Špajza Vodič kroz najbolje hrvatske restorane 04. ožujka 2019.

Otkrivamo vam kako Gault&Millau ocjenjuje restorane

foto: Gault&Millau
gastro postao gastro.24sata.hr
Gault&Millau, utjecajan međunarodni gastronomski vodič, prepoznatljiv je po kuharskim kapicama koje dodjeljuje restoranima. Istražili smo kako izgleda postupak ocjenjivanja...

Međunarodni vodič Gault&Millau budno prati sve promjene u svijetu gastronomije, otkriva nove talente i najbolje nagrađuje kuharskim kapicama, takozvanim tokama. Mnogo je truda i rada uloženo u standardizaciju ocjenjivanja, a stručni su i anonimni inspektori u stalnom pokretu i obilaze restorane različitih cjenovnih kategorija. Svake godine posjećuju i hrvatske restorane, testiraju vina i potom ih predstavljaju domaćoj i međunarodnoj javnosti.

 

 | Author: Gault&Millau foto: Gault&Millau

 

Što su zapravo kuharske kapice?

U Gault&Millau vodiču restorani su poredani od onih s najvišim ocjenama do onih s najnižim, odnosno od onih s 5 kuharskih kapica pa do onih s 1.  Najveći utjecaj na konačnu ocjenu ima samo jelo, no značajan je i cjelokupan dojam. Kako bi mogao čvrsto stajati iza ocjene, Gault&Millau na teren šalje i anonimne inspektore koji kušaju hranu u stvarnim uvjetima, obraćaju pozornost na ugođaj, ljubaznost posluge, ponudu pića, brzinu posluživanja i mnoštvo drugih sitnica koje odvajaju vrhunske restorane od onih korektnih.

Maksimalan je broj kapica 5, što znači kako je riječ o restoranu iznimne kvalitete. Ocjena četiri dodjeljuje se restoranu vrlo visoke kvalitete, 3 kuhinji visoke kvalitete, dok je u restoranima s 2 kapice prepoznata autorska kuhinja chefa. Restorani s 1 kapicom su oni s dobrom kuhinjom, dok bez kapice prolaze mjesta koja nude jednostavna, ali kvalitetna jela. 

 

 | Author: Gault&Millau foto: Gault&Millau

Zašto vrijedi pratiti Gault&Millau
 

Cilj vodiča je preporučiti favorite i istaknuti njihove prednosti. Gault&Millau ne želi upasti u zamku elitizma i tvrditi da je dobra kuhinja dostupna samo odabranima pa stoga ocjenjuju restorane različitih cjenovnih kategorijama. Bitno im je da dobra hrana i gastronomski doživljaj budu dostupni svima.

Vodič uključuje i selekciju posjećenih POP lokala, poput bistroa, street food lokala, burger barova, pizzerija, slastičarnica, wine barova i taps barova. Odabrane su adrese na kojima se u opuštenoj atmosferi može uživati u kvalitetnoj hrani po pristupačnim cijenama. Nagrađuje se koncept, doživljaj i promišljanje svakodnevne kuhinje. 

 

 

Dakle, ovo nije vodič u kojem ćete naići na popis restorana čiju ponudu si ne možete nikako priuštiti. Lagano ćete pronaći mjesto koje odgovara vašem ukusu, financijskim mogućnostima i očekivanjima. Prolistajte Gault&Millau vodič, odaberite savršeni restoran za sebe i uživajte!

 

 

 | Author: Gault&Millau foto: Gault&Millau

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.