Špajza Kuhaj, kušaj, guštaj: jednostavno je, odlično je, od Gavrilovića je! 30. listopada 2017.

Punjena focaccia - novo ruho talijanskog klasika

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Omiljeni talijanski krušni specijalitet dobio je novo ruho! Klasičnu pripremu focaccie začinili smo slasnim nareskom i zapekli je do hrskavosti...

Aromatična focaccia postat će još bolja napunite li je slasnim Gavrilović Fiore Salamino nareskom. Sve zajedno začinite parmezanom, začinima, češnjakom i maslacem, ubacite u pećnicu, pa uživajte najprije u fantastičnim mirisima, a zatim i okusima ovog potpuno drugačijeg krušnog specijaliteta.

Potrebno vam je:

  • 1 žličica + 2 žlice maslinovog ulja 
  • 3/4 šalice tople vode 
  • 1/2 žličice šećera 
  • 1 1/2 žličica suhog kvasca 
  • 1/2 žličice soli 
  • 1 3/4 šalice glatkog brašna 
  • 3 žlice maslaca 
  • 1 žlica naribanog parmezana 
  • 1/4 žličice češnjaka u prahu 
  • 1/4 žličice suhog ružmarina i timijana
  • 100 g fiore salamino

Priprema:

  1. Zagrijati pećnicu na 100 stupnjeva, kada je zagrijana, ugasiti ju jer će se u njoj dizati tijesto.
  2. U posudi pomiješati toplu vodu i šećer i miješati dok se šećer ne rastopi pa dodati kvasac; ostaviti 5 minuta na toplom da kvasac počne djelovati.
  3. U kvasac dodati i šalicu brašna pa miješati dok se ne sjedini; dodati 2 žlice maslinovog ulja i miješati; postupno dodavati preostalo brašno i miksati električnim mikserom s nastavkom za tijesto dok se tijesto ne počne odljepljivati od ruba posude.
  4. Prebaciti tijesto na pobrašnjenu podlogu i oblikovati ga u kuglu.
  5. Namazati uljem željeznu tavu za pečenje (koja može u pećnicu) i staviti u nju tijesto te staviti u zagrijanu, isključenu pećnicu da se diže. Kada se tijesto diglo, izvaditi ga iz pećnice i zagrijati ju na 200 stupnjeva, a u tijesto podijeliti na pola, razvaljati obje polovice, pa preko jedne rasporediti Fiore Salamina narezak.
  6. Preklopite drugom polovicom tijesta.
  7. Prstima utisnuti rupice.
  8. Pomiješati rastopljeni maslac (tri žlice) s parmezanom, začinima i češnjakom i s polovicom premazati pripremljeno tijesto.
  9. Staviti tijesto u zagrijanu pećnicu i peći ga 20 minuta - dok ne dobije lijepu zlatnu boju.
  10. Kada je pečeno, odmah ga premazati preostalom polovicom maslaca i parmezana.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.