Špajza 14. studenoga 2014.

Plavac Mili 2009.

PLavac Mili 2009
foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Poprilično su se iznenadili ocjenjivači Vinskih zvijezda otkrivši da su pet zvjezdica dodijelili Plavcu Mili 2009. Poljoprivredne zadruge Stoviš iz Stona.

Ocjenjivanje je slijepo, suci znaju samo godinu berbe i tek po završetku otkrivaju se vina. Osim šti su ga, dakle, svrstali u kategoriju najboljih, s više od 95 bodova na listi do 100, nisu štedjeli ni pohvale u opisu: Puno, sočno, uravnoteženo, elegantno, zrelo vino, slasno, dobro drži godine, napisali su. Sortu su prepoznali, pa u opisu stoji i da je to uravnoteženi plavac koji treba poslužiti uz pašticade i jela od divljači, po mogućnosti s umacima u kojima se koristi i pekmez. 

Ovaj je plavac svojevrsno ružno pače među vinima od sorte kojom se opravdano ponosi južna Dalmacija, ali i cijela Hrvatska. Uvijek je bio u sjeni vina s Dingača i Postupa, glasovitih strmih položaja na južnim padinama Pelješca. Mili, po kojem je vino dobilo i ime, je također vinogradarski položaj, na strmim osunčanim padinama pokraj Stona. Odlična vina s tog položaja radi i pelješki vinar Miho Rozić.

A Plavac Mili 2009. zadruge Stoviš na sedmom ovogodišnjem ocjenjivanju za Vinske zvijezde, posljednjem u ovoj sezoni, predstavio se kao labud. I to dostupan labud. Butelja ovog vina za posebne prilike i najbolju hranu u Konzumu stoji 70 kuna. 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.