Špajza 27. veljače 2018.

O kavi, glazbi i maslinovom ulju s Nikom Orosijem

foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Slovi za jednog od najboljih barista u zemlji, njegov je kafić prošle godine uvršten na listu 600 najboljih mjesta za popiti kavu na svijetu, a proizvodi i vlastito maslinovo ulje. Što nam je drugo preostalo nego popiti kavu s Nikom Orosijem...

Nika smo sreli u redakciji, dok je fokusirano gostima pripremao kavu, a onda nas je iznenadio i donio dvije šalice divne, nježne, a opet robusne kave. Nije bilo šanse da se izvuče bez kratkog propitkivanja.

Nema ljubitelja dobre kave koji nije čuo za ovog baristu genijalca. Nik Orosi poznat je i u glazbenim krugovima, odradio je nekoliko koncerata s bendom Nipplepeople, i ono najvažnije – vlasnik je najboljeg mjesta za kavu u Zagrebu, Elis caffea.

Trenutačno u svom lokalu drži samo najkvalitetniju kavu iz Etiopije i Kolumbije, cijeli dan vrti glazbu s vinila i uz miris kave u zraku stvara savršenu atmosferu za svakog kavopiju.

Iako nam se nedavno na kratko učinilo kao da je pobjegao iz svijeta kave, Nik kaže da je to razdoblje prošlo te se vratio bolji nego ikad.

"Nisam stao, zapravo vratio sam se kao nikad. Imaš gore, dole, umoriš se kad ti je dosadno, pa osvojiš nešto, pa opet malo pobjegneš... Po ljeti mi je došlo da se opet vratim jer sam prije toga stalno bježao. Kako god je blesavo, valjda me ovo ljeto neki kamenčić pogodio kad sam se kupao u moru. Došao sam u Zagreb i rekao da moram nešto promijeniti. Uveli smo te neke novitete i stvarno se i promet povećao, stvorili smo bolju atmosferu i sad sam zadovoljan."

 

 | Author: eliscaffe Facebook foto: eliscaffe Facebook

 

Kaže kako je stanje s kavom u svijetu poprilično loše, nema radne snage, ali kvaliteta se s vremenom povećava, pa dobre kave za sada još ne nedostaje.

"Potražnja za kavom raste, a proizvodnja pada. Baviti s kavom je zbilja teško. Meni je drago da se kvaliteta povećava jer je to jedini način da se proizvođači izbore za nekakvo svoje mjesto. Loših kava imaš uvijek i uvijek ćeš ih prodat, ali samo za dobru kavu možeš reći: "Ovo bome vrijedi."

 

 | Author: eliscaffe Facebook foto: eliscaffe Facebook

 

Osim zagrebačke publike koja je kvalitetu njegovog lokala prepoznala davnih dana, Nikov Eliscaffe uvršten je i u Phaidonov vodič "Where to Drink Coffee". Riječ je o knjizi koju je stvaralo 150 najboljih barista i stručnjaka za kavu kako bi odabrali 600 najboljih mjesta za popiti kavu na svijetu.

"Pisci te knjige nama su pisali mail za najboljih 100, 150 na svijetu, molili su nas za pomoć. Pitali su nas možemo li navesti tri lokala gdje nam je dobra kava, a da nije naš. Ja sam im pomogao, a kada sam knjigu kupio, pošto sam bio jedan od kontributora, vidio sam da smo i mi unutra. Zbog čega mi je, naravno, jako drago. Još sam zajebavao ove Talijane koje znam kako imaju brdo kafića, poznati su po kavi, a u knjizi su navedena samo četiri mjesta. U Austriji niti jedno."

Osim kave i glazbe, Nik se u sezoni bavi izradom domaćeg maslinovog ulja. Na Rabu je kupio kuću, posadio 20 drvca i to je ono što ga najviše zaokuplja tijekom ljetnih mjeseci. 

"Baš se dosta motamo oko toga, želimo da bude eko i organsko i, naravno, najbolje maslinovo ulje koje ste probali. Kada sjedamo na trajekt, ljudi kažu: "Evo opet ovih ludih Purgera, prvi su." 
Oni to ostave da to sazre, mi kad beremo očistimo i peteljku i list jer to daje gorčinu."

Nik nam je otkrio i kako bi volio izdati album, ali se s time poprilično muči jer stalno mijenja svoj izričaj. Onda se vrati kavi, smiri se i planira nova glazbena gostovanja. Rekao nam je tek kako je sljedeći nastup zakazan za svibanj, a sve detalje znat ćemo na vrijeme.

"Ne volim pop kao pop, meni je to glazba u kojoj se pjeva. E sad, imam nekoliko tih pjesama koje zvuče popastično, ali su mi druge pjesme instrumentali koji su više ambijental. Meni je muzika kao bijeg, stalno radiš s ljudima, kava, kafić, ovo ono, kad dođem doma hoću svirati nešto da me opusti. Onda stvaram takve pjesme. Imam ta dva izričaja i sad se prebacujem s noge na nogu, ali svakako bih volio uskoro izdati album", rekao je Nik.
 


Na kraju smo ga pitali za novitete i ono najvažnije, gdje možemo učiti o kavi kako bismo postali znalci veliki poput njega.

"Od 8. mjeseca, kad me to nešto udarilo, rekao sam da probamo nešto da, na prvom mjestu, budemo mi kao radnici sretni jer onda šalješ drugačiju energiju, pa smo uveli samo glazbu na vinilu. To nam stvara neku dobru atmosfericu. Što se tiče škole za bariste, ma neka samo svi dođu k meni, ja ću s njima podijeliti sve što znam", uz smijeh nas je pozdravio uvijek dobro raspoložen Nik Orosi.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.