Ako ste jedni od onih sretnika koji sami uzgajaju neprskane jabuke, predlažemo vam da koru jabuke nikako ne bacate. U kori od jabuke krije se mnogo hranljivih materija, pa se preporučuje da je nikako ne bacate, već pojedete. Međutim, ako baš ne volite ovaj dio sočnog voća, ili pripremate kolače pa vam je kora samo višak, evo kako je možete upotrebiti.
Pripremite čips
Koru od jabuke posipajte mješavinom šećera i cimeta, zapecite u pećnici kako bi dobila zlatnu boju i dobit ćete hrskave grickalice za uživanje u jesenskim večerima.
Smutite smoothie
Želite li svoj smoothie obogatiti vlaknima i dati mu slatkoću, dodajte mu koru od jabuke.
Pripremite čaj
Kako biste dobili čaj od jabuke, namočite koru jabuke u kipućoj vodi te joj dodajte štapić cimeta i žličicu meda.
Obogatite salatu
Želite li da salata dobije notu slatkoće i hrskavosti, dodajte joj koru jabuke narezanu na tanke trakice.
Napravite jabučni ocat
Pomiješajte koru i jezgre jabuke sa šećerom i vodom kako biste dobili domaći jabučni ocat.