gastro postao
Omiljeni talijanski krušni specijalitet dobio je novo ruho! Klasičnu pripremu focaccie začinili smo slasnim nareskom i zapekli je do hrskavosti...
Aromatična focaccia postat će još bolja napunite li je slasnim Gavrilović Fiore Salamino nareskom. Sve zajedno začinite parmezanom, začinima, češnjakom i maslacem, ubacite u pećnicu, pa uživajte najprije u fantastičnim mirisima, a zatim i okusima ovog potpuno drugačijeg krušnog specijaliteta.
Potrebno vam je:
- 1 žličica + 2 žlice maslinovog ulja
- 3/4 šalice tople vode
- 1/2 žličice šećera
- 1 1/2 žličica suhog kvasca
- 1/2 žličice soli
- 1 3/4 šalice glatkog brašna
- 3 žlice maslaca
- 1 žlica naribanog parmezana
- 1/4 žličice češnjaka u prahu
- 1/4 žličice suhog ružmarina i timijana
- 100 g fiore salamino
Priprema:
- Zagrijati pećnicu na 100 stupnjeva, kada je zagrijana, ugasiti ju jer će se u njoj dizati tijesto.
- U posudi pomiješati toplu vodu i šećer i miješati dok se šećer ne rastopi pa dodati kvasac; ostaviti 5 minuta na toplom da kvasac počne djelovati.
- U kvasac dodati i šalicu brašna pa miješati dok se ne sjedini; dodati 2 žlice maslinovog ulja i miješati; postupno dodavati preostalo brašno i miksati električnim mikserom s nastavkom za tijesto dok se tijesto ne počne odljepljivati od ruba posude.
- Prebaciti tijesto na pobrašnjenu podlogu i oblikovati ga u kuglu.
- Namazati uljem željeznu tavu za pečenje (koja može u pećnicu) i staviti u nju tijesto te staviti u zagrijanu, isključenu pećnicu da se diže. Kada se tijesto diglo, izvaditi ga iz pećnice i zagrijati ju na 200 stupnjeva, a u tijesto podijeliti na pola, razvaljati obje polovice, pa preko jedne rasporediti Fiore Salamina narezak.
- Preklopite drugom polovicom tijesta.
- Prstima utisnuti rupice.
- Pomiješati rastopljeni maslac (tri žlice) s parmezanom, začinima i češnjakom i s polovicom premazati pripremljeno tijesto.
- Staviti tijesto u zagrijanu pećnicu i peći ga 20 minuta - dok ne dobije lijepu zlatnu boju.
- Kada je pečeno, odmah ga premazati preostalom polovicom maslaca i parmezana.
Dobar tek!