Uskoro ćemo otvoriti glasovanje za izbor pobjednika ovogodišnje Gastro zvijezde, što znači da preostaje samo najaviti finaliste u svim kategorijama. Najprije na red dolaze majstori tradicionalne kuhinje – blogeri Forking Croatia, Začinjeno s ljubavlju, Sladko slane brbončice i Foodgasm by Ena.
Iza imena Forking Croatia kriju se Kasandra Draganić, vrsna poznavateljica tijesta i recepata naših baka, i fotograf Zvonimir Ferina. Ambasadori su domaće hrane, oživljavaju zaboravljena jela i sve pažljivo bilježe, što ih je drugu godinu zaredom dovelo i do finalne faze Gastro zvijezde.
Da ovaj dvojac konstantno ne istražuje, možda nikad ne bismo čuli za ćuptete i Noninu kanavacu. Upravo su znatiželja i istraživački instinkti ono čime bi mogli osvojiti tvoj glas.
Vedran Bošković, autor bloga Začinjeno s ljubavlju, doživio je apsolutnu transformaciju pred našim očima. Na prvom je izadnju Gastro zvijezde pobijedio u kategoriji Međunarodna hrana, a ove je godine s punim pravom u završnici kategorije posvećene tradicionalnoj kuhinji.
Njegov stil je profinjen, ali nepretenciozan, i pod utjecajem slavonske kulinarske tradicije. Iako se Vedran dobro snalazi i sa specijalitetima s drugih kontinenata, njegova su tradicionalna jela ono što nas u posljednje vrijeme oduševljava.
Ena Kokanović s bloga Foodgasm by Ena ima energičnost i praktičnost u kuhinji po kojima pamtimo svoje bake. I njeni recepti imaju istu nostalgičnu notu, tek s ponekom modernom intervencijom.
Prošle je godine osvojila priznanje za svoju video produkciju, a ove će se okušati u kategoriji Tradicionalna hrana. Borit će se za titulu Gastro zvijezde svojim kiflicama, čvarkušama, pečenim rebarcima i pljackama.
Dosad smo imali finaliste iz Srbije i BiH, a ove je godine po prvi put u finalu Gastro zvijezde i jedan slovenski blog. Autorica bloga Sladko slane brbončice je Selma Bizjak, samouka kuharica s pozamašnom bazom tradicionalnih recepata.
U borbu za titulu najbolje u kategoriji Tradicionalna kuhinja će svojim receptima za kiselo zelje, tjestenine i popečke s bučinim sjemenkama, kocke sa skutom i šljivama i mnoga druga jela koja su dobro poznata i u kontinentalnim dijelovima naše zemlje.
Baci oko na blogove i odluči tko zaslužuje biti pobjednik u kategoriji Tradicionalna kuhinja, a možda i sljedeća Gastro zvijezda. Glasovanje ćemo otvoriti u utorak u popodnevnim satima, a o detaljima ćemo te obavijestiti na portalu missGASTRO i pratećim društvenim mrežama.