Špajza 20. ožujka 2024.

Na En Primeuru Bregovite Hrvatske moglo se kušati 200 novih vina

Bregovita Hrvatska, En Primeur 2024.
Bregovita Hrvatska, En Primeur 2024.
foto: Rikard Jadan
Na prvom En Primeuru Bregovite Hrvatske održanom u zagrebačkom hotelu Esplanade posjetitelji su kušali 200 novih vina iz 38 vinarija Središnje bregovite Hrvatske

U zagrebačkom hotelu Esplanade održano je prvo En Primeur kušanje mladih vina i vina starijih godišta koja tek izlaze na tržišta, Moglo se kušati oko 200 novih vina, koja je predstavilo 38 vinarija koje su članovi udruge Bregovita Hrvatska. Njihova vina kušalo je nekoliko stotina hotelijera, ugostitelja, enologa, trgovaca, novinara te zaljubljenika u vina.

 

kušanje vina Možda vas zanima... Prilika za premijerno kušanje mladih vina Bregovite Hrvatske Najave

 

En Primeur Bregovite Hrvatske - početak lijepe tradicije

"Nadamo se da će En Primeur Bregovite Hrvatske postati tradicionalan te da će se svi koji žele, s ovim divnim ljudima i njihovim vinima moći upoznati i u narednim godinama.

U Bregovitoj Hrvatskoj vidim ogroman potencijal. Iako je prošla vinogradarska godina bila teška zbog vremenskih neprilika i drugih izazova s kojima su se poljoprivrednici suočili, a vinova loza je zahtjevna kultura, nova su vina Bregovite Hrvatske izvrsna.

U Hrvatskoj više nama loših vina. Vinarima Bregovite Hrvatske poručujem: 'Vaša su vina sjajna! Nastavite raditi na njihovoj promidžbi i rezultat neće izostati'“, kazala je ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Ministarstva poljoprivreda Sandra Zokić.

Bregovita Hrvatska, En Primeur 2024. | Author: Rikard Jadan Bregovita Hrvatska, En Primeur 2024. foto: Rikard Jadan

Vinsko bogatstvo Bregovite Hrvatske

En Primeur Bregovite Hrvatske organiziran je kako bi se predstavilo vinsko bogatstvo Središnje bregovite Hrvatske, a ugostitelji potaknuli da njezina vina uvrste u svoje vinske karte.

"Godinama smo svoja nova vina predstavljali na manifestacijama drugih vinskih regija, a ove godine prvi put En Primeur organiziramo samostalno. Bregovita Hrvatska ovo će ljeto proslaviti 5 godina postojanja.

Bregovita Hrvatska, En Primeur 2024. | Author: Rikard Jadan Bregovita Hrvatska, En Primeur 2024. foto: Rikard Jadan

Na ovom En Primeuru kod mnogih ćete naših vinara, uz veliki trud, rad i stručnost, prepoznati borbenost, kreativnost i inovativnost“, rekao je Miroslav Polovanec, predsjednik Bregovite Hrvatske, udruge vinara i vinogradara Središnje bregovite Hrvatske koja trenutačno ima 105 članova.

Koje sve regije obuhvaća Bregovita Hrvatska?

Središnja bregovita Hrvatska jedna je od četiriju hrvatskih vinskih regija. Obuhvaća Grad Zagreb i osam županija. Na tom su području smještena vinogorja Zagorja i Međimurja, Prigorja i Bilogore, Pokuplja, Moslavine te Plešivice.

"Veliki broj novih modernih vinarija u ovom središnjem dijelu Hrvatske postaju omiljena enogastronomska destinacija s autentičnom ponudom jer se tamo uz domaću tradicionalnu kuhinju mogu kušati vina velikog broja autohtonih sorti - pušipela, škrleta, kraljevine i sokola, ali i vrhunski pjenušci.

Bregovita Hrvatska, En Primeur 2024. | Author: Rikard Jadan Bregovita Hrvatska, En Primeur 2024. foto: Rikard Jadan

Vjerujemo da će i ovaj En Primeur i nova vina Bregovite Hrvatske potvrditi sve veći značaj ove vinske regije za ukupnu hrvatsku vinsku ponudu", kazao je prof. dr. sc. Dragan Kovačević, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam.

Vinari su uz nova vina predstavili i svoje vinarije te prateću turističku i ugostiteljsku ponudu. Naime, iako im je cilj da njihova vina budu dobro zastupljena u barovima, restoranima i hotelima diljem Hrvatske, pa i inozemstva, veliku pozornost pridaju prodaji vina na kućnom pragu. Žele da zaljubljenici u dobru kapljicu upoznaju mjesta gdje njihova omiljena vina nastaju, te ljude koji ta vina stvaraju.

Bregovita Hrvatska, En Primeur 2024. | Author: Rikard Jadan Bregovita Hrvatska, En Primeur 2024. foto: Rikard Jadan

Što smo sve kušali na En Primeuru Bregovite Hrvatske...

Prvo pa - muško! Ali nježno muško... Eto tako bismo mogli opisati prvo vino koje smo kušali na En Primeuru Bregovite Hrvatske. Vinski repertoar plešivičkog vinara Franje Kolarića sada već dosta dobro poznajemo, a u Esplanadi smo imali priliku kušati njegova dva nova sjajna vina. Prvo je bilo vino Coletti Il grande vecchio, ugodna, pitka, školovana kupaža starih plešivičkih bijelih sorti. Također, kušali smo i odličan Kolarićev Chardonnay Oro Bianco, u kojem je chardonnay iz dvije berbe - 2022. i 2023.

bregovita hrvatska, en primeur 2024. | Author: Emina Basara Franjo Kolerić, uz već dobro poznate etikete, predstavio je i dva potpuno nova vina foto: Emina Basara

bregovita hrvatska, en primeur 2024. | Author: Emina Basara Vinarija Dvanajščak Kozol uz nove pušipele i sauvignon predstavila je i sjajan crni pinot vrlo nježne boje foto: Emina Basara

Spomenimo i iskusne moslavačke vinare Miklaužića, Florijanovića, Klet Romić i Voštinić Klasnić koji svojoj kvalitetom prednjače u toj regiji. Tu su i dvije sjajne dame iz Međimurja - Tatjanu Hažić iz vinarije i OPG-a Hažić te Teu Dvanajščak Vuković iz vinarije Dvanajščak Kozol. Njihovi sjajni pušipeli, sauvignoni, pjenušci... ali i Tatjanine predivne sušene jabuke koje su se odlično sljubile s ponuđenim Hažić pjenušcem. 

Veliko zadovoljstvo bilo nam je kušati i vina vinarije Saint Laurent - Vrbanek iz Vivodine te upoznati drage ljude koji stoje iza njih. 

bregovita hrvatska, en primeur 2024. | Author: Emina Basara Vinaria Hažić iz Međimurja poznata je po sjajnim sauvignonima foto: Emina Basara

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.