Makedonske delicije je web shop mladog Karla Ljubića koji je već dugo vremena uvoznik sjajnih vina vinarije Bovin. Kako je shvatio da ljudi žele još poneka jela i priloge koji ih podsjećaju na ovu divnu zemlju, krenuo je uvoziti i druge specijalitete. Krute.
Ali je nastavio i s tekućima, pa sad uz pedesetak vina raznog cjenovnog ranga, u vaš dom u Hrvatskoj na poziv dolazi i stotinjak drugih artikala. Rasporedili smo se po redakciji i isprobali samo neke od njih.
Ljutenica - Poput svile mekana inačica ajvara napravljena od paprika, rajčica i češnjaka. Flafi teksturica, nježna, meka i podatna, i uopće ne pretjerano ljuta. Divno ut neko meso, ćevape, govedinu
Patlidžani u ulju - Kisela salatica od pečenih patlidžana oduševljava na više razina, a što je najbolje, možete svima pričati da ste je osobno napravili! Izvrsno uz kakvo pečenje.
Ajvar – sve je rečeno, ali vjerojatno niste imali prilike kušati zeleni ajvar, malidžano i ajvar s vrganjima? Svaki priča svoju priču, ovo morate u miru i polako isprobati.
A'gupka je vino iz vinarije Bovin. Riječ je iznimno kvalitetnom proizvodu rubin crvene boje, voćnih aroma i jakog mirisa bačve. U prijevodu, riječ je o mladoj Romkinji, vižljastoj i neuhvatljivoj, a prema slobodnoj procjeni, ovo je jedno od najboljih makedonskih i regionalnih vina. Divan aftertaste i čist užitak. 15,5% alkohola savršeno je utkano u svaku kap ovog 6 godina starog vranca. Za one koji nisu spremni za ovo čudo, tu je vino Aleksandrija, idealno kao više nego kvalitetan uvod u ozbiljnu makedonsku vinsku priču. Ili ste možda za Skopsko pivo!
Čaj od hajdučke trave - Načuli smo da je stolisnik odličan kod sprječavanja upala, kašlja i prehlada, smiruje želudac i crijeva te alergije. Isprobali smo ga čisto za gušt, ujutro nakon šalice zelenog čaja. Stolisnik je pomalo gorak, ali sasvim pristojan čaj kojem bismo se vratili čak i bez prehlade i alergija, dok je originalna makedonska Aliva riža iz Kočanske regije divan podsjetnik na dane odrastanja kada još nismo bili čuli za strane kerefeke u vrećicama.
Ukiseljene papričice punjene sirom spržile su okusne pupoljke, pupove i grane našoj kolegici, tako da se preporučuje samo ozbiljnim igračima! Slično je i s divnom tucanom paprikom – samo oprezno!
Žute papričice punjene sirom - okus i tekstura: hrskavo, ljuto,kiselo, kremasto... Papričice možete jesi samostalno ili kao prilog uz meso.
Pečene tikvice - tikvice su u marinadi od češnjaka i peršina. Tope se u ustima. Možete ih poslužiti kao prilog svakom jelu.
Organski hummus s paprikom, pikant - isprobali smo ga u kombinaciji s čvarkušama i oduševili se. Taman dovoljno pikantan da nam nije trebala litra vode nakon isprobavanja, a opet dovoljno da zagolica nepce. Ono što nam se posebno sviđa jest činjenica da ne sadrži nepotrebne i nezdrave stvari već je u pitanju hummus kakvog volimo i pripremamo kod kuće. Čista petica!
Slatka paprika u komadićima - ovako nešto još nikada nismo isprobali i moramo reći da smo se poprilično iznenadili. Za početak, ubacili smo ovu, ne u potpunosti mljevenu papriku u pogačice s čvarcima, između slojeva finog dizanog tijesta i oduševili se rezultatom. Definitivno isprobati!
Eto, došli smo samo do pola namirnica koje smo pojeli i popili, ostalo prepuštamo vama klikom na web www.makedonske-delicije.com. Dapače, očekujemo i neki slastan recept na bazi makedonskih delicija! Dobar tek.