Špajza 27. srpnja 2019.

Mali trikovi: Kako zamijeniti jaja u receptima

Jaja
foto: Thinkstock

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Jaja imaju široku primjenu u kulinarstvu i gotovo u svemu su - od tijesta i krema do juha do variva i namaza. Koriste se u slatkim i slanim jelima i nije lako pronaći odgovarajuću zamjenu za njih.

Iako vam se možda čini da nije jednostavno pripremati obroke bez jaja (pogotovo zato što služe kao vezivo) to uopće nije tako. Postoji uistinu nekoliko dostojnih zamjena za jaja na koje ćete se vrlo brzo naviknuti i koje ćete brzo naučiti svakodnevno koristiti.

  • Voda, ulja i prašak za pecivo 

Pomiješajte dvije žlice vode, jednu žličicu ulja i dvije žličice praška za pecivo. Ovu količinu mješavine koristite umjesto jednog jaja. Kada se stavlja u kolače i kekse, tako se dobro stopi da nitko neće primijetiti da u desertu nema jaja. 

 

Kuhana jaja Možda vas zanima... Par trikova za savršena jaja Kolumne

 

  • Biljno ulje

Oko 60 mililitara biljnog ulja može zamijeniti jedno jaje kod pečenja. Fali li vam više od jednog jajeta, poslužite se nekom drugom zamjenom jer će više ulja od ove količine učiniti kolač premasnim i miris ulja će dominirati. 

  • Banana

Izgnječena banana može povezati i osigurati vlagu svakom jelu. Eksperti preporučuju da koristite jednu četvrtinu šalice izgnječene banane, koja zamjenjuje jedno jaje.

 

Možda vas zanima... Jaja na 5 načina – za doručak, ručak i uz kavu Recepti

 

  • Sjemenke lana

Jedna jušna žlica sjemenki lana je jednaka jednom jajetu, a može se koristiti za sva pečena jela. Sjeme lana pruža jednaku hranjivu vrijednost, a jelo dobije nešto hrskaviju teksturu.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.