Špajza 14. studenoga 2016.

Puretina, ricotta, brie torta - tri sjajna recepta by Dida Boža!

Dida Boža
foto: facebook
gastro postao gastro.24sata.hr
U sjajnoj atmosferi otvoren je novi gift shop u centru Zagreba! Donosimo vam tri vrhunska recepta kojima su bili posluženi brojni celebriyji na svečanom otvorenju!

Otvaranje zagrebačkog Gift shopa u Radićevoj ulici broj 12, proteklo je u sjajnom raspoloženju, a glavni "krivac" za delicije koje su nestale brzinom munje, Dario Lide iz Majstor kuhara, rekao nam je njihove recepte! Dobar tek!

Dida Boža | Author: facebook foto: facebook

1. Tortica s kremom od mandarine i ricotte

Za 4 osobe

Sastojci:

  • Jaja – 4 kom
  • Maslac – 200 g
  • Zobene pahuljice – 50 g
  • Brašno – 190 g
  • Šećer u prahu – 50 g
  • Prašak za pecivo – 10 g
  • Kakao – 100 g
  • Ricotta – 500 g
  • Šećer – 50 g
  • Dida Boža džem od mandarine – 200 g
  • Želatina – 10 g
  • Vrhnje za šlag – 500 g
  • Mandarine – 4 kom za dekoraciju
  • Menta svježa – za dekoraciju
  • Dida Boža goji bobice- dekorativno

Priprema: 

Tijesto

  1. Od maslaca, jednog jaja, šećera u prahu, kakaa,praška za pecivo, brašna, zobenih pahuljica i đumbira napraviti tijesto.
  2. Ostaviti u u hladnjaku 30 minuta da odstoji.
  3. Ohlađeno tijesto razvaljati na debljinu od 1 cm.
  4. Pomoću kalupa napraviti manje krugove te staviti na masni papir.
  5. Tijesto peći u zagrijanoj pećnici na 165° (oko 15 minuta).

Krema

  1. U žumanjke koje smo odvojili od bjelanjaka dodati šećer i malo vrhnja za šlag.
  2. Sve zajedno lupati na pari dok smijesa ne utrostruči volumen odnosno prijeđe 65°.
  3. U smjesu dodati džem od mandarine i želatinu koju smo prethodno namočili u želatinu.
  4. U posudu staviti ricottu i dodati kremu od žumanjaka te napraviti glatku kremu.
  5. U kremu lagano umiješati šlag i snijeg od bjelanjaka.

Na pečene tortice staviti kremu od mandarine i ricotte te ukrasiti sa fileom od mandarine, goji bobicama i mentom.

Dida Boža | Author: facebook foto: facebook

2. Rozo pečena pačja prsa s kremom od višanja na hrskavom krekeru

Za 4 osobe

Sastojci:

  • Brašno – 500 g
  • Kvasac – 20 g
  • Mlijeko – 200 ml
  • Sok od cikle – 200 g
  • Ljutika – 200 g
  • Višnje – 100 g
  • Maslac – 100 g
  • Dida Boža džem od višanja – 100 g
  • Pačja prsa – 800 g
  • Matovilac – 200 g
  • Klice češnjaka – 50 g
  • Soli – 2 žlice
  • Šećera – 1 žlica
  • Ulja – 1 žlica

Priprema:

Tijesto

  1. U mikser staviti pola oštro, pola glatko brašno, kvasac, šećer.
  2. Početi lagano miješati i uljevati hladno mlijeko koje smo pomiješali sa sokom od cikle (oko 10 minuta).
  3. Nakon toga dodati sol i ulje i miješati još 5 minuta dok ne dobijete glatko tijesto.
  4. Gotovo tijesto ostaviti 30 min da se uzdiže, zatim ga oblikovati u kugle te staviti na pleh koji smo obložili papirom za pečenje.
  5. Ostaviti tijesto da se slegne desetak minuta.
  6. Staviti u pećnicu na 185° C oko 25 minuta.

Krema

  1. Dok se peciva peku na maslacu prepržiti sitno sjeckanu ljutiku i višnje podliti sa umakom od patke ili vodom i lagano kuhati 30 min.
  2. Začiniti sa soli i paprom te dodati džem od višanja. Sve zajedno pomoću štapnog miksera samljeti u kremu i protisnuti kroz cijedilo. Gotovu kremu ostaviti da se ohladi.
  3. Kada su peciva ohlađena narezati na tanke ploške i pokapati maslinovim uljem.
  4. Pecivo prepeći u tavi ili na grilu dok ne postane hrskavo. Pačja Prsa Pačja prsa začiniti sa soli i paprom te peći u tavi sa obje strane pazeći da u sredini ostanu roza.
  5. Servirati tako da na kreker stavimo matovilac, na njega kremu od višanja, pačja prsa i dekoriramo sa klicama čenjaka.

Pačja Prsa

  1. Pačja prsa začiniti sa soli i paprom te peći u tavi sa obje strane pazeći da u sredini ostanu roza.
  2. Servirati tako da na kreker stavimo matovilac, na njega kremu od višanja, pačja prsa i dekoriramo klicama čenjaka.

Dida Boža | Author: facebook foto: facebook

3. Brie torta 

Za 4 osobe

Sastojci:

Dida Boža džem od smokve (240g) – 4 velike žlice
Brie sir- 200 g
Orasi

Priprema:

  1. Na dasci ohlađeni sir prerezati popola i premazati s džemom od smokve.
  2. Posipati orahe po cijeloj površini sira.
  3. Servirati hladno.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.