Špajza Vodič kroz najbolje hrvatske restorane 31. ožujka 2019.

Morski makarun ili tjestenina s plodovima mora iz kuhinje Didove kuće

foto: Gault&Millau
gastro postao gastro.24sata.hr
Konoba Didova kuća, ocijenjena s 11 bodova (1 Gault&Millau toka) u gastronomskom vodiču Gault&Millau Croatia 2019, smještena je u staroj obiteljskoj kući u ribarskom mjestu Šimuni na otoku Pagu.

Vlasnici u svojoj gastronomskoj ponudi nastoje očuvati tradicionalna, autohtona otočna jela. Trebalo je puno truda, tvrdoglavosti, upornosti te ljubavi prema staroj kući dida Benka i receptima koji su se prenosili iz generacije u generaciju kako bi se realizirala ideja o konobi koja će posluživati fina, jednostavna i domaća jela, pripremljena od namirnica malih proizvođača, poslužena s probranim domaćim vinima.

 | Author: Gault&Millau foto: Gault&Millau

Nađete li se u ljetnim mjesecima na mjesečevu otoku, ne propustite priliku za uživanje na lijepoj terasi Didove kuće, natkrivenoj vinovom lozom, uz pogled na uvalu i morske okuse na tanjuru.

Chef i vlasnica konobe, Gordana Fabijanić, s nama je podijelila recept za Morski makarun, jedno od najčešće naručivanih jela s tjesteninom. Vrlo ga je jednostavno pripremiti, a najbitnije je koristiti svježe i što kvalitetnije namirnice.

Chef Gordana otkrila nam je da se u počecima jelo rijetko naručivalo jer je većina gostiju mislila da se radi o klasičnoj tjestenini s plodovima mora. No s vremenom je postalo jedno od omiljenih jela!

 

 | Author: Gault&Millau foto: Gault&Millau

Potrebno vam je:

  • maslinovo ulje
  • bijelo vino
  • prošek
  • riblji temeljac
  • češnjak
  • svježi peršin
  • lignje
  • jadranske kozice
  • fileti slanih inćuna
  • filet dimljenog i mariniranog oslića
  • crne otkoštene masline
  • kapari
  • marinirani motar
  • rajčica
  • domaći makaruni
  • sol
  • bijeli papar

Postupak pripreme:

  1. Na maslinovom ulju kratko prodinstati lignje izrezane na trakice, dodati očišćene jadranske kozice i malo sjeckanog češnjaka. Kratko dinstati i dodati bijelo vino (mi obično koristimo pošip).
  2. Nakon par minuta dodati crne otkoštene masline, nekoliko kapara, filete slanih inćuna i filet dimljenog i mariniranog oslića. Začiniti solju i bijelim paprom.
  3. Ubaciti marinirani motar i jednu manju, na sitno nasjeckanu rajčicu. Sve zaliti ribljim temeljcem i pustiti da se nekoliko minuta dinsta na laganoj vatri. Pred kraj, dodati pesto od peršina.
  4. Kad se iz teće krenu širiti svi ti divni mirisi mora, ubaciti prethodno skuhane domaće makarune, podliti s još malo ribljeg temeljca i miješati dok se tjestenina potpuno ne sljubi s umakom.  
  5. Morski makarun staviti na tanjur, ukrasiti s dva fileta slanih inćuna i posuti s malo peršina.

Priprema pesta od peršina:

  1. Na maslinovom ulju dinstati sitno sjeckani peršin.
  2. Podlijevati domaćim prošekom i stalno miješati.
  3. Kad se dobije tamna boja, u peršin ubaciti nekoliko ukiseljenih kapara, prethodno ispranih u vodi, dodati sol i papar i pustiti da se još kratko dinsta dok se smjesa ne prožme. Bitno je imati što bolji, po mogućnosti domaći prošek.
  4. Priču upotpuniti s čašom dobro rashlađenog orangea i toplim domaćim kruhom.

Dobar tek!

 | Author: Gault&Millau foto: Gault&Millau

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.