Špajza Gastro zvijezda 26. studenoga 2020.

Medena srca s pekmezom od šljiva i čokoladom

foto: Kristina Štriga
gastro postao gastro.24sata.hr
Kristina Štriga finalistica je Gastro zvijezde u kategoriji Top foodie. Isprobaj njen recept za medena srca!

Kristina Štriga, autorica Instagram profila suzi_cookie_factory, finalistica je ovogodišnje Gastro zvijezde u kategoriji Top foodie. Sebe naziva kreatorom celulita; fokusirana je uglavnom na pripremu slastica, ali priznaje kako tu i tamo uleti i pokoji recept za tjesteninu. 

Nominaciju u kategoriji Top foodie odmah je opravdala odličnim receptom za medena srca, blagdanski klasik koji je podjednako ukusan i vizualno privlačan. Isprobaj recept i ne zaboravi glasati za kristinu na web stranici Gastro zvijezde

 | Author: Kristina Štriga foto: Kristina Štriga

Sastojci:

  • 320 g glatkog brašna 
  • 160 g crnog brašna
  • 1/2 paketića začina za medenjake
  • Prstohvat soli
  • 6 žlica mljevenih oraha
  • 130 g šećera
  • 200 g meda
  • 100 g margarina
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 2 jaja

 

Dodatno: 

  • 300 g pekmeza od šljiva
  • 200 g čokolade
  • 120 g margarina 

 

Top foodie je kategorija koja obuhvaća sve foodieje koji ne pišu blog, već su se opredijelili za izražavanje putem Instagrama, Facebooka ili YouTube-a. 

 

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 175°C. 
  2. U veliku zdjelu prosij brašno, sodu bikarbonu, začin za medenjake i sol.
  3. Na laganoj vatri rastopi maslac, med i šećer. Kad se maslac i šećer rastope, makni s vatre i dodaj sodu. Miješaj sve dok smjesa ne postane pjenasta. 
  4. U zdjeli sa suhim sastojcima napravi udubinu i dodaj toplu mješavinu šećera, meda i margarina te jaja. Zamijesi tijesto, razvaljaj ga na debljinu od pet mm te reži kalupima u obliku srca.
  5. Prebaci na lim obložen papirom za pečenje i peci oko tri do pet minuta (ovisi o pećnici). Bitno je da ih ne prepečeš; gotovi su kad duplo narastu i poprime zlatnu boju. 
  6. Tijesto koje ti ostane nakon izrezivanja premijesi, razvaljaj i ponovno izreži.
  7. Pečena srca pažljivo izvadi iz lima, stavi na ravnu podlogu pa pusti da se ohlade.
  8. Pekmez zagrijavaj na laganoj vatri dok postane potpuno tekuć. Razmaži ga na jedno srce pomoću žličice i poklopi drugim srcem. Ostavi zalijepljena srca oko 20 min dok se ne stvrdnu. 
  9. Otopi čokoladu i margarin na pari. Umoči srca s jedne strane u glazuru. Posloži na tacnu da se ohlade. Čim se čokolada stvrdnel, premjesti medenjake u kutiju kako bi omekanili. 

 | Author: Kristina Štriga foto: Kristina Štriga

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.