Male obiteljske konobe i oštarije revitalizirale su tradicionalne recepture. Na seoskim gospodarstvima i u restoranima nudi se istarski pršut izvanredne kvalitete, domaći ovčji i kozji sir, domaća jaja, domaća tjestenina, domaća zimnica ukiseljena na tradicionalan način, domaći med, povrće uzgojeno u vlastitom vrtu, raznovrsna jela od divljači, ombolo i kobasice s kiselim kupusom, janjeći žgvacet s njokima, teletina ispod čripnje, istarska supa od crnog vina, maslinova ulja, soli, papra i prepečenog kruha, rakovica iz pulskog akvatorija na salatu, labinski slatki krafi, cukerančići...
Istarska maslinova ulja osvajaju najviše nagrade na najvažnijim svjetskim festivalima i natjecanjima, a istarska vina dobivaju visoke ocjene najpoznatijih svjetskih enologa i vinskih kritičara u uglednim vinskim časopisima.
Evo koji su istarski restorani uvršteni u ovogodišnje izdanje gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia, a pronaći ih možete i na službenoj web stranici:
- Alla Beccaccia (Valbandon) – budući da domaćini potječu iz obitelji s dugom lovnom tradicijom, zaštitni znak ovog restorana su jela od divljači.
- Badi (Umag) – sva jela pripremaju se od domaćih sezonskih namirnica kombinirajući kreativnost, tradiciju i autorski pristup chefa.
- Brasserie Adriatic (Rovinj) – uz pogled na čarobnu rovinjsku luku, ne propustite probati takozvani rovinjski bouillabaisse.
- Damir&Ornella (Novigrad) – gastro adresa na kojoj ćete pronaći samu esenciju istarske mediteranske kuhinje.
- Konoba Batelina (Pula) – na jelovniku su isključivo riblja jela, a pohvalno je što žele značaj dati manje popularnoj ribi i plodovima mora, a ponuda ovisi o dnevnom ulovu.
- Konoba Buščina (Umag) – u ugodnoj i opuštenoj atmosferi ove istarske konobe kuhinja se temelji na istarskim adutima, a izdvaja se besprijekornom pripremom.
- Konoba Morgan (Brtonigla) – šarmantna konoba s pogledom koji seže sve do mora, a ponuda se bazira na vrhunski pripremljenim jelima od mesa i divljači.
- Konoba Nono (Umag) – omiljena je među lokalnim stanovništvom, a nudi pouzdano dobru tradicionalnu kuhinju.
- Kvarner (Labin) – s pogledom na dio Kvarnerskog zaljeva i otoke, dobro ćete jesti po prihvatljivim cijenama.
- La Grisa (Bale) – ugodan restoran u sklopu istoimenog hotela u središtu Bala; ne propustite kušati jela od istarskog autohtonog goveda boškarina.
- Marina (Novigrad) – u klasično elegantnom prostoru, uživat ćete u vrhunskim specijalitetima pripremljenim isključivo od ponude dnevnog ulova ribe i ostalih namirnica.
- Martin Pescador (Labin) – konoba uz samu obalu mora gdje ćete u miru, uz šum mora uživati u tradicionalnim ribljim jelima punima okusa i mirisa mora.
- Mediterraneo (Rovinj) – jela mediteranske i istarske tradicije u modernoj izvedbi, uz nezaboravni pogled na maleni zaljev
- Meneghetti (Bale) – restoran u sklopu poznate stancije Meneghetti smještene u predivnom istarskom krajoliku nudi jela istarske kuhinje i vina iz istoimene vinarije
- Milan (Pula) – stalna zvijezda na pulskom kulinarskom nebu; ovdje se dolazi zbog morskih delicija, ali ne zanemarite ni ponudu mesnih jela
- Miramare (Poreč) – pravo mjesto za opuštanje uz morske delicije na otočiću Sveti Nikola preko puta Poreča
- Monte (Rovinj) – trendsetter istarske gurmanske scene nudi jedinstveni gastronomski doživljaj
- Pergola (Savudrija) – izdvaja se po iznimno svježim, lokalnim namirnicama i jedinstvenom gourmet doživljaju
- Peteani (Labin) – restoran istoimenog hotela, u kojemu su lokalne namirnice i tradicionalni recepti spojeni s modernim i inovativnim kuhanjem
- Puli Pineta (Žminj) – tipična istarska konoba u kojoj se vrlo dobro jede za razumnu cijenu
- Puntulina (Rovinj) – doza inovativnosti, doza tradicije, inspiracija talijanskim jelima i lokalne namirnice sastojci su uspješnog recepta kuhinje Puntuline
- Rio snack bar (Rovinj) – sjajno osmišljen prostor na rovinjskoj rivi oduševit će vas ponudom hrane i vina
- San Rocco (Brtonigla) – restoran u sklopu istoimenog hotela; uživajte u atraktivnom vrtu ili ugodnom interijeru u jelima koja su odraz istarskog terroira
- Spinnaker (Poreč) – restoran smješten na porečkoj rivi nudi jela koja spajaju tradiciju i inovativnu kuhinju
- Stara Oštarija (Buzet) – u gradu tartufa jelovnikom, logično, dominiraju - tartufi
- Sveti Nikola (Poreč) – ugodan ambijent, lokalni okusi - pravo mjesto za tradicionalnu, dobru hranu
- Toklarija (Buzet) – tradicionalni specijaliteti u najskrovitijem istarskom restoranu
- Toni (Savudrija) – smješten uz obalu mora, nudi dobar klasični jelovnik
- Velo Kafe (Labin) – šarmantno uređena konoba s ponudom tradicionalnih istarskih jela
- Zigante (Livade) – restoran poznate obitelji tartufara u kojemu chef znalački barata ovom plemenitom namirnicom
- Wine Vault (Rovinj) – kompetentna i kreativna kuhinja s probranim sastojcima u zanimljivim kombinacijama
- 2. Peron (Cerovlje) – ova šarmantna konoba popularno je odredište za sve poznavatelje dobre hrane