Špajza 25. travnja 2018.

Savjeti foodieja za stol koji će svi htjeti fotkati

foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Uz lijepe porculanske tanjure i u vlastitom domu možete stvoriti ugodnu atmosferu koja podsjeća na onu u restoranu.

Većinu obroka jedemo u prolazu i zanemarujemo činjenicu da dobro jelo i društvo te lijepo serviran stol imaju i pomalo terapeutski učinak. Srećom, foodie pokret obuhvaća skupinu ljudi koji hrani posvećuju vrijeme i pažnju na dnevnoj bazi.

Svakom je foodieju presudno cjelokupno iskustvo objedovanja, koje uključuje estetski privlačnu i zanimljivu hranu, ali i kvalitetno i elegantno posuđe. Kako bi ono došlo do izražaja i ostavilo dojam na goste ili pratitelje na društvenim mrežama, morate ga ispravno servirati i uložiti malo truda u osmišljavanje detalja.

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Savjeti za elegantno serviranje 

Zapamtite kako manji tanjur uvijek morate položiti na veći i pažljivo ih centrirati. Slijeva postavite vilice - malu za salatu s vanjske strane i veliku za glavno jelo s unutarnje. Nož se postavlja s desne strane, okrenut oštricom prema tanjuru, a uz njega i žlica. U slučaju da planirate poslužiti i desert, malu žlicu ili vilicu položite iznad tanjura.

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Čaše se postavljaju zdesna nalijevo, prema rasporedu upotrebe. Razmislite unaprijed o tome koja su vina komplementarna jelima i time se vodite pri serviranju. Obično je prva u nizu čaša za bijelo vino, a slijedi je ona za crno, dok se sasvim lijevo postavlja čaša za vodu. Izuzetak je situacija kada se uz desert poslužuje i pjenušavo vino ili šampanjac; tada red završava dugom uskom čašom.

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Nakon osnova postavljanja stola se možete opustiti i uživati u plodovima svog truda i rada - poput nas! Dekoraciju stola, kao i sva tri slijeda koja smo servirali, prilagodili smo godišnjem dobu. Ostali smo vjerni bijeloj boji, koja je elegantna i umirujuća, a dašak proljeća unijeli smo cvijećem.

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Budući da imamo set elegantnih porculanskih tanjura Mehrzer, nismo ni morali uložiti previše truda kako bi postigli atmosferu fine dining restorana. Uz kvalitetno posuđe i poznavanje osnova serviranja, ovaj je proljetni ručak bio nezaboravno iskustvo.

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Set elegantnih tanjura Mehrzer možete kupiti za samo 39,90 kn u prodavaonicama Konzuma! Preuzmite letak ovdje, sakupljajte bodove i ostvarite uštedu od 71% na set od tri premium porculanska tanjura.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.