Špajza Vodič kroz najbolje hrvatske restorane 1407 prikaza 08. travnja 2019.

Otkrijte istarske restorane iz Gault&Millau Croatia selekcije

Getty Images
Upoznajte regiju vina, maslina i tartufa, vrhunske gastronomije, razvijene enokulture, autentičnog modela agroturizma i tradicionalno uspješnog obalnog turizma, ali i unutrašnji, zeleni dio Istre pun nasada maslina i vinograda, obiteljskih gospodarstava i vinarija.

Male obiteljske konobe i oštarije revitalizirale su tradicionalne recepture. Na seoskim gospodarstvima i u restoranima nudi se istarski pršut izvanredne kvalitete, domaći ovčji i kozji sir, domaća jaja, domaća tjestenina, domaća zimnica ukiseljena na tradicionalan način, domaći med, povrće uzgojeno u vlastitom vrtu, raznovrsna jela od divljači, ombolo i kobasice s kiselim kupusom, janjeći žgvacet s njokima, teletina ispod čripnje, istarska supa od crnog vina, maslinova ulja, soli, papra i prepečenog kruha, rakovica iz pulskog akvatorija na salatu, labinski slatki krafi, cukerančići...

 | Author: Gault&Millau Gault&Millau

Istarska maslinova ulja osvajaju najviše nagrade na najvažnijim svjetskim festivalima i natjecanjima, a istarska vina dobivaju visoke ocjene najpoznatijih svjetskih enologa i vinskih kritičara u uglednim vinskim časopisima.

Evo koji su istarski restorani uvršteni u ovogodišnje izdanje gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia, a pronaći ih možete i na službenoj web stranici:

  • Alla Beccaccia (Valbandon) – budući da domaćini potječu iz obitelji s dugom lovnom tradicijom, zaštitni znak ovog restorana su jela od divljači.
  • Badi (Umag) – sva jela pripremaju se od domaćih sezonskih namirnica kombinirajući kreativnost, tradiciju i autorski pristup chefa.
  • Brasserie Adriatic (Rovinj) – uz pogled na čarobnu rovinjsku luku, ne propustite probati takozvani rovinjski bouillabaisse.
  • Damir&Ornella (Novigrad) – gastro adresa na kojoj ćete pronaći samu esenciju istarske mediteranske kuhinje.
  • Konoba Batelina (Pula) – na jelovniku su isključivo riblja jela, a pohvalno je što žele značaj dati manje popularnoj ribi i plodovima mora, a ponuda ovisi o dnevnom ulovu.
  • Konoba Buščina (Umag) – u ugodnoj i opuštenoj atmosferi ove istarske konobe kuhinja se temelji na istarskim adutima, a izdvaja se besprijekornom pripremom.
  • Konoba Morgan (Brtonigla) – šarmantna konoba s pogledom koji seže sve do mora, a ponuda se bazira na vrhunski pripremljenim jelima od mesa i divljači.
  • Konoba Nono (Umag) – omiljena je među lokalnim stanovništvom, a nudi pouzdano dobru tradicionalnu kuhinju.

 

 | Author: Gault&Millau Gault&Millau

  • Kvarner (Labin) – s pogledom na dio Kvarnerskog zaljeva i otoke, dobro ćete jesti po prihvatljivim cijenama.
  • La Grisa (Bale) – ugodan restoran u sklopu istoimenog hotela u središtu Bala; ne propustite kušati jela od istarskog autohtonog goveda boškarina.
  • Marina (Novigrad) – u klasično elegantnom prostoru, uživat ćete u vrhunskim specijalitetima pripremljenim isključivo od ponude dnevnog ulova ribe i ostalih namirnica.
  • Martin Pescador (Labin) – konoba uz samu obalu mora gdje ćete u miru, uz šum mora uživati u tradicionalnim ribljim jelima punima okusa i mirisa mora.
  • Mediterraneo (Rovinj) – jela mediteranske i istarske tradicije u modernoj izvedbi, uz nezaboravni pogled na maleni zaljev
  • Meneghetti (Bale) – restoran u sklopu poznate stancije Meneghetti smještene u predivnom istarskom krajoliku nudi jela istarske kuhinje i vina iz istoimene vinarije
  • Milan (Pula) – stalna zvijezda na pulskom kulinarskom nebu; ovdje se dolazi zbog morskih delicija, ali ne zanemarite ni ponudu mesnih jela
  • Miramare (Poreč) – pravo mjesto za opuštanje uz morske delicije na otočiću Sveti Nikola preko puta Poreča
  • Monte (Rovinj) – trendsetter istarske gurmanske scene nudi jedinstveni gastronomski doživljaj
  • Pergola (Savudrija) – izdvaja se po iznimno svježim, lokalnim namirnicama i jedinstvenom gourmet doživljaju

 

 | Author: Gault&Millau Gault&Millau

  • Peteani (Labin) – restoran istoimenog hotela, u kojemu su lokalne namirnice i tradicionalni recepti spojeni s modernim i inovativnim kuhanjem
  • Puli Pineta (Žminj) – tipična istarska konoba u kojoj se vrlo dobro jede za razumnu cijenu
  • Puntulina (Rovinj) – doza inovativnosti, doza tradicije, inspiracija talijanskim jelima i lokalne namirnice sastojci su uspješnog recepta kuhinje Puntuline
  • Rio snack bar (Rovinj) – sjajno osmišljen prostor na rovinjskoj rivi oduševit će vas ponudom hrane i vina
  • San Rocco (Brtonigla) – restoran u sklopu istoimenog hotela; uživajte u atraktivnom vrtu ili ugodnom interijeru u jelima koja su odraz istarskog terroira
  • Spinnaker (Poreč) – restoran smješten na porečkoj rivi nudi jela koja spajaju tradiciju i inovativnu kuhinju
  • Stara Oštarija (Buzet) – u gradu tartufa jelovnikom, logično, dominiraju - tartufi
  • Sveti Nikola (Poreč) – ugodan ambijent, lokalni okusi - pravo mjesto za tradicionalnu, dobru hranu
  • Toklarija (Buzet) – tradicionalni specijaliteti u najskrovitijem istarskom restoranu
  • Toni (Savudrija) – smješten uz obalu mora, nudi dobar klasični jelovnik
  • Velo Kafe (Labin) – šarmantno uređena konoba s ponudom tradicionalnih istarskih jela
  • Zigante (Livade) – restoran poznate obitelji tartufara u kojemu chef znalački barata ovom plemenitom namirnicom
  • Wine Vault (Rovinj) – kompetentna i kreativna kuhinja s probranim sastojcima u zanimljivim kombinacijama
  • 2. Peron (Cerovlje) – ova šarmantna konoba popularno je odredište za sve poznavatelje dobre hrane

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.