Špajza Mali vodič kroz tjesteninu 21. kolovoza 2018.

Otkrijte kako prepoznati kvalitetnu tjesteninu

foto: Gastro.hr
gastro postao gastro.24sata.hr
Vjerujemo da ste bar jednom kupili tjesteninu koja se raskuhala i napuhnula za upola manje vremena no što je pisalo u uputstvima, kao i onu koja je bila tvrda i neukusna i nakon 20 minuta upornog kuhanja. U nastavku teksta otkrijte koje su odlike kvalitetne tjestenine i kako je prepoznati.

Kako bi vaša jela bila izvanserijska najprije morate kupiti kvalitetnu tjesteninu prirodno zlatne boje koja se neće lijepiti. Na pakiranju obavezno pogledajte sastav i provjerite je li napravljena od posebne durum (tvrde) pšenice - vrste koja je ponajbolja za pripremu tjestenine. Riječ je o pšenici koja sadrži čak 30-50 % više bjelančevina od obične te ima značajno višu razinu karotenoida, organskog pigmenta  s provitaminskim i antioksidativnim svojstvima. Zbog niskog udjela masti i natrija i relativno niskog glikemijskog indeksa svrstava se među "zdrave" namirnice. Upravo je durum pšenica, i to posebno probrana, osnova za pripremu izvrsne Marodi tjestenine!

 | Author: Gastro.hr foto: Gastro.hr

Nećemo se zapetljavati u nutricionističke izraze, već ćemo vam vrlo jednostavno pojasniti sve blagodati ove posebne žitarice. Zbog nje tjestenina ima karakteristično zlatnu boju, velike je rastezljivosti i kuhanjem se ne razgrađuje, za razliku od tjestenine napravljene od obične pšenice. Uz to, neće se lijepiti niti ćete se morati boriti protiv dosadne pjene koja se stvara otpuštanjem ugljikohidrata tijekom pripreme manje kvalitetne tjestenine od običnog pšeničnog brašna. 

 | Author: Damira Kovačić foto: Damira Kovačić

No nije samo specijalna durum pšenica, koja je baza svih Marodi proizvoda, odgovorna za njihovu kvalitetu i zadovoljstvo kupaca. Valja napomenuti kako se u pripremi tjestenine s jajima koriste isključivo svježa jaja i u velikom postotku, a proces sušenja je dugotrajan i odvija se na niskim temperaturama. Strpljenje se isplati jer tjestenina tako u većoj mjeri zadržava nutritivna svojstva i lakše je probavljiva u odnosu na standardnu industrijsku tjesteninu, koja se suši kratko (dva do tri sata) na visokim temperaturama (iznad 90, pa čak i 100 °C). 

 | Author: Damira Kovačić foto: Damira Kovačić

Ono što vam je zasigurno bitno pri kupnji tjestenine je da ima lijepu, prirodno zlatnu boju, koja se nikako ne može postići umjetnim bojanjem, već samo korištenjem kvalitetnih sastojaka i pažljivo razrađenim procesom pripreme. Durum pšenica i svježa jaja, kao i polagano sušenje, tako imaju i estetsku svrhu.

 | Author: Damira Kovačić foto: Damira Kovačić

Ako želite servirati vizualno primamljiva, ukusna i kvalitetna jela - odaberite odgovarajuću vrstu u bogatom asortimanu Marodi tjestenine.  Najveći domaći proizvođač premium suhe tjestenine proizvodi priložne i jušne oblike tjestenine s jajima, kao i tjesteninu bez jaja, i opravdava u potpunosti svoj slogan "Marodi tjestenina. I dovoljno".

 | Author: Damira Kovačić foto: Damira Kovačić

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.