Špajza 23. listopada 2013.

Priče o hrani: od mesa do moussea

Priče o hrani
1/2
foto: Priče o hrani
gastro postao gastro.24sata.hr
Način na koji autorica uvlači čitatelja u svijet hrane zanimljiv je i dinamičan

Htjeli mi to priznati ili ne: činjenica je da se naš svijet vrti oko hrane i kuhanja. U bilo kojem društvu kuhanje je "jezik" kojim društvo nesvjesno otkriva svoju strukturu. Hrana o nama govori puno više nego što mislimo. A ponekad i više nego što želimo. U izboru jela i načinu njegove pripreme zrcali se naš cjelokupan odnos prema društvu i prema nama samima. Zato hrana zaslužuje naše znanje i ljubav – osnovna je poruka knjige "Priče o hrani", Darije Vranešić Bender, nutricionistkinje s bogatim iskustvom u različitim područjima znanosti, kliničkog rada i konzultantskih aktivnosti.


Knjiga je podijeljena u tri dijela koji nose nazive "Kultura prehrane", "Simbioza žlice i vilice" i "Robovi okusa". Prvi dio govori o odnosu čovjeka i hrane kroz neke nove i stare spoznaje o percepciji okusa, psihološkom doživljaju hrane i hranjenja te podastire osnovne činjenice o mediteranskoj prehrani kao zlatnom standardu moderne prehrane - u organoleptičkom i zdravstvenom smislu. Drugi dio prikaz je različitih svakodnevnih namirnica – od kruha i žitarica, preko mesa, ribe, mliječnih proizvoda, piva, vina do različitih dodataka, poput šećera, soli, sladila i začina. Sve te namirnice prikazane su kroz prizmu kemije hrane u kuhinji, od povijesnih podataka do moderne molekularne gastronomije. Pritom su kemijske promjene koje se zbivaju u hrani tijekom pripreme objašnjene jednostavno, razumljivo, a ipak oplemenjuju znanje nevještih u kuhinji, kao i profesionalnih kuhara.

Treći dio simboličnog naziva "Robovi okusa" donosi priče o nekim omiljenim jelima i njihovim osobitostima, poput čokolade, juhe, različitih pjenica, emulzija kao što je majoneza ili omiljene ledene delicije sladoleda. Unatoč utemeljenosti na egzaktnim znanstvenim činjenicama iz područja nutricionizma i prehrambene tehnologije, te izraženom autorskom pristupu opisanoj problematici, autorica vješto uvlači čitatelja u složeni svijet hrane na zanimljiv i poučan način. Priče o hrani zapravo su zbirka intrigantnih priča koje otkrivaju što se doista kuha u tvojoj kuhinji. "Priče o hrani" mikroskopski je precizna, ali i sočna zbirka koja otvara nove horizonte spoznaja o hrani i kulinarstvu.

Knjigu možete kupiti ovdje
Autor: Darija Vranešić Bender
Izdavač: C.T - Poslovne informacije d.o.o, 2013.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.