Špajza 19. travnja 2016.

Nastava koja će vam se svidjeti: Mala škola piva

Škola piva
Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Trendovi služe da ih se prati, pa ako ste primijetili da je kultura pijenja piva otišla na jedan sasvim drugi, puno viši nivo – vrijeme je da se obrazujete!

Predavač Srđan Lisac lukavo se sjetio otputovati u Veliku Britaniju, položiti testove za pivskog sommeliera i pokupiti franšizu kojom će u Lijepoj našoj objašnjavati i podučavati zainteresirane sve što su željeli znati o aktualnim pivskim trendovima u zemlji i svijetu.

Da stvar bude bolja, u zagrebačkom Centru za kulturu prehrane, a radionici naziva Mala škola piva, uči se isključivo na – hrvatskim brendovima.

U Centru za kulturu prehrane se i inače educira ljude o kvalitetnom pristupu prehrani i bogatstvu hrvatske, kao i drugih svjetskih kuhinja, ali pivska škola je pobudila stvarno veliko zanimanje.

U uvodnom dijelu predavanja kroz slajdove i infografike saznajemo da je pivo vrlo značajno u životu stanovnika Hrvatske, jer smo u ispijanju istog – među 10 najjačih na svijetu. Barem u nečemu. Deveto mjesto na planetu znači da prosječno popijemo 85 litara po glavi stanovnika, što je i dalje tek smiješna stavka za vodeće – Čehe.

U drugom dijelu predavanja prebacujemo se na degustiranje – šest hrvatskih zanatskih piva i šest stilova.

Škola piva | Author: Domagoj Jakopović Ribafish Domagoj Jakopović Ribafish

Počinjemo s pivom Fulir iz Remetinca, laganim lagerom, baznog okusa i bez pretjeranih finesa i gorčina kojima se danas diči većina novootvorenih pivovara. Pivo za svaki dan, složili su se polaznici.

Nastavljamo s aleom Varionice, jedne od prvih zanatskih pivovara u nas, izraženog hmelja i citrusa, tipičnog predstavnika najmodernije hrvatske pivske struje.

Slijedi Red Baron, prvo avijatičarsko pivo, mirisa dima kave i čokolade, koji kasnije prelazi u drvo i zemlju.

Četvrta je na kušanju provjerena legenda – Grička Vještica Pivovare Medvedgrad, divne bakrene boje i nevjerojatno svilenkaste pjene.

Škola piva | Author: Domagoj Jakopović Ribafish Domagoj Jakopović Ribafish

Ona mjesto prepušta gorkoj eksploziji Fakina iz iste pivovare, službeno najgorčeg hrvatskog piva sa 70% IBU-a.

Kraj je prepušten najbolje ocijenjenom hrvatskom pivu prošle godine na sajtu Ratebeer.com. Okus i miris nescaffea iz crnog raja. Čudo!

Polaznici su se odmah zapisali za sljedeći stupanj radionice gdje se zbiljnije pristupa kušanju piva, ovoga puta – sa svih strana svijeta, pa ako je i vas zaintrigirala ova pričica, a želite na početni tečaj - vidimo se u Centru za kulturu prehrane u ovaj ponedjeljak, 25. travnja! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.