Špajza 14. studenoga 2019.

Predstavljena je prva kuharica hrvatskih slastica pisana na engleskom jeziku

foto: Ivan Teskera
gastro postao gastro.24sata.hr
Andrea je kroz priče koje spajaju tradiciju s vizijom budućnosti kreirala zbirku hrvatske kulinarske baštine te dekodirala mnoge slatke tajne

Koliko su slastice omiljen i neizostavan dio hrvatske gastro tradicije pokazali su brojni posjetitelji gastro puba Bulldog, na promociji kuharice hrvatskih slastica Andree Pisac: Croatian Desserts. Neodoljiv miris kolača privukao je i blogera i novinara, velikog zaljubljenika u hranu, Domagoja Jakopovića Ribafisha i Ashley Colburn, poznatu po sjajnim dokumentarcima i velikoj ljubavi prema Hrvatskoj.  Autorica knjige, doktorica antropologije, spisateljica, travel blogerica i dobitnica nagrade grada Zagreba za kulturni doprinos, svoja je zrnca inspiracije pretočila u interesantnu knjigu, koja je ujedno i prva kuharica hrvatskih slastica napisana na engleskom jeziku.

 | Author: Promo foto: Promo

Pedeset recepata tradicionalnih hrvatskih kolača iz gotovo svih krajeva Hrvatske ovjekovječeno je na 515 atraktivnih fotografija, koje prikazuju gotovu slasticu, ali i samu pripremu. Moći će ju koristiti slatkoljupci bez ikakvog iskustva u kuhinji, kao i oni malo vještiji, koji žele unaprijediti svoje kulinarsko umijeće. U knjizi su predstavljene slastice po kojima je Hrvatska već prepoznata u inozemstvu kao što su orehnjača i makovnjača, fritule, štrukli, paprenjaci, kremšnite, međimurska gibanica, ali i neki zaboravljeni recepti poput Kaiserschmarrna ili vodenih kiflica. Andrea Pisac smješta hrvatske slastice u kontekst europskih, svjetski poznatih desertnih klasika. Izvorne recepte prikupljala je usmenom predajom i terenskim istraživanjima, a njihova je velika vrijednost autentičnost. Razne kulinarske i kulturološke priče o svakom od odabranih kolača predstavljaju idealan prozor u hrvatsku gastronomiju, kao i u hrvatski način života.

 | Author: Promo foto: Promo

Knjiga Croatian Desserts tematski je podijeljena na nekoliko poglavlja: Lazy Morning, Sunday Sweets, Special Occasions, Cakes, Christmas Sweets i Easter Sweets. Recepti su izraženi u metričkom i imperijalnom jediničnom sustavu pa će ih moći pratiti oni koji važu sastojke, kao i oni koji ih mjere u šalicama i žlicama. Svaka slastica ima uvodnu priču; detalje o porijeklu slastice, prigodama u kojima se jede, o ritualima te o neke možda već i zaboravljene crtice iz života kolača. Još jedna posebnost ove knjige su dvojezični nazivi s izgovorom. 

Andrea je kroz priče koje spajaju tradiciju s vizijom budućnosti kreirala zbirku hrvatske kulinarske baštine te dekodirala mnoge slatke tajne. "Slastice su emocije, a emocije su najbolji način povezivanja onoga što je razdvojeno, bilo da se radi o mostu između prošlosti,  sadašnjosti i budućnosti, bilo da su to različite kulture koje se žele upoznati. Stoga ova kuharica predstavlja idealan poklon i zapravo još jedan autentičan hrvatski suvenir, jer poznato je da je jedan od omiljenih načina upoznavanja neke zemlje i njezine kulture upravo gastronomija", dodala je autorica.

 | Author: Promo foto: Promo Knjiga će zasigurno biti vrlo interesantna Hrvatima u našoj zemlji ili inozemstvu, koji će se kroz brojne fotografije i detaljna pojašnjenja pripreme prisjetiti omiljenih slastica. No, za njom će posegnuti i strani posjetitelji kako bi još bolje upoznali gastronomsku slatku raskoš. Kuharicu Croatian Desserts moguće je kupiti na Andreinoj web stranici, kao i u odabranim knjižarama i gift shopovima u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Zadru.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.