Špajza 23. veljače 2018.

Otkrijte kako možete postati sushi majstor

foto: Cook hub
gastro postao gastro.24sata.hr
Uz dobrog mentora i neznalica može napraviti pristojan sushi. Ako ste i vi u kategoriji gastro entuzijasta s malo iskustva u pripremi japanskog klasika i puno dobre volje, preporučujem vam radionicu u organizaciji Cook Huba, Enzita.hr i Pan Asia.

Na radionicu sam se prijavila u zadnji čas, ne razmišljajući puno o tome kako nisam ljubitelj sirove ribe i o sushiju znam – gotovo ništa. Nakon četverosatne radionice, pod vodstvom sushi majstora Marina Čukmana,  uspjela sam napraviti i japansku i kalifornijsku verziju i negiri s kozicama. 

 | Author: Cook hub foto: Cook hub

Oduševila sam se kada je chef na stol izvadio losos od pet kila, koji je filetirao uz savjete. Svaki je polaznik dobio komad s čijim se koščicama i kožom trebao izboriti, a prvu smo fazu pripreme završili glatkim narančastim filteima.

Možda vas zanima... Naučila sam raditi najbolju domaću pizzu - evo kako! Kolumne

 

Kod pripreme sushija, zdravorazumski, ne smijemo izostaviti rižu. Tradicija nalaže redoslijed prema kojem je alga s vanjske strane, ali  sve je češća i kalifornijska izvedenica u kojoj je riža omotač. 

Ključ uspjeha kod obje verzije je pravilno skuhana, začinjena i ohlađena riža. Iako ju je sushi majstor pripremio prije našeg dolaska, dobili smo recept, a podijelit ćemo ga i s vama. 

 

 | Author: Cook hub foto: Cook hub

Osnove pripreme riže za sushi:

  1. Omjer riže i vode je 1:3, a kuha se na laganoj vatri. 
  2. Prelijte mješavinom 100 g jabučnog octa, 80 g šećera i 12 g soli i dobro pomiješajte.  
  3. Navlažite čistu kuhinjsku krpu hladnom vodom, prekrijte rižu i pričekajte da se ohladi.

Nakon rezuckanja avokada i krastavaca, kuhanja kozica i prezentacije izrade različitih rolica, preostalo nam je samo napraviti svoj prvi sushi. Zapravo je u pitanju terapeutski postupak, koji zahtijeva fokus i malo truda, a završava obilnom večerom. 

 

 | Author:

 

Pokazalo se da čak i potpuni neznalice mogu, nakon nekoliko sati kvalitetne radionice, usvojiti osnove i napraviti vizualno zadovoljavajući sushi. Pravi test bit će u vlastitim kuhinjama, kad se odvažimo potpuno sami pripremiti sve elemente...

Ako ste zainteresirani za radionicu, pratite novosti na FB profilu Cook Huba.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.