Špajza 28. srpnja 2023.

Nov način kuhanja - jela od onog što ti je pri ruci!

Iskoristi ostatke
Ostaci voća, povrća i žitarica odlična su osnova za ukusne i maštovite salate foto: Ella Olsson/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Ne znaš što bi s ostacima hrane? Neka te to ne obeshrabri – "kaotično kuhanje" može iznjedriti i vrlo ukusna jela!

Kaotično kuhanje je kulinarski koncept koji kombinira neočekivane sastojke za stvaranje jedinstvenih fusion jela. Ovaj trend podrazumijeva korištenje svih sastojaka koji su ti već pri ruci, što pomaže da manje namirnica završi u smeću. Što je sjajna stvar kad znamo da Hrvati godišnje u prosijeku bace više od 70 kilograma hrane – po stanovniku!

 | Author: Shutterstock Ne bacaj hranu, sve još možeš iskoristiti foto: Shutterstock

Hranu najčešće bacamo zato što precijenimo koliko će se pojesti, stoga nam u hladnjacima ostane puno toga. I baš se tu zgodno uklapa novi, na TikToku i Instagramu rapidno rastući trend - #chaoscooking trend. Chefovi, ali i kuhari amateri u objavama s tim hashtagom pokazuju što se sve može iskombinirati od ostataka hrane!

 

Otpad od hrane Možda vas zanima... Reci NE bacanju hrane, iskoristi ostatke! Špajza

 

Kuhari promiču kreativnost i snalažljivost u kuhinji kombinirajući neobične sastojke i potičući ljude da koriste sve što im je pri ruci. Kaotično kuhanje pokazuje da je moguće sljubiti i namirnice za koje ne mislimo da mogu zajedno. Trenutačno je hashtag #chaoscooking na TikToku korišten, odnosno spomenut gotovo 2 milijuna puta!

@yourbarefootneighbor This recipe was…. umm all over the place. But here’s my version of Hashbrown Casserole #casserole #hashbrowns #campbells #tillamook #cookingchaos #crackerbarrel #hashbrowncasserole #sidedish ♬ original sound - Your Barefoot Neighbor

Među objavama možemo vidjeti primjerice kako mljevenjem ostataka svinjskog pečenja napraviti ukusnu kobasicu, kako stari kruh oplemeniti mozzarellom i rajčicama ili umiješati jaja i u ostatke riže i pomiješati sa salatom. Objave su uistinu kreativne, a – tvrde oni koji ih objavljuju – ova kreativna jela stvarno su ukusna!

 | Author: Matthew Moloney/Unsplash Udahni novi život sendviču koji je ostao u ruksaku po povratku s izleta foto: Matthew Moloney/Unsplash

 

Možda vas zanima... Ova 3 jela možeš pripremiti od ostataka hrane, a nitko ti neće vjerovati Recepti Krumpir na tirolski Možda vas zanima... Krumpir na tirolski – izvrsno jelo od ostataka Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.