Špajza 22. travnja 2024.

Ovogodišnji Weekend Food Festival okupio gastro stručnjake iz Hrvatske i okolnih zemalja

Weekend Food Festival
Weekend Food Festival
foto: Matej Rebrenišak
Treće izdanje Weekend Food Festivala u Rovinju održano je od 19. do 21. travnja, a bila je to prilika za uživanje u puno fine hrane, kao i susret s najvećim domaćim i stranim chefovima i drugim stručnjacima iz svijeta gastronomije

Najbolji odabir okusa i sadržaja ove je godine u staru rovinjsku Tvornicu duhana privukao više od 2500 posjetitelja, a razlog je bio treći Weekend Food Festival, na kojem su svi imali priliku učiti i družiti se s najboljima od najboljih kad je gastronomija u pitanju.

Chefovi i stručnjaci - Hrvoje Zirojević, Boris Šuljić, Daniela Kramarić, Danijel Đekić, David Skoko, Mate Janković, Filip Ćirić, Janez Bratovž, Marina Gaši, Jure Tomič, Matija Bogdan, Ante Udovičić, Vesna Miletić... samo su neki od onih koji su ispričali svoje inspirativne priče i oduševili sve zaljubljenike u hranu, piće i okuse, kao i sve one koji se njima bave ili samo u njima uživaju.

Weekend Food Festival | Author: Emica Elvedji/PIXSELL Weekend Food Festival foto: Emica Elvedji/PIXSELL Weekend Food Festival | Author: Dino Ninković Weekend Food Festival foto: Dino Ninković

Aktualne teme

Naglasci koji su se u najvećoj mjeri provlačili kroz teme svih atraktivnih predavanja, panela i masterclassova kretali su se od aktualne teme potrage za kvalificiranom radnom snagom, izazova nabave i dostupnosti dobrih, lokalnih namirnica do još uvijek neiskorištenog prostora razvoja kulture odlaska u restorane, kako zbog cijena, tako i zbog nepostojanja nematerijalne kulturne baštine koja se razvija upravo kontinuiranim održavanjem festivala poput Weekend Food Festivala.  

Panel "Dvadeset godina na vrhu“ okupio je četvero kulinarskih velikana - Hrvoja Zirojevića (splitski restoran) Dvor, Danielu Kramarić (Plavi podrum, Volosko), Danijela Đekića (rovinjski Monte) i Borisa Šuljića (Boškinac, otok Pag). „Mi smo svakodnevno na ispitu. Tu nema ničega što će ti pomoći za sutra, jer smo i danas sa svakim tanjurom pred sudom javnosti“, rekao je Šuljić i savjetovao mlađim generacijama da se ne spremaju na ovaj dug put ako nemaju entuzijazma.

Ivana Bekavac Možda vas zanima... Ivana Bekavac: "Fušarenje može svakome donijeti 5 minuta pažnje, ali ulaganje u znanje donosi rezultate na duge staze" Najave

Weekend Food Festival | Author: Neva Žganec/PIXSELL Weekend Food Festival foto: Neva Žganec/PIXSELL Weekend Food Festival | Author: Matej Rebrenišak Weekend Food Festival foto: Matej Rebrenišak

Jedan od najistaknutijih regionalnih poslovnih lidera, vlasnik makedonske vinarije Tikveš, Svetozar Janevski, ispričao je kako je odlučio ulagati u Tikveš upravo kako bi dao mogućnost mladim ljudima da ne odlaze iz Makedonije te smatra da mladi itekako žele raditi, ali trebaju lidere koji će ih znati motivirati. U panelu "Razgovor s legendom" pohvalio se da Tikveš ima fantastičan tim s ukupno 250 zaposlenih te posljednje tri godine bilježi rast između 20 i 30 posto, a sljedeće godine slavi impresivnih 140 godina postojanja.

Korištenje lokalnih namirnica je imperativ

Da je korištenje lokalnih namirnica imperativ, a njihova nabava zahtjevna, složili su se Maximilian J. W. Thomae, utemeljitelj moderne turske kuhinje, Matija Bogdan, executive chef u Aminess Hotels & Resorts, Davor Butković na fantastičnom panelu "Što možemo naučiti od Turske" koji je moderirao, no i aktivno sudjelovao izražavajući svoje stavove Igor Kotaran, direktor marketinga METRO Cash & Carry Croatia.

Weekend Food Festival | Author: Emica Elvedji/PIXSELL Weekend Food Festival foto: Emica Elvedji/PIXSELL Weekend Food Festival | Author: Matej Rebrenišak Weekend Food Festival foto: Matej Rebrenišak Weekend Food Festival | Author: Neva Žganec/PIXSELL Weekend Food Festival foto: Neva Žganec/PIXSELL

A kako je voditi fine dining restorane i ima li u tome profita? "Radimo najteži, ali i najljepši posao", kaže chef Jure Tomič. Zajedno sa chefovima Marinom Gaši i Janezom Bratovžem složio se da je u fine diningu na prvom mjestu priča ispričana kroz najvišu razinu pripreme hrane ukomponirana u vrhunski osmišljeno iskustvo i upravo zato profit nije primaran.

O intrigantnoj temi Beograda koji i dalje nema restoran s Michelinovom zvjezdicom, ali ima Lafayette koji ga je učinio fenomenom diskutirali su Goran Kovačević, Atoll Hotel Management, Dimitrije Acevski, Sunčani Hvar, Aleksandar Vasilijević, Hotela Hilton, te Saša Pejić, BQ Restaurant Grupa koji je siguran da je Lafayette napravio više za promociju Beograda nego Michelin. Kovačević je naglasio da i dalje nedostaje dobrih kuhara koji mogu nositi gastronomsku scenu, jer nije održiv trend otvaranja restorana s receptima s interneta.

Weekend Food Festival | Author: Matej Rebrenišak Weekend Food Festival foto: Matej Rebrenišak Weekend Food Festival | Author: Matej Rebrenišak Weekend Food Festival foto: Matej Rebrenišak Weekend Food Festival | Author: Neva Žganec/PIXSELL Weekend Food Festival foto: Neva Žganec/PIXSELL

Iza kulisa kulinarskih TV emisija

Weekend Food Festival je otkrio i kako izgleda kulinarski TV show kad se isključe kamere, kao i jesu svađe i strogost pred kamerama isprovocirani. Chefica Ivana Bekavac, koju trenutačno gledamo u RTL-ocu showu "Hell's Kitchen Hrvatska", kaže da je, nažalost, u stvarnom svijetu sve puno gore, dok producent hrvatskog "MasterChefa" Dinko Paleka kaže da provokacije nisu ni potrebne, jer su unaprijed poznati karakteri pojedinaca i lako je procijeniti u kojem smjeru će priča krenuti. Ujedno je najavio da će biti sve manje tenzija i borbenosti, jer gledatelji ipak puno više traže feel good smjer.

Naravno, na Weekend Food Festivalu nije nedostajalo fantastičnih okusa i mirisa koji su u najvećoj mjeri, uz rasplesanu zabavu i fantastičnu atmosferu uz legendarnog Nenu Belana, bili servirani na Weekend Food Marketu.

Paul Ivić Možda vas zanima... Chef Paul Ivić: "Kuhanje nije 'one man show', bitan je doprinos čitavog tima" Najave

Na jednom od najpoznatijih roštilja na svijetu održane su dvije showcooking radionice, a posebno je zanimljiva bila ona chefice Gracije Horvatin iz Fine Food Murter koja je pripremala ribu i povrće. Čak dva sata trajao je i masterclass o roštiljanju u izvedbi BBQ Hot Yard, a zatim je kuhinju zauzela genijalna Saralee Madnui, koja je pokazala kako se radi originalni thai curry.

Mjesto više  tražilo se u  masterclass dvoranama u kojima se moglo naučiti sve o rakiji, posebnim okusima octa, kušati i učiti kako se rade kokteli od najboljih koktel majstora Filipa Pleteša i Marka Pećnika, ali i saznati zašto je oblik čaše važan za sljubljivanje okusa i mirisa.

Weekend Food Festival | Author: Matej Rebrenišak Weekend Food Festival foto: Matej Rebrenišak Weekend Food Festival | Author: Neva Žganec/PIXSELL Weekend Food Festival foto: Neva Žganec/PIXSELL ante udovičić Možda vas zanima... Ante Udovičić: "U ovom poslu bez žrtve nema uspjeha!" Najave

Zvjezdani gosti kod Jeffreyja Velle

Prava poslastica dogodila se posljednjeg dana Weekend Fooda kada je chef Jeffrey J. Vella, korporativni kulinarski direktor Maistre, pripremio tajnu večeru powered by Kaufland u kojoj su uživali Baby Lasagna, Tatjana Jurić, Luka Nižetić, Ida Prester, Nataša Janjić Medančić, Damir Kedžo i brojni drugi poznati gosti.

Više o tome kako je bilo na trećem Weekend Food Festivalu koji se već treću godinu odvija u partnerstvu s Maistrom saznajte na službenoj web stranici, kao i na službenim FB i IG kanalima.

Weekend Food Festival | Author: Emica Elvedji/PIXSELL Weekend Food Festival foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.