Špajza 16. siječnja 2020.

Novi je Orijent otvoren nadomak glavnog trga

foto: Marijana Zlomislić
gastro postao gastro.24sata.hr
Slastice s tradicijom od danas su dostupne u samom centru Zagreba. Posjetili smo novi Orijent i provjerili što nam sve sprema uigrani tim iz poznate maksimirske slastičarnice...

Prošla je godina bila izuzetno bitna za Orijent, najstariju slastičarsku instituciju u Zagrebu. Sestre Šeherezada i Ildeza Tahiri, kćeri legendarnog prvog vlasnika Zulfija Tahirija, prepustile su voditeljske ovlasti i od prošlog ljeta sudjeluju isključivo u pripremi novih receptura. S Orijentom su rasle i srasle pa je njihovo poznavanje slastičarstva, ali i ukusa gostiju, od neizmjerne važnosti za nastavak uspješnog rada. 

Nakon promjena u vodstvu, interijer u Maksimirskoj je osvježen, baš kao i web stranice i komunikacija na društvenim mrežama. Otvaranje prema mlađoj publici na Instagramu slijedi i doslovno otvaranje; riječ je o ekstenziji Orijenta u samom centru grada - u Petrinjskoj 2. To je monumentalan, i razuman, korak za brend s tradicijom dužom od osam desetljeća, kao i jasan pokazatelj velikih ambicija. 

 | Author: Marijana Zlomislić Sestre Tahiri u novootvorenom Orijentu u Petrinjskoj, fotografija: foto: Marijana Zlomislić

Komentiranje interijera drugog Orijenta prepustit ću stručnijima, ali dopustit ću si ipak opisivanje generalnog, vrlo toplog dojma slastičarnice. Orijentove su slastice tradicionalne, s ponekim modernim elementom u prezentaciji usvojenim kroz gotovo stoljeće rada, a istu filozofiju odražava i prostor. "Tatu bi oduševio luster", rekle su s ponosom sestre Tahiri, koje smo susreli tijekom posjeta novoj slastičarnici. 

Osim zlatnog lustera, sasvim prikladnog i slastičarnici i svečanoj dvorani, za oko su nam zapela i dva velika ogledala. Datiraju iz 19. stoljeća, a funkcija nije samo estetska, već je u pitanju i iskazivanje poštovanja prema zgradi u koju se slastičarnica dobro uklopila. U laičkom se opisu dvoumim bih li prostor usporedila s tekućom karamelom ili pak bečkom kavanom. Subjektivna je istina vjerojatno negdje na polovici, a krajnji je dojam vrlo umirujuć i čist. 

 | Author: Marijana Zlomislić foto: Marijana Zlomislić

Interijer je, kao što sam napisala, preslika balansa između tradicije i trendova u poslovanju koju Orijent postiže. "Oduvijek smo se trudili pratiti trendove, ali im nismo robovali. Primjerice, trenutno su izuzetno popularni pojedinačni kolači i neke slastičarnice drže isključivo njih. Međutim, što je s tortama?", postavila nam je  retoričko pitanje gospođa Šeherezada i dodala: "Zato mi imamo i jedno i drugo."

Budući da su se stoički održali u Maksimirskoj posljednjih osam desetljeća, nije postojala ni potreba za radikalnim izmjenama ponude na novoj lokaciji. „Dostupne će biti naše standardne slastice, a ponudu ćemo upotpuniti s nekoliko noviteta. Novi je kolač već pripremljen i bit će dostupan od prvog dana, dok će se ostatak mijenjati shodno sezoni“, rekao nam je direktor Davor Sučević.

Zanimljivo je što su odabir imena premijernog kolača prepustili pratiteljima na društvenim mrežama i upravo tom objavom najavili otvorenje. Primamljiva kombinacija makadamije, badema, vanilije i karamele najava je progresivnije ere Orijenta, baš kao i izabrani naziv Golden Eye

 | Author: Marijana Zlomislić foto: Marijana Zlomislić

Nisam propustila pitati za sladoled, jedan od sastojaka uspjeha ove zagrebačke slastičarske institucije. „Sa sladoledom u Petrinjskoj krećemo vrlo brzo. U pripremi je i novi okus, a otkrit ću vam samo da je prikladan za sve generacije i jedinstven. Budući da je lokacija u samom centru grada, razmišljamo da sladoled nudimo tijekom cijele godine“, dodao je gospodin Sučević.

Opće je poznato kako Orijent ima svoje stalne goste, kojima je svraćanje na kavu i kolač svakodnevni ritual. Ipak, nova lokacija u najužurbanijem dijelu grada prilika je za privlačenje mlađih generacija i turista. Osim dobro poznatim okusima i pristupačnim cijenama, mogli bi ih pridobiti i slanom ponudom koja je u pripremi. „Slani je dio zamišljen kao nešto ukusno za prigristi 's nogu'. Bili smo zaokupirani radovima i otvorenjem pa je ideja zasad na čekanju“, pojasnio je gospodin Sučević. Na proširenje ponude, doznajem, ipak ne bismo trebali dugo čekati. 

 | Author: Marijana Zlomislić foto: Marijana Zlomislić

Tužna je istina kako su mnogi zagrebački lokali, u snažnoj želji da se afirmiraju, izgubili jasan smjer (ili ga nikada nisu ni pronašli). Orijent je odličan pokazatelj kako su stalnost kvalitete i dosljednost bitne za opstanak na dinamičnom tržištu pa nam je drago što su i u novootvorenoj slastičarnici ostali, u većoj mjeri, vjerni svojoj tradiciji. 

 „Uvjereni smo da ćemo širenjem Orijenta do centra grada približiti naše slastice i ljudima koji ne idu prema istočnom dijelu grada, a jedan od glavnih ciljeva je da svakako sačuvamo kvalitetu iznad kvantitete“, rekao je za kraj Davor Sučević. 

 | Author: Marijana Zlomislić foto: Marijana Zlomislić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.