Špajza 25. listopada 2023.

Održao se 3. hrvatski Grand Chapitre na Lošinju!

foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Hrvatska podružnica (Bailliage de Croatie) svjetske gastronomske organizacije Chaîne des Rôtisseurs, svake godine održava svečanost primanja novih članova u bratstvo. Ovogodišnji Grand Chapitre održao se na Malom Lošinju od 13. do 15. listopada.

Trodnevno okupljanje službeno je započelo večerama odn. Dîner Amical – u restoranu Matsunoki u hotelu Bellevue te u restoranu Alfred Keller u hotelu Alhambra (kojeg osim što je član hrvatskog Chaînea, krasi i jedna Michellinova zvijezdica). Tridesetak članova sudjelovalo je na svakoj od večera. Prema uobičajenom Chaîne protokolu domaćin je na početku večere pozdravio sve prisutne, poželio dobrodošlicu svim sudionicima Grand Chapitrea te predstavio chefove, a na kraju večera također prema protokolu, zahvalili smo se vrijednom restoranskom osoblju podjelom priznanja.

Subota je bila rezervirana za izlete te kuharsku radionicu. Najpopularniji odabir naših članova, logično, bila je kuharska radionica novog člana Upravnog Odbora hrvatske podružnice Chaînea - kulinarskog savjetnika odnosno Conseiller Culinaire – Marija Mandarića i njegovog kolege chefa Orhana Cakiroglua. U pripremanju zanimljivih jela sudjelovali su i sami članovi, a potom ih i degustirali.

 | Author: Promo foto: Promo

Subota poslije podne bila je rezervirana za Inauguraciju, svečano primanje novih članova po posebnom protokolu. Čak 26 novih članova - profesionalaca (hotelijera, restoratera i vinara), ali i gourmeta – entuzijasata koji dijele strast prema gastronomiji primljeno je u bratstvo, a neki od 'starih' članova su promovirani. Inauguraciju je kao i svaki put do sada vodio g. Klaus Tritschler član međunarodnog upravnog odbora Chaîne des Rôtisseursa. Novi i stari članovi su s ponosom nosili svoje lente na gala večeri koju je za članove pripremio tim na čelu sa cheficom Lorraine Sinclaire.

Gala večera imala je i humanitarni karakter te su članovi Chaînea imali priliku donirati sredstva za izgradnju bunara u Ugandi gdje je pitka voda, za većinu, na žalost još uvijek luksuz. Zahvaljujući inicijativi Marija Mandarića i donacijama članova Chaînea – Uganda će dobiti još jedan bunar s pitkom vodom! Rezanje tradicionalnog Lošinjskog krokanta dodalo je lokalnu notu i prenijelo dio tradicije svim prisutnima. Na kraju gala večere zahvalili smo se osoblju i domaćinima te službeno zatvorili Grand Chapitre.

 | Author: Promo foto: Promo

Pokrovitelji programa su: Hrvatska turistička zajednica, TZ Kvarnera, TZ grada Malog Lošinja, eKupi i PBZ Visa Premium.

Chaîne des Rôtisseurs je najstarije svjetsko gastronomsko udruženje koje je prisutno u 75 zemalja na 5 kontinenata i broji oko 25.000 članova – kako onih profesionalnih (restoratera, hotelijera, kuhara, vinara i sl.) tako i članova gourmeta – zaljubljenika u gastronomiju i kulturu stola. Upravo takav spoj razlikuje ovo udruženje od ostalih. Svaka podružnica jednom godišnje organizira internacionalno druženje članova (Chapitre) i tom se prilikom po posebnom svečanom protokolu uz polaganje zakletve primaju novi članovi u bratstvo nakon čega slijedi gala večera. Osim toga, hrvatska podružnica jednom mjesečno organizira okupljanje kod jednog od profesionalnih članova te svake godine organizira natjecanje mladih kuhara te pobjednika šalje na internacionalno natjecanje koje se svake godine organizira na drugom kontinentu.

 | Author: Promo foto: Promo

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.