Napustio nas je jedan od najvećih kuhara u modernoj povijesti. Briljantni Bocuse golemi je talent pokazao već s osam godina, serviravši teleće bubrege s pire krumpirom. Uz godine rada i tehniku dostojnu tri Michelinove zvjezdice, snažna volja i inovativnost prometnuli su ga u centralnu ličnost na nacionalnoj gastro sceni, ali i šire.
Zaslužan je, inkorporiranjem svježih namirnica, laganijih umaka i neobičnim kombinacijama okusa, i za renesansu francuske kuhinje tijekom 1960-ih godina. Neosporno je pridonio razvoju nouvelle cuisine, ali i popularizaciji profesije na globalnoj razini, zbog čega ga je Culinary Institute of America proglasio „chefom stoljeća“.
Njegovo ime nosi i kulinarski ekvivalent Olimpijskim igrama, The Bocuse d'Or, na kojem se strastveni chefovi iz cijelog svijeta natječu za titulu najboljeg. Do same je smrti uspješno vodio spomenuti restoran Auberge du Pont Collonges s tri Michelinove zvjezdice, bistroe u Francuskoj, Japanu i Švicarskoj i Institut Paul Bocuse.
Neke tajne Bocuseova kuhanja moguće je otkriti kroz recepte u četiri objavljene kuharice – „Paul Bocuse's French Cooking“, „Paul Bocuse in your Kitchen: An Introduction to Classic French Cooking“, „Bocuse a la Carte“ i „Paul Bocuse: Complete Recipes“. Uvid u to kako je „papa gastronomije“ zaslužio ovaj nadimak nisu samo u receptima, već i u njegovoj životnoj filozofiji, ispisanoj u biografiji „Paul Bocuse: The Sacred Fire“.