Osim brojnih domaćih chefova na ovogodišnji Weekend Food Festival koji će se od 19. do 21. travnja održati u Rovinju, stižu i slavni strani chefovi koji će raspravljati o brojnim aktualnim temama iz svijeta gastronomije, ugostiteljstva i industrije hrane. Među slavnim gostima iz svijeta bit će i austrijski chef hrvatskog podrijetla – Paul Ivić, jedan od najboljih vegetarijanskih chefova na svijetu i nositelj Michelinove zvjezdice za svoj restoran TIAN u Beču.
Chef Ivić sudjelovat će, uz kolege Jeffreyja Velu i Leonarda Fonsecu na panelu "Koncept izvrsnosti: Može li chef konstantno biti originalan i kreativan?". Na spomenutom panelu pričat će se o izvrsnosti koja se u restoranu ne svodi isključivo na ukusnu hranu. Chefovi sudionici otkrit će kako kreiraju nova jela, koliko su u tom procesu važne emocije, prethodno znanje gostiju, struktura gostiju kojima se obraćaju, koliko im je bitna cijena namirnica… A evo što o toj temi misli naš sugovornik…
Dizanje kulinarskog umijeća na višu razinu
"Ključ je u tome da stalno poboljšavaš svoju razinu znanja i tehnika, odnosno da stalno svoje kulinarsko umijeće dižeš na višu razinu, Treba svakako pripaziti na kvalitetu namirnica, potrebno je i dosta (samo)discipline, morate biti otvorena uma za nove ideje i nikad ne smijete prestati biti znatiželjni. Također, trebate se okružiti kvalitetnim ljudima i sve ostalo doći će samo od sebe", otkriva nam Paul Ivić te priznaje kako ne osjeća pritisak od toga da gosti stalno od njega očekuju da posluži nešto novo i još zanimljivije.
"Zapravo je to jako uzbudljivo, jer stalno imam priliku isprobati i drugim poslužiti nešto novo. Naravno, cijeli proces olakšava mi moj tim u kojem u iskusni i jako motivirani kuhari.
Ipak, treba u cijelom tom procesu zadržati i dozu zaigranosti jer kreativnost se ne može pokrenuti na silu. Kuhanje nije 'one man show', i članovi mog tima stalno mi dolaze s novim idejama. A inspiraciju pronalazimo u prirodi, u razgovoru s drugim kolegama, u razmjeni iskustava…", objašnjava chef Ivić.
Rado dolazi u Hrvatsku, a obožava sarmu
Iako je već ranijih godina trebao sudjelovati na Weekend Food Festivalu, tada je gostovanje morao otkazati zbog bolesti, i, priznaje, jako se veseli doći ove godine. Inače, chef Ivić podrijetlom je iz Hrvatske pa se tako veseli svakoj prilici da posjeti zemlju svojih predaka u kojoj je kao dječak često provodio ljeto.
"Jako volim Hrvatsku, a poseban užitak bio mi je posjet djedu i baki u Kaočine, moje omiljeno mjesto u Hrvatskoj. To je jednostavno moj dom, Inače, u Hrvatskoj sam otkrio brojna mjesta s odličnom hranom, a moje najdraže hrvatsko jelo je tatina sarma", otkrio nam je Paul Ivić.
Chefa Paula Ivića pratimo na društvenim mrežama, i nedavno nas je oduševio njegov recept za jednostavan pesto od medvjeđeg luka o kojem smo i pisali, a prema podacima o čitanosti izgleda da se svidio i vama, našim dragim čitateljima… 😉I zato smo za kraj pitali chefa Ivića planira li uskoro neku od svoje 3 sjajne kuharice izdati i na hrvatskom jeziku…
"To je odlična ideja, moram o tome razgovarati sa svojim izdavačima", za kraj nam je kazao chef Paul Ivić.