Špajza Adventski kalendar 06. prosinca 2019.

Poklon za istinske ljubitelje kave potraži u novoj pržionici na Kvatriću

foto: Darko Kontin
gastro postao gastro.24sata.hr
Barista Karlo Purić na Kvatriću je otvorio četvrtu pržionicu u Zagrebu

S baristom Karlom Purićem pričali smo sredinom 2018. godine, neposredno nakon što je osvojio prvo mjesto na Julius Meinl Barista Championshipu. „Odlika vrhunskog bariste je da jednostavno voliš svoj posao te da svaki dan istražuješ i učiš. Uz to, svaki dobar barista mora imati i dobre socijalne vještine i omogućiti gostu da popije kavu u ugodnoj atmosferi“, rekao nam je tada.

Njegov je potencijal bio očit, a nije mu nedostajalo ni entuzijazma, ali ipak nas je iznenadilo što se ubrzo nakon tog intervjua upustio u otvaranje vlastite pržionice. Nakon što se izborio s birokracijom, otvorio je „Four wheel coffee roasters“, četvrtu pržionicu u Zagrebu. Smještena je, simbolično, na četvrtom katu zgrade u Martićevoj 67, nedaleko od Kvatrića. U istoj je zgradi i kafić Karlove obitelji „II. kat“, gdje je njegova strast prema kavi i latte artu i započela.

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

U novoj nas je pržionici dočekao u subotu ujutro i proveo nas kroz cijeli proces prženja kave. Po prvi smo put vidjeli sirovo zrno, osjetili snažan miris tijekom karamelizacije i zapravo obratili pozornost na sve što prethodi ritualu ispijanja kave. I uvjerili smo da cijeli proizvodni proces kave lako može postati opsesija.

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

Tri vrste kave za izbirljiva nepca

Dok smo srkali friško prženu i mljevenu kavu, najprije espresso, a potom i machiato, Karlo nam je pričao o tri vrste koje trenutno ima u prodaji.

U Colombiji se naziru note grejpa, jagode, karamela i šećerne trske, dok se u Nicaragui može prepoznati čokolada. Odnedavno je dostupna i Costa Rica, u kojoj se mogu osjetiti zreli ananas, marmelada od šljiva i sirovi šećer, a Karla asocira i na Skittles bombone. Čar ispijanja specialty kava je upravo u nevjerojatnim asocijacijama koje proizlaze iz svakog novog gutljaja – i ništa nije nemoguće.

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

Kave su pakirane u vrećicama od 150 i 250 g, a prepoznatljiv dizajn potpisuje Maja Tomljanović. Pakiranje, provjereno podrijetlo i kvaliteta čine ih idealnim poklonom – osobito u blagdanskoj sezoni. Možete ih testirati, a potom i kupiti u pržionici radnim danom od 9 do 17 sati. Ako vam Kvatrić nije usput, Karlovu kavu možete isprobati i u Maloj kavani na Trgu bana Jelačića.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.