Predavač Srđan Lisac lukavo se sjetio otputovati u Veliku Britaniju, položiti testove za pivskog sommeliera i pokupiti franšizu kojom će u Lijepoj našoj objašnjavati i podučavati zainteresirane sve što su željeli znati o aktualnim pivskim trendovima u zemlji i svijetu.
Da stvar bude bolja, u zagrebačkom Centru za kulturu prehrane, a radionici naziva Mala škola piva, uči se isključivo na – hrvatskim brendovima.
U Centru za kulturu prehrane se i inače educira ljude o kvalitetnom pristupu prehrani i bogatstvu hrvatske, kao i drugih svjetskih kuhinja, ali pivska škola je pobudila stvarno veliko zanimanje.
U uvodnom dijelu predavanja kroz slajdove i infografike saznajemo da je pivo vrlo značajno u životu stanovnika Hrvatske, jer smo u ispijanju istog – među 10 najjačih na svijetu. Barem u nečemu. Deveto mjesto na planetu znači da prosječno popijemo 85 litara po glavi stanovnika, što je i dalje tek smiješna stavka za vodeće – Čehe.
U drugom dijelu predavanja prebacujemo se na degustiranje – šest hrvatskih zanatskih piva i šest stilova.
Počinjemo s pivom Fulir iz Remetinca, laganim lagerom, baznog okusa i bez pretjeranih finesa i gorčina kojima se danas diči većina novootvorenih pivovara. Pivo za svaki dan, složili su se polaznici.
Nastavljamo s aleom Varionice, jedne od prvih zanatskih pivovara u nas, izraženog hmelja i citrusa, tipičnog predstavnika najmodernije hrvatske pivske struje.
Slijedi Red Baron, prvo avijatičarsko pivo, mirisa dima kave i čokolade, koji kasnije prelazi u drvo i zemlju.
Četvrta je na kušanju provjerena legenda – Grička Vještica Pivovare Medvedgrad, divne bakrene boje i nevjerojatno svilenkaste pjene.
Ona mjesto prepušta gorkoj eksploziji Fakina iz iste pivovare, službeno najgorčeg hrvatskog piva sa 70% IBU-a.
Kraj je prepušten najbolje ocijenjenom hrvatskom pivu prošle godine na sajtu Ratebeer.com. Okus i miris nescaffea iz crnog raja. Čudo!
Polaznici su se odmah zapisali za sljedeći stupanj radionice gdje se zbiljnije pristupa kušanju piva, ovoga puta – sa svih strana svijeta, pa ako je i vas zaintrigirala ova pričica, a želite na početni tečaj - vidimo se u Centru za kulturu prehrane u ovaj ponedjeljak, 25. travnja!