Špajza 04. ožujka 2024.

Ovogodišnji Vinart Grand Tasting bio je izvrstan, jedva čekamo idući, jubilarni

Vinart Grand Tasting
9. Vinart Grand Tasting u Laubi foto: Vinart
gastro postao gastro.24sata.hr
Završilo 9. izdanje Vinart Grand Tastinga koje je u Hrvatsku dovelo neke od najznačajnijih vinskih autoriteta današnjice

Već devetu godinu zaredom s nestrpljenjem iščekujemo prvi vikend u ožujku, kada je na našem vinskom rasporedu - nezaobilazni Vinart Grand Tasting, omiljeni (i jedan od najvećih) domaćih vinskih sajmova, omiljen urbanoj publici, ugostiteljima, vinskim znalcima i svim vinoljupcima. I ove godine sajam vina Vinart Grand Tasting održan je u Laubi, gdje je svoja vina izlagalo odabranih 140 vinara i vinskih trgovaca, a moglo se kušati više od 800 etiketa.

 

Vinart Petit Tasting Možda vas zanima... Na Vinart Petit Tastingu pila su se samo vrhunska vina i ona koja će to tek postati Špajza

 

Vinart Grand Tasting | Author: Vinart 9. Vinart Grand Tasting u Laubi foto: Vinart

Slavni gosti iz svijeta

Ove godine među gostima su se našla i neka od najznačajnijih imena u svijetu vina - Mike DeSimone i Jeff Jenssen poznati kao World Wine Guys iz utjecajnog američkog magazina Wine Enthusiast, Olivia Mason – predstavnica Decantera, Peter Moser - najpoznatiji austrijski vinski kritičar i glavni urednik vinskog magazina Falstaff.

Bio jetu i Simon J Wolf – osnivač i urednik stranice The Morning Claret, kao i Caroline Gilby - nositeljica prestižne titule Master of Wine i sutkinja na Decanter World Wine Awards i mnogi drugi. 

Vinart Grand Tasting | Author: Vinart Caroline Gilby foto: Vinart Vinart Grand Tasting | Author: Vinart Mike DeSimone i Jeff Jenssen, Wine Enthusiast foto: Vinart

Neki od njih stigli su i dva dana prije početka Vinart Grand Tastinga, te su sudjelovali u radionicama i Silent Tastingu, a nakon sajma krenuli su u proputovanje hrvatskim vinskim regijama Wine press trip – full of life (pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice) u trajanju od 6 dana u sklopu kojeg su posjetili (ili će tek posjetiti) vinograde i ključne vinarije Međimurja, Plešivice i Istre. 

Pogledaj njihove dojmove u nastavku...

Nikad ugodnija atmosfera

Nikad više posjetitelja i nikad ugodnija atmosfera... tako bismo ukratko mogli opisati ugođaj u Laubi. Da, bila je gužva, ali nekako podnošljiva, a atmosfera je bila ugodna jer su organizatori i ove godine napravili poseban napor da tako bude.

Naime, više od mjesec dana ranije organizatori su zamolili posjetitelje da prilikom kušanja vina koriste pljuvačnice, te izbjegnu nanošenje parfema prije dolaska na Vinart Grand Tasting (kao i na Vinart Petit Tasting, ali i odlično posjećene radionice) kako bi iskustvo kušanja vina svima bilo što ugodnije.

Vinart Grand Tasting | Author: Vinart 9. Vinart Grand Tasting foto: Vinart Vinart Grand Tasting | Author: Vinart 9. Vinart Grand Tasting foto: Vinart

Nikad bolja uvodna događanja

Vinart Grand Tastingu prethodio je Vinart Petit Tasting, dvodijelno kušanje po 50 najboljih legendarnih vina i onih koja će to tek postati u Petom kupeu, kao i odličnih, poučnih, edukativnih i zanimljivih 26 vinskih radionica koje su se održale u hotelu Esplanade.

U Esplanadi je po prvi put održan i Silent Tasting - prilika za individualno kušanje 115 odabranih vina iz 4 hrvatske vinske regije namijenjeno prvenstveno stranim i domaćim novinarima koji se u tišini i bez vanjskih utjecaja mogu potpuno posvetiti vinima, fokusirajući se na mirise, okuse i teksture. Prvi put kod nas održan je ovakav tip kušanja, a dojmovi posjetitelja (uključujući i nas) bili su odlični.

Vinart Grand Tasting | Author: Vinart 9. Vinart Grand Tasting foto: Vinart

Jedva čekamo jubilarni 10. Vinart Grand Tasting

Vinart Grand Tasting raste iz godine u godinu i iskreno uživamo u svim novitetima koje nam Vinartovci pripremaju. I zato jedva čekamo iduću godinu i jubilarno 10. izdanje jer, sigurni smo, oni će nas ponovno pozitivno iznenaditi!

Vinart Grand Tasting | Author: Vinart 9. Vinart Grand Tasting foto: Vinart Vinart Grand Tasting | Author: Vinart 9. Vinart Grand Tasting foto: Vinart

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.