Vlasnici u svojoj gastronomskoj ponudi nastoje očuvati tradicionalna, autohtona otočna jela. Trebalo je puno truda, tvrdoglavosti, upornosti te ljubavi prema staroj kući dida Benka i receptima koji su se prenosili iz generacije u generaciju kako bi se realizirala ideja o konobi koja će posluživati fina, jednostavna i domaća jela, pripremljena od namirnica malih proizvođača, poslužena s probranim domaćim vinima.
Nađete li se u ljetnim mjesecima na mjesečevu otoku, ne propustite priliku za uživanje na lijepoj terasi Didove kuće, natkrivenoj vinovom lozom, uz pogled na uvalu i morske okuse na tanjuru.
Chef i vlasnica konobe, Gordana Fabijanić, s nama je podijelila recept za Morski makarun, jedno od najčešće naručivanih jela s tjesteninom. Vrlo ga je jednostavno pripremiti, a najbitnije je koristiti svježe i što kvalitetnije namirnice.
Chef Gordana otkrila nam je da se u počecima jelo rijetko naručivalo jer je većina gostiju mislila da se radi o klasičnoj tjestenini s plodovima mora. No s vremenom je postalo jedno od omiljenih jela!
Potrebno vam je:
- maslinovo ulje
- bijelo vino
- prošek
- riblji temeljac
- češnjak
- svježi peršin
- lignje
- jadranske kozice
- fileti slanih inćuna
- filet dimljenog i mariniranog oslića
- crne otkoštene masline
- kapari
- marinirani motar
- rajčica
- domaći makaruni
- sol
- bijeli papar
Postupak pripreme:
- Na maslinovom ulju kratko prodinstati lignje izrezane na trakice, dodati očišćene jadranske kozice i malo sjeckanog češnjaka. Kratko dinstati i dodati bijelo vino (mi obično koristimo pošip).
- Nakon par minuta dodati crne otkoštene masline, nekoliko kapara, filete slanih inćuna i filet dimljenog i mariniranog oslića. Začiniti solju i bijelim paprom.
- Ubaciti marinirani motar i jednu manju, na sitno nasjeckanu rajčicu. Sve zaliti ribljim temeljcem i pustiti da se nekoliko minuta dinsta na laganoj vatri. Pred kraj, dodati pesto od peršina.
- Kad se iz teće krenu širiti svi ti divni mirisi mora, ubaciti prethodno skuhane domaće makarune, podliti s još malo ribljeg temeljca i miješati dok se tjestenina potpuno ne sljubi s umakom.
- Morski makarun staviti na tanjur, ukrasiti s dva fileta slanih inćuna i posuti s malo peršina.
Priprema pesta od peršina:
- Na maslinovom ulju dinstati sitno sjeckani peršin.
- Podlijevati domaćim prošekom i stalno miješati.
- Kad se dobije tamna boja, u peršin ubaciti nekoliko ukiseljenih kapara, prethodno ispranih u vodi, dodati sol i papar i pustiti da se još kratko dinsta dok se smjesa ne prožme. Bitno je imati što bolji, po mogućnosti domaći prošek.
- Priču upotpuniti s čašom dobro rashlađenog orangea i toplim domaćim kruhom.
Dobar tek!