gastro postao
                                            
                                        
                                    Kristina Štriga finalistica je Gastro zvijezde u kategoriji Top foodie. Isprobaj njen recept za medena srca!
                                
                                
                                    
                                
                                Kristina Štriga, autorica Instagram profila suzi_cookie_factory, finalistica je ovogodišnje Gastro zvijezde u kategoriji Top foodie. Sebe naziva kreatorom celulita; fokusirana je uglavnom na pripremu slastica, ali priznaje kako tu i tamo uleti i pokoji recept za tjesteninu.
Nominaciju u kategoriji Top foodie odmah je opravdala odličnim receptom za medena srca, blagdanski klasik koji je podjednako ukusan i vizualno privlačan. Isprobaj recept i ne zaboravi glasati za kristinu na web stranici Gastro zvijezde.
Sastojci:
- 320 g glatkog brašna
 - 160 g crnog brašna
 - 1/2 paketića začina za medenjake
 - Prstohvat soli
 - 6 žlica mljevenih oraha
 - 130 g šećera
 - 200 g meda
 - 100 g margarina
 - 1 žličica sode bikarbone
 - 2 jaja
 
Dodatno:
- 300 g pekmeza od šljiva
 - 200 g čokolade
 - 120 g margarina
 
Top foodie je kategorija koja obuhvaća sve foodieje koji ne pišu blog, već su se opredijelili za izražavanje putem Instagrama, Facebooka ili YouTube-a.
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 175°C.
 - U veliku zdjelu prosij brašno, sodu bikarbonu, začin za medenjake i sol.
 - Na laganoj vatri rastopi maslac, med i šećer. Kad se maslac i šećer rastope, makni s vatre i dodaj sodu. Miješaj sve dok smjesa ne postane pjenasta.
 - U zdjeli sa suhim sastojcima napravi udubinu i dodaj toplu mješavinu šećera, meda i margarina te jaja. Zamijesi tijesto, razvaljaj ga na debljinu od pet mm te reži kalupima u obliku srca.
 - Prebaci na lim obložen papirom za pečenje i peci oko tri do pet minuta (ovisi o pećnici). Bitno je da ih ne prepečeš; gotovi su kad duplo narastu i poprime zlatnu boju.
 - Tijesto koje ti ostane nakon izrezivanja premijesi, razvaljaj i ponovno izreži.
 - Pečena srca pažljivo izvadi iz lima, stavi na ravnu podlogu pa pusti da se ohlade.
 - Pekmez zagrijavaj na laganoj vatri dok postane potpuno tekuć. Razmaži ga na jedno srce pomoću žličice i poklopi drugim srcem. Ostavi zalijepljena srca oko 20 min dok se ne stvrdnu.
 - Otopi čokoladu i margarin na pari. Umoči srca s jedne strane u glazuru. Posloži na tacnu da se ohlade. Čim se čokolada stvrdnel, premjesti medenjake u kutiju kako bi omekanili.