Špajza Najslađi blagdanski recepti 20. prosinca 2021.

Ovih blagdana pripremi neodoljivo prhke rolice!

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovih blagdana istakni se u moru dosadnih čokoladnih kolačića s neodoljivim i dekorativnim rolanim božićnim kolačićima ili keksima, poznatijim pod nazivom pinwheel cookies.

Rolani čokoladni kolačići, poznatiji pod nazivom pinwheel cookies, toliko su ukusni koliko ih je i zabavno praviti! Iako zahtijevaju pažnju i predanost u pripremi, ovi kolačići su jedan od onih recepata koji se čini puno teži nego što zapravo jest. U stvarnosti su poprilično jednostavni za pripremu. Tijesto se miješa u mikseru, kao i svako standardno tijesto za kekse. Kad se sjedini, podijeli se na pola i u jednu polovicu se dodaje otopljena čokolada, a zatim tijesto ide u hladnjak.

Ključ za dobivanje urednih, definiranih rolica je rad s hladnim tijestom. U ovom receptu hladit ćemo tijesto tri puta. 

1. Ohladi tijesto nakon miješanja. Oblikuj pravokutnike, zamotajte u plastičnu foliju i hladi najmanje 30 minuta.
2. Ponovno ohladi tijesto nakon motanja u rolu (zamašnjak). To pomaže tijestu da zadrži okrugli oblik - ne zaboravi ga nekoliko puta razvaljati kako bi osigurali da se dno ne poravna!
3. Zamrzni tijesto prije rezanja. To osigurava da će se tijesto dobro narezati bez mrvljenja.

Budući da je u pripremi uključeno toliko hlađenja, ovo su kolačići koje možeš pripremiti unaprijed. Tijesto se može držati u hladnjaku prilično dugo, a konačno valjano tijesto može se zamrzavati mjesecima. 

 

Možda vas zanima... Panettone - blagdansko iznenađenje za cijelu obitelj Špajza

Sastojci:

  • 360 g glatkog brašna
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 1/2 žličice soli
  • 230 g  maslaca, sobne temperature
  • 250 g  šećera
  • 2 velika jaja
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 60 g tamne čokolade, sitno nasjeckane

 

Možda vas zanima... Vrijeme keksića: Kako pravilno čuvati omiljene slatke zalogaje Špajza

 

Priprema:

  1. U veliku posudu prosij brašno, prašak za pecivo i sol.
  2. Električnom mikserom tuci maslac dok ne postane lagan i pahuljast, oko 3 minute. Dodaj šećer i tuci još 2 minute. Dodaj jaja, jedno po jedno, a zatim i vaniliju. Dodaj smjesu brašna i miksaj dok se sve ne sjedini.
  3. Podijeli tijesto na pola. Oblikuj polovicu tijesta u kvadrat veličine 10 x 10 cm, zamotaj ga u plastičnu foliju i ostavi sa strane. Drugu polovicu tijesta vrati u posudu za miješanje.
  4. Otopi čokoladu miješajući dok ne postane glatka. Umiješaj otopljenu čokoladu u tijesto.
  5. Čokoladno tijesto oblikujte u kvadrat veličine 10 x 10 cm zamotaj u plastičnu foliju i stavi oba tijesta u hladnjak na 30 minuta (ili do 3 dana).
  6. Svako tijesto izreži na četiri ujednačene trake. Razvaljaj jednu traku tijesta od vanilije između dva lista pergament papira u pravokutnik otprilike 15 x 17 cm. Ponovi isto s trakom čokoladnog tijesta. Skini gornji list pergament papira sa svakog tijesta i preokreni tijesto od vanilije na čokoladno tijesto. Obreži višak tijesta u pravokutnik i lagano pređi valjkom po tijestu kako bi bila sigurna da se lijepe. Skini gornji list pergament papira, a zatim tijesto razvaljaj u cjepanicu. 
  7. Zamotaj u plastičnu foliju i stavi u hladnjak. Ponovi isti postupak s preostalim trakama tijesta kako bi oblikovala 4 cjepanice.
  8. Stavi trupce u hladnjak 1 sat, a zatim ih izvadi iz hladnjaka i nekoliko puta uvaljaj svaki trupac na pult kako bi spriječili poravnavanje dna. Prebaci ih u zamrzivač na 2 sata ili do 3 mjeseca. Drži tijesto u zamrzivaču dok ne bude spremno za rezanje i pečenje.
  9. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva i obloži lim za pečenje papirom za pečenje. Oštrim nožem nareži tijesto na kriške debljine pola centimetra i posloži ih na pleh uz razmak. 
  10. Peci dok tijesto od vanilije ne postane zlatne boje, 9 do 11 minuta. Ohladi kolačiće na rešetki!

Dobar tek!

 

Božićni fudge Možda vas zanima... Blagdanski fudge od samo 4 sastojka Špajza
Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 11:27 26. Prosinac 2021.

    ovo je super recept