Špajza 28. siječnja 2019.

Mala priča o vrhunskom ugljenu za roštilj

foto: Maras-Sommer
gastro postao gastro.24sata.hr
Lako je kad ste u šumi sakupiti suhe grane i napraviti roštilj na drva, ali što ako se poželimo vrhunskog mesa koji nije napravljen na struji, a vani kiši ili živimo u stanu negdje u centru grada?

Vjerojatno ste se nekad poželjeli onog iskonskog okusa povrća, ribe ili mesa s roštilja, onako s laganom koricom i štraftama od masne rešetke, a unutra sočnim poput srca naranče... Eto, i mi smo ga željni, dapače, barem jednom dnevno.

 | Author: Maras-Sommer foto: Maras-Sommer

I onda krenemo u nabavku mesa, pripravaka za pac, pića, još pića, pozivanja ljudi, organiziranja prostora, praćenja vremenske prognoze... i zaboravimo na ugljen. Iako smo nacija koja je u stanju iščupati parkete, otkititi ranije Božićno drvce, izlomiti stare laminate, pa čak i posuditi drvenu paletu iz susjedovog dvorišta kad nam treba vatrica, ipak se najčešće odlučujemo na ugljen.

U zadnji tren se tako telefonskim pozivom šalje onaj najsporiji gost na benzinsku pumpu po još piva, sokova i naravno, ugljen koji je tamo triput skuplji. I jedini u ponudi. A jeste li se ikada zapitali kakav je to ugljen?

 | Author: Maras-Sommer foto: Maras-Sommer

Vratimo se malo unatrag. Vjerojatno ste čitali da je pečenje namirnica na otvorenoj vatri kancerogeno. Ili da dim iz ugljena uzrokuje rak. I bili ste u pravu, jer najnovija istraživanja dokazuju da samo žar od vinove loze i smreke nema negativne posljedice na ljudski organizam.

Još je gore s ugljenom, jer se u jeftine vreće trpa apsolutno svašta, od materijala koji je potpuno nezdrav, do prašine bez ikakve kalorijske vrijednosti koja se radi zarade ubaci za dobivanje na težini vreće, a koji većina nas baci u vatru jer "šteta da se baci"... Još kad krenu svađe koji je bolji, drveni ili u briketima, pomislite da je stvarno bolje naručiti iz dostave?

 | Author: Maras-Sommer foto: Maras-Sommer  | Author: Maras-Sommer foto: Maras-Sommer  | Author: Maras-Sommer foto: Maras-Sommer

Iz svih tih razloga, danas vam nabrajamo vrste ugljena koje smo upoznali na druženju s ljudima iz firme Maras-Sommer koji se bave upravo uvozom najkvalitetnijeg ugljena iz Njemačke, pogledali kako pale vatru, pojeli što su ispekli i bili jako zadovoljni. Uglavnom, ako vam se svidi nešto što oni proizvode, odaberite što vam se sviđa. Dakle, krenimo...

Oklasak je potpaljivač od klipa kukuruza umočen u vosak. Može se koristiti za potpalu: roštilja, kamina i dr. Jako dobar za brzo grilanje u trajanju cca 20 minuta, dakle idealan za jednu rundu ćevapa! Quicky ugljen s malo dima nije gašen vodom i restoranske je kvalitete. Granulacije od 40 mm - 200 mm - nije pakiran s prašinom. Idealan je za sve vrste mesa uz visoku temperaturu.

 | Author: Maras-Sommer foto: Maras-Sommer

BPB je bezdimni briket od aktivnog ugljena. Postiže vrlo visoku temperatura grilanja, a samo vrijeme grilanja je cca 4 h. Ne raspada se pri visokim temperaturama i ne pali se u dodiru s uljem ili marinadom. Ostavlja do 12% pepela kako bi mogli regulirati temperaturu a ujedno se može koristiti za plijevljenje vrta. CAP briket je proizvod od prešane piljevine, visoke temperature grilanja. Idealan je proizvod za sve vrste roštiljanja (otvorenog i zatvorenog). Karakteristika mu je malo dima, izrazito visoka temperatura, te dugotrajnost gorenja.

 | Author: Maras-Sommer foto: Maras-Sommer

Drvena vunica nije ugljen već služi kao potpaljivač. Radi se od hoblovine umočene u vosak. Ne proizvodi neugodne mirise, a osim za potpalu roštilja idealan za potpalu kamina. Dovoljna dugo gori da zapali i veće količine ugljena. Važan dio za dobar roštilj je i mini dimnjak u kojem se ugljen savršeno razgori!

I za kraj, tu je Binchotan ili luksuzni ugljen - ugljen bezobrazno visoke kvalitete i mogućnosti te proizvod za vrhunski užitak grilanja. Način grilanja je usporediv infracrvenom zračenju, te zbog toga priprema mesa je poseban doživljaj. Binchotan je proizvod je od japanskog hrasta Ubame, postiže visoku kalorijsku vrijednost i jedini na svijetu ima dozvolu za korištenje u zatvorenim prostorima.

Kako sve ne bi bilo samo na riječima, potrudio se poznati zagrebački Beef shop, koji je dao svoje meso kako bismo se uvjerili u razlike između pečenja mesa na ugljenu vrhunske kvalitete i onog kojeg koristimo svakodnevno. Vlasnik Beef shopa, gospodin Mišo Pešić nam je rekao sljedeće:

 | Author: Maras-Sommer foto: Maras-Sommer

"Drvo je puno svakojakih plinova koji su štetni za naše zdravlje. Ugljeni koje smo danas koristili su napravljeni od tvrdog drveta "hardwood" koje raste u Indoneziji, Koreji, Japanu i Južnoj Americi. Binchotan je najzdraviji ugljen na svijetu i, logično, najskuplji. On razvije temperaturu do 800 stupnjeva koja je idealna za pečenje fermentiranih steakova, ono što smo danas kušali - Tomahawk Creek Stone Dry Aged odležan osam tjedana u Jack Daniel'su.“

Nama je bilo sjajno, uvjerite se i sami – nažalost, samo na fotografijama...

 | Author: Maras-Sommer foto: Maras-Sommer

Kako prepoznati da li ste kupili dobar ugljen? Napravite test:
• zapalite ugljen, pa ako se razvije crni dim pri paljenju - sigurno niste dobili dobru kvalitetu ugljena, nego samo crnu tvar nalik ugljenu.
• ako zapalite ugljen, a on na početku nema emisiju crnog dima, dobili ste dosta kvalitetan ugljen. Emisiju crnog dima ćete dobiti ukoliko ulje/mast/ voda padne na žar, no ta emisija  je puno manja. Svejedno, ta emisija crnog dima je jako štetna jer se radi o katranu i česticama mikroplastike (koji zasigurno ne želite namazati na kruh, ili marinirati meso/ribu ili povrće s njim)
• Ako zapalite ugljen, te dobijete samo bijeli dim (ne, Papa nije izabran), ali dobili ste Binchotan tj. luksuzni visokokvalitetan ugljen. Što je ujedno i naša preporuka

 | Author: Maras-Sommer foto: Maras-Sommer

Za sva pitanja o cijenama: e-maila: info@sommaradria.hr
Web stranica: www.sommaradria.hr/

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.