na 180 °C maksimalno 10 minuta, odnosno dok ne postigne zlatnožutu boju.
5. Za pripremu kreme odvojite 2 dl mlijeka od ukupne količine i u njega umutite kakao, brašno i šećer. Preostalu količinu mlijeka stavite kuhati. Čokoladu otopite na pari.
6. Kad mlijeko zavrije, dodajte otopljenu smjesu mlijeka, kakaa, brašna i šećera i čokoladu. Kuhajte uz neprestano miješanje dok se ne zgusne. U vruću kremu polagano umiješajte maslac i stavite je na hlađenje.
7. Ohlađenu kremu podijelite na 7 dijelova i krenite s premazivanjem kora. Pravilo kaže da kore i krema moraju biti jednake debljine.
8. Glazuru pripremite tako da sve sastojke za glazuru zajedno otopite na pari. Pripremljenu glazuru prelijte preko kolača i stavite na hlađenje.

Mađaricu je idealno ohladiti preko noći. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.