Prijedlog „30 sekundi“ - za pripremu kokica na štednjaku potreban vam je lonac s debljim dnom jer će na tankom dnu kokice zagarati. U loncu od 3 l zagrijte ulje u količini od 3 žlice. Umjesto uobičajenog suncokreta možete koristiti i kokosovo ulje ili ulje kikirikija.
Ulijte ulje u lonac i zagrijte ga, a zatim ubacite svega par zrna kukuruza kokičara u lonac i pokrijte ga poklopcem. Kada ove „testne“ kokice puknu, izvadite ih i dodajte ostale kokice u količini kojom ćete u jednom sloju pokriti dno lonca.
Ono što je ključno i zašto se ovaj prijedlog naziva „30 sekundi“ je maknuti lonac s netom dodanim kokicama s vatre i brojati do 30, a zatim lonac vratiti na vatru.
Na ovaj način bi sve kokice trebale puknuti otprilike u isto vrijeme. Tijekom pečenja lonac bi trebalo potresati te povremeno odškrinuti poklopac kako bi para izašla van iz lonca i kokice ostale hrskave. Kada se pucketanja prorijede, ugasiti vatru i kokice odmah prebaciti u zdjelu. Po želji, u još toplom loncu otopiti malo maslaca pa njime preliti kokice i posoliti ih. Isprobajte i varijantu u kojoj solite ulje prije dodavanja kokica jer će tako kokice biti ravnomjerno posoljene. Ako vam se ne da brojati...
Drugi prijedlog također odlično funkcionira u praksi.
Zagrijemo ulje u loncu ubacimo kokice, poklopimo i čekamo da počnu pucati.
Čim se krenu otvarati dodamo žlicu maslaca, brzo poklopimo i protresemo lonac. Uz povremeno provjetravanje odizanjem poklopca pečemo ih na umjereno jakoj vatri uz potresanje.
Čim kokice utihnu, moramo ih brzo prebaciti u zdjelu i posoliti. Osim soli valjalo bi isprobati i druge začine poput dimljene paprike, chilija, curryja, ružmarina i naribanog parmezana. Mirja Jošić