Špajza 22. prosinca 2021.

Blagdanske plate kojima ćeš oduševiti goste

foto: Shutterstock

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Moderna, globalna kuhinja potiče sljubljivanje najrazličitijih okusa iz različitih kultura, a sastojci se nalaze na dohvat ruke. Na tebi je da biraš, od tradicionalne plate sa šunkom, svježim sirom i kiselim povrćem, preko morske sa slanim inćunima i sušenim rajčicama do luksuzne u kojoj okuse hrskavog, zrelog Crunchy cheddara kombiniraš s gurmanskim paštetama s okusom vrganja ili lisičarki

Nekad davno hrana se u dvorcima pohranjivala u ogromnim, najčešće podzemnim ostavama, a čak je i običan puk hranu spremao u smočnice, pušnice, konobe... Život u gradu ne trpi razbacivanje prostorom, no to ne znači da se moraš odreći slasnog zalogaja, iako ti sa stropa ne visjeli pršuti, kuleni, kobasice, slanine i šunke, niti ti na policama dozrijevali sirevi, kajmak i basa. Sve to možeš imati na dohvat ruke, spremno za serviranje, svejedno planirala večeru tjednima unaprijed ili ti gosti jednostavno "banu" na vrata. Ispravan hladnjak sa zamrzivačem, polica za začine, kutija za svježi kruh i otvorenost za razne okuse doista su sve što ti treba da te slave kao pravu domaćicu iz čije se kuće odlazi sit i zadovoljenih nepca.

Meze, entrées froides, cold starters ili appetizers, antipasti freddi, aperitivos fríos, Kalte Vorspeise... ma kako ih gdje u svijetu zvali, hladne plate omiljena su hrana na svim proslavama i nezaobilazan dio svakog blagdanskog stola. Meksikanci će reći botanas, u Srednjoj Americi ponudit će ti bocas, u Venezueli pasapalos. Arapi će na stol postaviti moqabbelat, a Indijci chaat. U Japanu to će biti ōdoburu, a u Koreji banchan. Pembuka, kazat će u Indoneziji, a Kinezi će reći lěng pán ili qián cài, no sve se to svodi na isto: uživanje u hrani.

 | Author: Shutterstock Hladne plate sa sirom, sušenim mesom i paštetom odličan su izbor za druženje s najdražima; foto: foto: Shutterstock

Nitko zapravo ne zna kako je sve počelo, no neki povjesničari vjeruju da je tradicija započela u Rusiji, gdje su mali zalogaji ribe, kavijara i mesa bili uobičajeni nakon dugih putovanja. Drugi će reći da je običaj nastao u Kini, odakle se preko ruskih stepa proširio do Skandinavije, Francuske i Mediterana. A možda je do Italije, Grčke i naših krajeva stigao iz Perzije. Kako bilo, mnogi nacionalni običaji čvrsto su povezani i isprepleteni, uključujući švedski smörgåsbord, rusku zakusku i talijanski antipasto.

Meze su sastavni dio mediteranske, bliskoistočne i balkanske kuhinje. Ova se riječ nalazi u svim kuhinjama bivšeg Osmanskog Carstva, a nastala je od turske riječi koja znači zalogaj ili predjelo. Ovo, pak, potječe od perzijskog "maza", što znači kušati ili uživati. A užitak je moderne kuhinje što se danas mogu kušati jela bezbroj kuhinja i iz njih uzeti ono što ti najviše odgovara; spajati naizgled nespojivo i od malih, nekima običnih, a nekima egzotičnih okusa i oblika stvarati zalogaje od koji će gostima zaigrati čula.

 | Author: Shutterstock Cheddar se sjajno slaže s jabukama i kruškama pa će oplemeniti svaku pitu ili hrskavi galette; foto: foto: Shutterstock

Eto, engleska kuhinja oduvijek je bila na lošem glasu i godine su, stoljeća trebala da svijet napokon shvati sve prednosti cheddara, kravljeg sira čiji okus zrenjem postaje sve oštriji, sa sve naglašenijim orašastim notama, a tekstura mu se iz kremaste pretvara u suhu i zrnastu. Takav dozreli, extra mature ili vintage cheddar kao stvoren je da se u njemu uživa na razne načine. Ukusan u izvornom obliku, lagano se topi pa se lako kombinira s lisnatim tijestom, zapečenim krumpirom ili stavlja u bešamel, a sjajno se slaže i s jabukama i kruškama pa će oplemeniti svaku pitu ili hrskavi galette.

 | Author: Shutterstock Uz feta sir svakako posluži maslinovo ulje, ali i sušene rajčice; foto: foto: Shutterstock

Tko je više navikao na okuse Mediterana, taj će paziti da mu se u hladnjaku uvijek nađe dovoljno fete, tog slanog i blago kiselog sira bogatog pedigrea kojima su se gostili još Homer i Aleksandar Veliki. Nekoliko kriški obogatit će svaki zalogaj, stavljala je u salatu, na pizzu, zalijevala je maslinovim uljem na baguetteu, miješala s maslinama ili nudila s krekerima. Jednako će se lako sljubiti i s janjetinom i patlidžanima.

Na polici hladnjaka svakako ostavi mjesta i za camembert, mekani masni sir snažnog voćnog i drvenastog okusa na nepcu. Savršeno prija uz komadić kruha, a možeš ga ponuditi i uz šljive, jabuke, bobičasto voće i orašaste plodove. A ako bi netko pojeo nešto toplo, ubaci ga u juhu od cvjetače, zapeci s aromatičnim biljem ili mu oguli koricu pa ga umiješaj u vruće žgance, kuhane na mlijeku s malo maslaca. Tanjur se neće buniti ni ako topljenim sirom preliješ njoke od krumpira punjene radičem i scamorzom ili tartufima.

 | Author: Shutterstock Camembert zapeci s malo meda te mu dodaj bobice i imaš savršeno blagdansko jelo; foto: foto: Shutterstock

Gurmanske jetrene paštete s vrganjima ili sa šampinjonima i lisičarkama sljubit će se s crnim vinom i jest će se u slast na krekeru, toplom tostu ili kruhu po izboru. Pašteta je od pamtivijeka bila omiljeno jelo. Može se poslužiti topla ili hladna, kao namaz ili narezana na kriške. Nekad se služila na kraju gozbe, dizajnirana i praćena "specijalnim efektima". S vremenom svi su ti nepotrebni dodaci nestali, a ostalo je ono što doista valja, sama pašteta kao kraljica gozbe pa makar na kriški kruha u jednoj i s rajčicom u drugoj ruci.

 | Author: Shutterstock Gurmanske jetrene paštete s vrganjima ili sa šampinjonima i lisičarkama sljubit će se s crnim vinom; foto: foto: Shutterstock

Za odlaske na tržnicu i kuhanje čovjek često jednostavno nema vremena pa da bi se zdravo hranila pripazi da u zamrzivaču uvijek bude nekoliko vrećica smrznutog povrća. O njegovoj nutricionističkoj vrijednosti i okusu ne moraš brinuti jer je dokazano da povrće posebnim metodama smrznuto odmah nakon branja u sebi zadržava više vitamina, minerala, antioksidansa i drugih hranjivih sastojaka nego neko svježe povrće koje jedemo danima nakon što je ubrano. Miks cvjetače, brokule i romanesca zadovoljit će tvoje nepce, svejedno pristaviš li ih kao prilog glavnom jelu ili ih samo napariš, pomiješaš s nekim od sireva i pospeš uljem i začinima po želji. 

 | Author: Shutterstock Miks cvjetače, brokule i romanesca zadovoljit će svako nepce, posebno u kombinaciji sa sirom; foto: foto: Shutterstock

Ako ti je teško otići do placa, još će ti teže biti pribaviti sve sastojke za tortu koja ionako može, ali i ne mora uspjeti. No, u zamrzivaču zato napravi malo mjesta da u njega udobno smjestiš kakvu gotovu tortu koju ćeš izvaditi kad si poželiš zasladiti život. Panna cotta s breskvom, čokoladni mousse ili stracciatella i trešnja trebali bi zadovoljiti i najizbirljivije.

Sol i papar nisu jedini začini koje je dobro imati pri ruci. Sušene rajčice u suncokretovom ulju intenzivne su i aromatične pa su idealne da obogatiš okus jela; možeš ih dodati salatama ili od njih pripremiti pesto. Uz to su bogate antioksidansima, vitaminima i mineralnim solima pa je njihov učinak dvojak, em su ukusne em su zdrave.

 | Author: Shutterstock Čokoladnoj mousse torti nitko neće moći odoljeti; foto: foto: Shutterstock

A ako ti je do pikanterija, hranu i svoj život začini mljevenim čilijem u maslinovom ulju. Ova kombinacija obično se koristi kao završni dodatak rižotu, tjestenini, morskoj hrani, a dobra je i za dinstanje ili umake. Kapsaicin u čiliju smirit će migrenu, beta-karoten u krvi pretvoriti u vitamin A, pomoći će protiv mamurluka i djelovat će kao afrodizijak. Uostalom, probaj ako ne vjeruješ!

Sastojke za savršene plate koje će oduševiti svakog gosta ovog prosinca možeš potražiti u Lidlu.  Baci oko na Deluxe ponudu i uživaj u ukusnoj hrani i druženju u nadolazećim blagdanima. Proizvodi su dostupni do isteka zaliha.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.