Špajza 30. ožujka 2016.

Novo u Zagrebu: Romska kuhinja Vesne i Brace

Romska kuhinja
1/6
Domagoj Jakopović Ribafish
gastro postao gastro.24sata.hr
U usamljenoj i izdvojenoj kućici, koju kao da nitko ne smije dodirnuti, iako bi baš preko nje trebao prijeći autoput, smjestio se restorančić kakvog do sada nismo imali prilike upoznati u metropoli. Njegov je vlasnik Sead Hasanović, poznatiji u narodu kao Braco Cigan iz Malnarove Noćne more.

Braco vlasništvo nad restoranom dijeli sa svojom suprugom Vesnom - ona kuha, a on je zadužen za sve ostalo. Nit vodilja? Sasvim jednostavna:

„Ako Talijani, Francuzi i drugi Indijanci mogu imati svoje restorane u Zagrebu, zašto ne bismo i mi Romi? Uostalom, moja Vesna ionako kuha bolje od svih njih zajedno!“, kaže Braco, koji je nakon operacije srca - na sokovima, i svako malo hvali svoju suprugu koja nemilosrdno bombardira stolove romskim specijalitetima.

No, kako uopće izgleda romski jelovnik?

Romska kuhinja | Author: Domagoj Jakopović Ribafish Domagoj Jakopović Ribafish

Ovaj se nomadski narod stoljećima prilagođavao zemlji u kojoj se nastanio, pa su njihova jela plod kulinarske tradicije te nacije i romskog utjecaja. Kako su jela uglavnom spravljali na otvorenoj vatri, i danas su najčešći specijaliteti pečenja, jela sa žara i iz kotlića. Dakle, od Indije preko Mediterana, Velike Britanije, valjda sve do Nordkappa, svugdje gdje je hodala njihova noga i putovala njihova čerga, oni su pokupili neki recept i prilagodili ga sebi.

No, nekako se najviše jela vrti oko Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine, barem od onoga što smo mi imali priklike jesti.

Jela su često pikantna, a u pripremi se obilato koristi paprika, bijeli luk i ljute papričice, kao i druge vrste povrća, naravno – u puno manjoj količini od mesa...

Vesna uz gablece po stvarno korektnim cijenama (grah, kotlet, sarma, lignje), svakodnevno nudi ljutkast povrtni ciganski gulaš, gravče na tavče, klasične ćevape, ražnjiće i jetrica, punjene šnicle na ciganski, uštipke i sudžukice. Od specijaliteta su tu turli tava (samo četvrtkom, svega 42 kune!), divna pikantna hrpa povrća udomljena u tri vrste mesa, između gulaša i paprikaša, ali bez krumpira. Sogan dolma se služi u bijelom umaku, japrak sarmice s pireom, a tu su i četiri vrste bureka.

Romska kuhinja | Author: Domagoj Jakopović Ribafish Domagoj Jakopović Ribafish
(Trebali smo se slikati prije nego što smo navalili na Bracin burek)

Kad smo već kod te teme, treba navesti da je upravo Bracin otac zajedno s ocem pokojnog člana Srebrnih krila, Muca – bio vlasnik legendarne limene buregdžinice na zagrebačkom Glavnom kolodvoru!

Uglavnom, jabuka ne pada daleko od stabla, pa ovaj Vesnin s mesom ulazi odmah u top 3 u Zagrebu... Hrskava korica, bijesno punjenje i dugotrajna aroma luka još dugo u dan. Savršenstvo!

Uglavnom, ako želite čuti dobar vic, i kušati vrhunsku spizu koja je nastajala tisuću godina negdje na putu po Europi, Romska kuhinja kod Vesne i Brace u Miramarskoj cesti 125 u blizini HRT-a na zagrebačkom Prisavlju, je definitivno prava adresa!

A nismo probali niti polovicu jela... 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.