Špajza 02. veljače 2016.

Maslina je genijalna: Maslinovo ulje u osam sljedova!

festival-maslinovog-ulja.jpg
1/10
gastro postao gastro.24sata.hr
U gornjogradskom restoranu Trilogija uz pomoć poznatog Chefa Belizara Miloša iz Agave, uspješno su spojena maslinova ulja Fanito iz Vele Luke s vinima Šember. Iako nas je od nekih kombinacija bilo malo strah, sve je završilo na najbolji mogući način! Dapače...

Gastronomski kvartet vrhunskih kuhara, namirnica i napitaka, dao nam je do znanja da stvarno imamo sreće što živimo gdje živimo i da je maslinovo ulje fantastična namirnica koja se uspješno gura u gotovo svako jelo.

Za ovaj je posebni objed dočekao nas je osmosljedni meni. Domaćini iz restorana Trilogija, gost chef Belizar Miloš iz obližnje Agave, višestruko nagrađivan vinar Nikola Šember i sudionici svakog današnjeg jela, Velolučani Fanito i Marija Žuvela koji rade maslinova ulja pod zajedničkom etiketom Fanito - sjedili su za stolom i malo po malo predstavljali svojih ruku djelo. Cilj, odnosno misija, bilo je dokazati da se maslinovo ulje vrhunske kvalitete može uklopiti u puno više jela nego što nalažu neke norme. 

Krenulo se s klasičnim kušanjem triju maslinjaka s tanjura, metodom cupanja kruha u iste, dok su neki prisutni i u čaj od masline ulili kap ulja. Ipak su bolji kad dolaze zasebno. I onda su divni, gorki, jaki, aromatični... Tekuće zlato Mediterana brenda Fanito iz Vele Luke zastupljen je u tri oblika, Lastovki, Drobnici i kupaži - Torkulu. Njega su domaćini u sljedećem slijedu spojili sa svježim sirom blagom začinjenim solju, paprom i peršinom. Uz to je došao i tvrdi sir, također s maslinovim uljem Torkul. Dobitna kombinacija, bez greške. Rajnski Rizling Šember sjajno je ublažio plemenitu gorčinu.

Maslina | Author: Helena Pletković foto: Helena Pletković

Uslijedio je, po meni ipak ne pogođen eksperiment čvaraka u maslinjaku, i totalno zanimljiva perverzija - kulen odležan u maslinovom ulju uz macerirani Rajnski Rizling. Šember u najboljem izdanju, kulen odmoren u svilenoj glazuri. Totalno zanimljivo!

Focaccia s maslinovim uljem Torkul, sušenim rajčicama i maslinama bila je sljedeći zalogaj koji je priredila Agava, a poslužena je uz kremu od artičoka, parmezana i tartufa s jadranskim kozicama i emulzijom Torkula i vlasca. Glavno jelo su predstavljala pačja prsa s domaćim gnudima na podlozi od bundeve i špeka uz kremu od komorača te umak od brusnice i crvenog vina - s potpisom Trilogije. Pratila ih je brusketa s paštetom od gusje i pileće jetre s emulzijom od naranče i Torkula (ovo je pak bilo djelo restorana Agava). Pio se Crni Pinot, Šember. Što reći, nego - maslinovo ulje na pačetini svakako ima smisla. Jednostavno je sve bolje.

Za desert su poslužene suhe smokve odležane u maslinovom ulju uz svježi sir s medom i Torkulom. Nakon toga i sladoled s okusom oraha uz orahe te Pjenušac rose, Šember. Da ne bi ostalo gladnih, pojavila se i čokoladna torta s bademima, prelivena Torkulom uz Crni Pinot, Šember te varenik i liker od masline. Đole balašević bi rekao, dobro ljudi, dokle, ali onda je stvarno bio kraj...

Trilogija je ugodno i fino mjestašce za najbolje gastro doživljaje, isto kao i sjajna Agava koja se nalazi parstotinjak metara niže. To smo dobro znali, isto kao i da je Šember velika vinska faca. Na koncu, saznali smo i da Fanito iz Vele Luke radi vrhunske proizvode od svojih maslina, koji stvarno prijaju u, na i uz svakojaka jela, kao što smo uspjeli iskusiti na vlastitim nepcima. Uglavnom, kako je rekao veliki gurman Zoran Vodopija - "Ja uvijek nosim svoje maslinovo kad idem u restoran!" Možda je doista u pravu, i možda je Torkul definitivno vrijedan toga.

Uživajte u zdravim i prirodnim proizvodima i koristite puno maslinovog ulja - samo je jedno zdravlje...

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.