Pizza, tjestenina, rižoto s parmezanom ili pak fini složenci s hrskavom zapečenom koricom od sira hrana su koju obožavamo. Iako nam samo ribanje sira ponekad predstavlja velik problem zbog snage koju je potrebno uložiti u sam postupak, čini se da je još veći problem pogrešno ribanje sira. Da, i to je moguće!
Vjerojatno si i ti, poput nas, cijeli život sir ribala tako da ribež postavljaš 'krivo', odnosno nisi razmišljala o tome da bi mogao postojati puno jednostavniji i efikasniji način ribanja sira. Tu uskaču društvene mreže i kulinarski trikovi gastro entuzijasta. Video koji smo pronašli na Twitteru objašnjava kako bi zapravo trebao izgledati postupak ribanja sira.
Ok, I was today years old when I found out THIS is how a cheese grater is used !? I feel a fool pic.twitter.com/OwE0Cvm8ZO
— 𝔅𝔢𝔱𝔱𝔶 𝔒𝔬𝔭𝔰 (@beasymss) October 12, 2018
Kako pravilno naribati sir?
Naime, ribež bismo trebali okrenuti vodoravno, odnosno položiti vodoravno na kuhinjski pult, s rupicama za ribanje sira na vrhu. Komad sira se lakše povlači po ribežu u vodoravnim pokretima, a naribani sir padat će unutar ribeža. Kad ga naribaš tako da se ribež napuni, samo ga pažljivo prebaci u zdjelu.
Tako ćeš spriječiti da se mrvice sira rasipaju oko zdjele tijekom ribanja, a riješit ćeš još jedan važan problem: dok ribaš vertikalno, uvijek postoji rizik da ćeš ozlijediti prste (ili nokte) dok kod horizontalnog ribanja imaš više kontrole nad komadom sira koji ribaš i lakše je izbjeći ove male, ali neugodne nezgode, prenosi The Kitchn.
Isprobaj i sljedeće trikove: