Roštilj uopće nije teško pripremiti? Malo posoliš meso, baciš ga na vrelu rešetku i za par minuta imaš super jelo? E, pa i nije baš tako jednostavno. Puno je elemenata koji utječu na dobro pripremljeno meso s roštilja, ono koje opija mirisom, mekoćom i raskoši okusa. Fine nijanse utječu na to hoće li tvoj komad mesa biti sasvim obično jelo ili vrsna delicija, a tajne vrhunskih majstora roštilja ovdje ćemo podijeliti s tobom. Dobro ih prouči, prvom prilikom pozovi ekipu i pohvali se svojim novim umijećem!
1. Pazi na vatru
Vatra ne smije biti prejaka ni preslaba. Ako je prejaka, meso će se izvana osušiti i zagorjeti, a iznutra ostati nedovoljno pečeno. S druge strane, ako je preslaba, meso će se prije dinstati, nego peći, a dinstani odrezak malo tko želi, zar ne?
2. Neka odleži
Izvući meso iz hladnjaka i odmah ga baciti na vatru i nije najbolja ideja. Kad ga izvadiš iz hladnjaka, neka sat vremena odleži na sobnoj temperaturi - nakon pečenja će biti mekanije i puno boljeg okusa.
3. Premazuj. Neumorno
Za dobar roštilj treba se potruditi; kad ga staviš na vatru, stalno ga premazuj. Naš savjet je da u ulje ubaciš malo začina u kojem se meso mariniralo i svako malo mirisnom mješavinom prelazi preko mesa.
4. Neka miriši
Posljednje - i jako važno - meso dobro začini, najbolje ga mariniraj u mješavini ulja i začina i daj mu dovoljno vremena da odstoji i povuče arome. Ako napraviš dobru marinadu, tvoji specijaliteti s roštilja bit će fino mekani, sočni, mirisni i nevjerojatno ukusni. A kakve začine odabrati? S mesom peradi biraj mediteransko bilje poput majčine dušice, mažurana, bosiljka i ružmarina, fantastično će se sljubiti. Previše biljaka za sakupiti? Bez brige, otkrili smo Kotányi Grill Piletina mješavinu začina za tvoju piletinu, puretinu ili pačja prsa. Uz aromatično bilje i sol, mješavina sadržava i papriku koja će peradi sa žara dati divnu boju.
Ako, pak, pripremaš govedinu, svinjetinu, janjetinu, ali i povrće ili perad, isprobaj Kotányi Grill Barbecue mješavinu začina koja daje pikantan okus. Paprika, kim, češnjak i kajenski papar stvara savršeno izbalansiranu aromatičnu kompoziciju za jela s roštilja, a ako želiš isprobati nešto sasvim uzbudljivo i novo, tu je Kotányi Grill Magic Dust, mješavina koja se ubraja u najbolje osmišljene i najpopularnije mješavine začina za neodoljiv okus roštilja. Nejodirana kamena sol, neobrađeni šećer od šećerne trske, papar, češnjak, luk, dimljeni čili i kajenski papar sastojci su koji će tvoje meso s roštilja podići na vrhunsku razinu, a tebi priskrbiti titulu majstora roštilja.
Hvala na sudjelovanju u nagradnom natječaju, dobitnici poklon paketa su:
-
Mario Berend
-
Silvana Mrazović
-
Maša Marić
-
Ines Čurjak
-
Srećko Leboš
Sponzorirani sadržaj: missGASTRO za missMIND