Otvaranje zagrebačkog Gift shopa u Radićevoj ulici broj 12, proteklo je u sjajnom raspoloženju, a glavni "krivac" za delicije koje su nestale brzinom munje, Dario Lide iz Majstor kuhara, rekao nam je njihove recepte! Dobar tek!
1. Tortica s kremom od mandarine i ricotte
Za 4 osobe
Sastojci:
- Jaja – 4 kom
- Maslac – 200 g
- Zobene pahuljice – 50 g
- Brašno – 190 g
- Šećer u prahu – 50 g
- Prašak za pecivo – 10 g
- Kakao – 100 g
- Ricotta – 500 g
- Šećer – 50 g
- Dida Boža džem od mandarine – 200 g
- Želatina – 10 g
- Vrhnje za šlag – 500 g
- Mandarine – 4 kom za dekoraciju
- Menta svježa – za dekoraciju
- Dida Boža goji bobice- dekorativno
Priprema:
Tijesto
- Od maslaca, jednog jaja, šećera u prahu, kakaa,praška za pecivo, brašna, zobenih pahuljica i đumbira napraviti tijesto.
- Ostaviti u u hladnjaku 30 minuta da odstoji.
- Ohlađeno tijesto razvaljati na debljinu od 1 cm.
- Pomoću kalupa napraviti manje krugove te staviti na masni papir.
- Tijesto peći u zagrijanoj pećnici na 165° (oko 15 minuta).
Krema
- U žumanjke koje smo odvojili od bjelanjaka dodati šećer i malo vrhnja za šlag.
- Sve zajedno lupati na pari dok smijesa ne utrostruči volumen odnosno prijeđe 65°.
- U smjesu dodati džem od mandarine i želatinu koju smo prethodno namočili u želatinu.
- U posudu staviti ricottu i dodati kremu od žumanjaka te napraviti glatku kremu.
- U kremu lagano umiješati šlag i snijeg od bjelanjaka.
Na pečene tortice staviti kremu od mandarine i ricotte te ukrasiti sa fileom od mandarine, goji bobicama i mentom.
2. Rozo pečena pačja prsa s kremom od višanja na hrskavom krekeru
Za 4 osobe
Sastojci:
- Brašno – 500 g
- Kvasac – 20 g
- Mlijeko – 200 ml
- Sok od cikle – 200 g
- Ljutika – 200 g
- Višnje – 100 g
- Maslac – 100 g
- Dida Boža džem od višanja – 100 g
- Pačja prsa – 800 g
- Matovilac – 200 g
- Klice češnjaka – 50 g
- Soli – 2 žlice
- Šećera – 1 žlica
- Ulja – 1 žlica
Priprema:
Tijesto
- U mikser staviti pola oštro, pola glatko brašno, kvasac, šećer.
- Početi lagano miješati i uljevati hladno mlijeko koje smo pomiješali sa sokom od cikle (oko 10 minuta).
- Nakon toga dodati sol i ulje i miješati još 5 minuta dok ne dobijete glatko tijesto.
- Gotovo tijesto ostaviti 30 min da se uzdiže, zatim ga oblikovati u kugle te staviti na pleh koji smo obložili papirom za pečenje.
- Ostaviti tijesto da se slegne desetak minuta.
- Staviti u pećnicu na 185° C oko 25 minuta.
Krema
- Dok se peciva peku na maslacu prepržiti sitno sjeckanu ljutiku i višnje podliti sa umakom od patke ili vodom i lagano kuhati 30 min.
- Začiniti sa soli i paprom te dodati džem od višanja. Sve zajedno pomoću štapnog miksera samljeti u kremu i protisnuti kroz cijedilo. Gotovu kremu ostaviti da se ohladi.
- Kada su peciva ohlađena narezati na tanke ploške i pokapati maslinovim uljem.
- Pecivo prepeći u tavi ili na grilu dok ne postane hrskavo. Pačja Prsa Pačja prsa začiniti sa soli i paprom te peći u tavi sa obje strane pazeći da u sredini ostanu roza.
- Servirati tako da na kreker stavimo matovilac, na njega kremu od višanja, pačja prsa i dekoriramo sa klicama čenjaka.
Pačja Prsa
- Pačja prsa začiniti sa soli i paprom te peći u tavi sa obje strane pazeći da u sredini ostanu roza.
- Servirati tako da na kreker stavimo matovilac, na njega kremu od višanja, pačja prsa i dekoriramo klicama čenjaka.
3. Brie torta
Za 4 osobe
Sastojci:
Dida Boža džem od smokve (240g) – 4 velike žlice
Brie sir- 200 g
Orasi
Priprema:
- Na dasci ohlađeni sir prerezati popola i premazati s džemom od smokve.
- Posipati orahe po cijeloj površini sira.
- Servirati hladno.