Ako je nešto ovih dana u zajednici foodieja izazvalo navalu dobrog raspoloženja, onda su to vijesti koje su pristigle od pastry chefice Petre Jelenić. Predstavila je stranicu Petra i Mak, putem koje je moguće naručiti njene famozne macarone.
„Ja se već dugo odlučujem na taj korak, neki korak,no nisam bila niti psihički spremna niti sam imala s kim. Sama ne mogu ništa, a kako sam tip koji voli u ljudima vidjeti samo dobro i svjesna sam toga - držala sam nogu na kočnici jer opekline dugo peku. Našlo se tako nas par opečenih pa smo krenuli raspravljati kako dalje. Branko Ognjenović, Sabina Jalšić i Dario Lide uz njihov projekt 'Majstor kuhar akademija' dali su mi punu podršku. Bez njih to ne bi mogla raditi. Stranica 'Petra i mak' je rezultat te suradnje“, pojasnila je iskreno i bez filtera Petra Jelenić.
Putem macarona: Od frustracija do vrhunskog proizvoda
Baš kao što je mak sastavni dio njenog profesionalnog portfolija, tako su i macarons – delikatne francuske slastice od bjelanjaka, bademovog brašna i dekadentnih punjenja. Unatoč tome što se uz Petrinu verziju vežu sami epiteti, priznaje kako joj je izrada u počecima zadavala glavobolju.
“Macarons su iskreno nešto što me više živciralo nego privlačilo. Kičasti, preslatki i tehnički zahtjevni dovodili su me do ludila u pokušajima da ih naučim napraviti. Metodom pokušaja i promašaja razvila sam vlastite recapture za kreme kojima pokušavam smanjiti ukupnu slatkoću”, kazala je. I nije izolirala samo nametljivu slatkoću, već i umjetne boje. Za bojanje koristi isključivo prirodne prahove; ciklu za rozo, matcha čaj i klorofil za zelenu, kurkumu kako bi dobila žutu…
Eksperimentirala je kroz godine i s okusima pa su tako u ponudi bile i verzije s pečenom paprikom te sezamom. Selekcija koja je trenutno u ponudi sastoji se od macarona s čokoladom, vanilijom, lješnjakom, crnim ribizom, malinom, pistacijom te kombinacijom limuna, maka i meda. Ručno se rade male količine, 50 komada po vrsti, te zamrzavaju na -40 stupnjeva kako bi se produljio rok trajanja. „Kad se proda, rade se novi“, pojašnjava Petra politiku proizvodnje.
Evo kako možeš naručiti...
Postupak narudžbe je poprilično jednostavan; uključuje ispunjenje kratkog formulara i dogovor oko preuzimanja, odnosno dostave. Moguće je naručiti šest komada i preuzeti ih po dogovoru na adresi Samoborska 134, dok se dostave vrše u Zagrebu i okolici za narudžbu od minimalno 12 komada. Vrijedi spomenuti kako je cijena jednog 12 kuna, izuzev macarona s pistacijom za koji je potrebno izdvojiti 15 kuna.
Osim putem stranice Petra i Mak, do macarona s potpisom Petre Jelenić možeš i ako skokneš do specijalizirane trgovine Rougemarin doma u Petrinjskoj. U ponudi imaju selekciju od šest okusa po cijeni od 72 kune.
“S macaronima počinjemo, a uz planove koje imamo nadamo se i nekim drugim proizvodima, no prerano je govoriti o bilo čemu. Ovu priču moramo posložiti do kraja, a kada nešto novo dođe na red - javit ću”, zaključuje Petra Jelenić. Veselimo se!