Špajza 23. veljače 2016.

Potkova: Marenda nakon koje ćete stvarno biti sretniji

Potkova
Potkova Facebook
gastro postao gastro.24sata.hr
Imaju li srećonoše “čarobnu moć”? Jedno američko istraživanje pokazuje da imaju, ali samo pod uvjetom da se u njih vjerujete. Po tome vjerovanju pronađene potkove donose veliku sreću i štite od nesreće, munje i vatre...

Ako bi se stavile u kolijevku zaštitile bi male bebe od zlih duhova, a zabijaju se i na ulazna vrata kako bi dom bio siguran. Potkova je jedna od najpoznatijih amajlija, a vjerovanje da donosi sreću dolazi od činjenice da ih proizvode kovači. Oni su se, naime, smatrali sretnim ljudima jer su radili s vatrom i željezom, koji donose sreću i moć. Upravo sam nekako na taj način i ja sebi dan učinio sretnijim kad sam naletio na potkovu, preciznije - na Restoran Potkovu. Potkova je smještena na zagrebačkom Hipodromu (Kajzerica), i vjerujte da čovjeka stvarno može učiniti sretnijim nakon objeda koji tamo konzumira.

Potkova  | Author: Potkova Facebook Potkova Facebook

Restoran Potkova je ideja koju su sproveli u djelo, prekaljeni ugostitelj, i prije svega vrlo osebujan lik Nikola Štefanović i njegov sin Igor sa sjajnim timom kojem su danas na čelu.

”Obzirom da sam ugostitelj, u meni se stvorila želja da svojoj struci vratim pomalo izgubljeni značaj, kako dolazak u restorane ne bi bio samo zadovoljavanje gladi i žeđi, već doživljaj za sva osjetila. Ta misao me vodila i prilikom uređenja u kojem sam vodio brigu o svakom detalju i svim gostima. Stoga sam uredio dječji park, pristup invalidima u sve djelove restorana, cigar klub, bogatu vinoteku s oko dvjestotinjak vrsta vina, VIP salon, kamin salu, kuhinju po HCCP standardu

"Našim gostima nudimo jela iz cijele domovine po recepturama naših mama, baka ili nona, vodeći pritom računa da kuhinje prati sezonu namirnica kada su one najsvježije, a time i najukusnije. Hrana koju služimo se priprema na tradicionalne načine (peka, ražanj, krušna peć, roštilj na prirodnom žaru), sa svježim namirnicama našeg sela i mora. Naravno da nismo zaboravili „jela sa žlicom“. Pored uobičajene ponude mesa, kod nas mozete uživati u specijalitetima pripremljenim od ribe i plodova mora, boškarina, domaće živadi, ždrebetine i divljači.” Kaže Nikola o restoranu koji djeluje nešto više od godine i pol.

Kako je meni, od uredništva nadjenut nadimak Gablec Beg, naravno da su mi specijalnost gableci, marende, a tu je Potkova stvarno velika. Jednog sam četvrtka tako naletio, pomalo ciljano, a pomalo slučajno na gablec, i shvatio da sam došao na “tripe day”, odnosno dan za špek fileke!

Restoran u gablecnim gabaritima funkcionira ovako:
Ponedjeljkom: vinski gulaš ili čobanac
Utorkom: varivo od povrća ili grah
Srijedom: teleći paprikaš
Četvrtkom: špek fileki
Petkom: bakalar

Potkova | Author: Gablec Beg Gablec Beg

No, vratimo se filekima. Kao okorjeli ljubitelj jako sam osjetljiv na ovu namirnicu, tako da me ne zadovoljavaju prosječne izvedbe. Srećom, ovdje su fileki sve samo ne prosječni. Tradicija koja je u korjenu promišljanja jela u filekima iz Potkove je zadovoljena, jer jedete špek fileke kao tradicijsko jelo, no osjeti se i twist koji su im dali kuhari i kuharice, chef Ivan Erak i specijalno za ovo jelo zadužena - Sonja Putica.

Svilenkasta tekstura, osjećaj svježine zbog dodane limunove korice, pikantnost, a opet lakoća, ahhh… Osjećaj je kao da jedete fileke iz kontinentalnog područja (komadići špeka, veliki komadi tripica), no dašak dalmatinskih i istarskih tripica je svakako prisutan. Jednim tanjurom (bolje rečeno zdjelom, jer na stol stižu u emajliranom kotliću) pokrili su tradiciju spravljanja ovog jela svih naših regija, i dodali zanimljivu kreativnu notu.

Zaključit ću osvrt atmosferom u restoranu, koja je opuštena i moderno lepršava, iako sjedite u interijerski, vizualno i gastronomski tradicijskom restoranu, što je dodatni plus svemu.

Uglavnom, Potkova je moja nova srećonoša, dobar tek želi vam - Gablec Beg!

Gablec Beg | Author: Promo Promo

Restoran Potkova
Radoslava Cimermana 5, Zagreb
Tel 00385 1 6556564
info@potkova.eu
Radno vrijeme:
ponedjeljak-četvrtak 09,30-23,30
petak-subota 09,30-03,00
nedjelja 09,30-20,00 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.