Klasičan premaz za sve vrste pečenih slatkiša i slaniša sastoji se od jaja i malo soli. Zaželite li pak dodatno začiniti koricu svojih pita, kruha ili kiflica, okrenite se nekoj od alternativa, a zatim se iznenadite koliko posebnija mogu postati vaša jela.
Tako će mješavina jaja i mlijeka rezultirati bogatom, tamnijom zlatnom i sjajnom koricom. Umjesto mlijeka u jaja možete dodati i slatko vrhnje, a upravo takva mješavina bit će sjajna za pite od lisnatog tijesta.
Premaz od samog jaja daje zlatnu boju dok premazivanje samo žumanjkom daje intenzivnu žuto zlatnu boju. Koristite li samo žumanjak, premažite ga po tijestu u što tanjem sloju, a dodati možete i žlicu do dvije vode. Dobivena boja vaše će jelo učiniti bogatijim izgledom zbog čega će biti još teže odoljeti samo još jednom zalogaju.
Premazivanje bjelanjkom rezultirat će sjajnom, ali nešto bljeđom površinom tijesta. Bjelanjak je odlična solucija želite li kasnije svoje tijesto posipati šećerom za slasniju i hrskaviju koricu, a bit će i odličan alat pomoću kojeg ćete na jednostavan način zalijepiti dva komada tijesta.
Tijesto možete premazivati i samo mlijekom što će biti odlično rješenje za jednostavna, meka peciva dok će premazivanje slatkim vrhnjem dati sjajnu notu vašim jelima od tijesta.